Porto je eno najbolj simpatičnih in slikovitih mest na Portu­galskem. S svojo zgodovino, arhitekturo, kulturo, gastronomijo in trgovino, živi v sožitju s svojo reko Douro. Celotno področje znamenite reke je uradno določeno kot vinogradniško področje, od koder izvira edini pristni portugalski portovec. Portovec je vino za dušo. Omamno sladko in zapeljive barve.

Čeprav je vino portugalsko, so za njegov nastanek krivi Angleži. Zaradi večnih vojn s Francozi, so bili prisiljeni poiskati druge dežele z novimi, toda dobrimi vini. V 17. stoletju so jih našli na severu Portugalske, v dolini reke Douro.  Zaradi tega je ta dolina postala tako pomembna in ena najstarejših vinskih regij na svetu, saj se s tem ponaša že od leta 1756.

Medtem ko so vino uvažali, pa so se soočali s težavo, da se je določena količina vina med potjo pokvarila. Da bi preprečili izgubo sladkega vina, so dodali grozdno žganje – brandy, in tako je nastal današnji portovec. Med potjo se je rdeče portugalsko vino prav lepo pomešalo z dodanim alkoholom, ko pa se je še malo postaralo, je postalo omamno. Angleži in svet so ponoreli za novim izumom. Zato so še vedno največje znamke portovca angleške, na primer Sandeman, Graham’s, Taylor’s. Je pa res, da jim odlično konkurirajo tudi stare portugalske družine, kjer je izdelovanje portovca družinska tradicija.

Ko vino po dolgotrjenem procesu pristane v steklenici, ima po navadi med 18 in 21 odstotki alkohola. V ustih dobesedno eksplodira, saj je okus sladek in svež hkrati.

Ohlajen je več kot odlično aperitivno vino. Ker pa smo v sezoni jagod, vam priporočamo, da ga morda dodate jagodni marmeladi. Njami!

JAGODNA MARMELADA S PORTOVCEM

2 kg jagod

600 g sladkorja

1 kos želirnega sladkorja

1 dcl limoninega soka

1 dcl portovca

Jagode očistimo in prepolovimo. Posujemo jih s sladkorjem in čez noč mariniramo v hladilniku. Naslednji dan odcedimo sok, ki ga lahko uporabimo za pripravo želejev ali drugih jedi.

Nato jagode vsujemo v širšo kozico in pristavimo na ogenj. Kuhamo pol ure in primešamo želirni sladkor ter Portovec.

Na  koncu vmešamo še limonin sok ter marmelado nalijemo v čiste kozarce in tesno zapremo. Kozarce pokrijemo z brisačo, da se marmelada počasi ohlaja.

Vir recepta: jedel.bi

Tudi lord Byron je bil odvisen od porta, enega najbolj svojstvenih vin na svetu. In zakaj ne bi očaral tudi vas?

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.