Potovanja vas bodo osrečila bolj od materialnih dobrin, pravijo znanstveniki

Ko si kupimo nekaj novega, smo veseli, znanstveniki pa trdijo, da nas potovanja osrečijo mnogo bolj. Preverite, kaj so ugotovili v novi raziskavi.

Nakupovanje je zabavno, kadar kupujemo stvari, ki si jih želimo, kajne? A veselje po nakupu kaj kmalu usahne in hitro spet začutimo željo po novem zapravljanju. Ta se namreč pojavi takoj, ko se kupljene novosti malce naveličamo in takrat si zopet zaželimo, da bi lahko imeli nekaj novega. Tako se zopet odpravimo v trgovino in … znašli smo se v začaranem krogu.

A ker denarja nimamo na pretek in ga s takim tempom samoosrečevanja kaj hitro potrošimo, je bolje, da za srečo poiščemo kaj drugega.

Mi seveda kot alternativo nakupovanju predlagamo potovanja. Mnenja, da vas bodo slednja osrečila za dalj časa, pa nismo le mi, temveč tudi znanstveniki. Raziskava, ki so jo opravili na Univerzi v Cornellu je namreč pokazala, da se ob potovanju sprošča ravno toliko hormonov, kot ob nakupu nove stvari, ki ste si jo želeli. Znanstvenik in profesor psihologije na omenjeni univerzi Thomas Gilovich, pa trdi, da bo sreča po nakupu minila veliko hitreje, kot po potovanju.

Zakaj?

Vzrok tiči v izkušnjah, pravi dr. Gilovich. Te so namreč veliko močnejši del nas kot materialne dobrine. Ob izkušnjah so občutki v telesu namreč intenzivnejši, materialne dobrine pa so ločene od naše osebnosti. Potovanja tako postanejo del nas in v našem spominu ostanejo za vse življenje. Le redko pa lahko z nakupom stvari doživimo tako močan občutek, da bi se v nas lahko zasidral za dlje časa.

Občutki, ne stvari

O iskanju sreče je sicer že potekala raziskava. Na harvardski univerzi so jo namreč izvajali kar 80 let in ugotovili, da so bili najsrečnejši ljudje tisti, ki so bili najbolj povezani s svojimi bližnjimi, torej, družino in prijatelji. Vodja raziskave, dr. Waldinger, je namreč tudi s to raziskavo ugotovil, da nas občutki, čustva in izkušnje delajo polnejše in bolj zdrave ter srečne.

Predlagamo torej, da se tako nakupovanju čim večkrat uprete, prihranjen denar pa zapravite za letalske vozovnice, gorivo za road tripe in ostale stroške potovanj. V iskanju sreče čim več potujte, čim več izkusite in se opremite s spomini, ki bodo trajali celo življenje. In to z ljudmi, ki jih imate najraje.

Foto: Shutterstock
Vir: DailyHealthPost

Preberite še:

To zahteva princ Harry od vsakega hotela, v katerem prenoči

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.