Pho je priljubljena tradicionalna vietnamska jed, ki je postala ena izmed najbolj prepoznavnih vietnamskih jedi po vsem svetu. Gre za aromatično juho s tankimi riževimi rezanci, govejim mesom (včasih tudi s piščancem ali morskimi sadeži) ter različnimi začimbami in svežimi zelišči. Bi se jo naučili pripraviti?
Pho ima bogato zgodovino in je značilen predvsem za severni Vietnam, kjer se ga tradicionalno uživa za zajtrk. Danes pa ga lahko najdete po vsej državi in je postal priljubljen del vietnamske kulinarike.
Glavne sestavine Pho-ja so goveje meso in riževi rezanci. Juho pripravijo z dodatkom aromatičnih začimb, kot so ingver, česen, cimet in janež, kar ji daje bogat in kompleksen okus. Pho je znan po svojih raznolikih dodatkih, kot so rezine limete, sveže zelišča (koriander, bazilika, meta), fižolovi kalčki in narezan čili. To omogoča, da vsak posameznik prilagodi svojo juho po svojem okusu.
Pri uživanju Pho-ja je običajno, da jedci dodajajo različne omake, kot sta ribja omaka in sojina omaka, da še dodatno obogatijo okus jedi.
Pho je znana po svoji svežini, uravnoteženosti okusov in bogatih aromah. Je hranljiva in lahka jed ter pogosto postrežena kot celoten obrok. Ljudje jo radi uživajo skozi vse leto, tako v hladnejših mesecih kot tudi v poletni vročini.
Recept za Pho
Sestavine:
- 450 g govejega mesa (npr. goveji file ali rebra)
- 2 čebuli
- 4 rezine svežega ingverja
- 4 stroki česna
- 2 palčki cimeta
- 3 zvezdice janeža
- 4 skodelice goveje juhe
- 2 žlici ribje omake
- 2 žlici sojine omake
- 200 g riževih rezancev
- Sveže začimbe po želji (koriander, bazilika, meta)
- Limeta (narezana na krhlje)
- Fižolovi kalčki
- Čili (narezan na rezine)
- Sveža meta
Navodila:
- Meso narežite na tanke rezine. Čebulo olupite in narežite na tanke kolobarje. Ingver in česen olupite ter ju drobno sesekljajte.
- V velikem loncu segrejte malo olja na srednji temperaturi. Dodajte čebulo, ingver, česen, cimet in janež. Pražite, dokler začimbe ne zadišijo.
- Dodajte rezine mesa in jih pražite, da se lepo zapečejo z vseh strani.
- Nato v lonec prilijte jušno osnovo, ribjo omako in sojino omako. Zmanjšajte temperaturo in kuhajte približno 20 minut, da se okusi prepletejo.
- Medtem kuhajte riževe rezance v skladu z navodili na embalaži. Ko so kuhani, jih odcedite.
- Juho precedite skozi fino cedilo, da odstranite trde začimbe in čebulo.
- V posodice za juho dajte kuhane riževe rezance. Nanje naložite goveje rezine. Zalijte s pripravljeno juho.
- Na vrhu potresite sveže začimbe, kot so koriander, bazilika in meta. Po okusu dodajte še fižolove kalčke, narezane čilije in svežo meto.
- Postrezite vroče, s priloženo limeto, ki jo po želji stisnete v juho.
Uživajte v tej okusni vietnamski jedi!
PREBERITE ŠE: Ideja za lahko kosilo: Poke bowl z lososom #RECEPT
Foto: Shutterstock
Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!