Pripravite si pravi vietnamski “pho” #recept

Pho je priljubljena tradicionalna vietnamska jed, ki je postala ena izmed najbolj prepoznavnih vietnamskih jedi po vsem svetu. Gre za aromatično juho s tankimi riževimi rezanci, govejim mesom (včasih tudi s piščancem ali morskimi sadeži) ter različnimi začimbami in svežimi zelišči. Bi se jo naučili pripraviti?

Pho ima bogato zgodovino in je značilen predvsem za severni Vietnam, kjer se ga tradicionalno uživa za zajtrk. Danes pa ga lahko najdete po vsej državi in je postal priljubljen del vietnamske kulinarike.

Glavne sestavine Pho-ja so goveje meso in riževi rezanci. Juho pripravijo z dodatkom aromatičnih začimb, kot so ingver, česen, cimet in janež, kar ji daje bogat in kompleksen okus. Pho je znan po svojih raznolikih dodatkih, kot so rezine limete, sveže zelišča (koriander, bazilika, meta), fižolovi kalčki in narezan čili. To omogoča, da vsak posameznik prilagodi svojo juho po svojem okusu.

Pri uživanju Pho-ja je običajno, da jedci dodajajo različne omake, kot sta ribja omaka in sojina omaka, da še dodatno obogatijo okus jedi.

Pho je znana po svoji svežini, uravnoteženosti okusov in bogatih aromah. Je hranljiva in lahka jed ter pogosto postrežena kot celoten obrok. Ljudje jo radi uživajo skozi vse leto, tako v hladnejših mesecih kot tudi v poletni vročini.

Recept za Pho

Sestavine:

  • 450 g govejega mesa (npr. goveji file ali rebra)
  • 2 čebuli
  • 4 rezine svežega ingverja
  • 4 stroki česna
  • 2 palčki cimeta
  • 3 zvezdice janeža
  • 4 skodelice goveje juhe
  • 2 žlici ribje omake
  • 2 žlici sojine omake
  • 200 g riževih rezancev
  • Sveže začimbe po želji (koriander, bazilika, meta)
  • Limeta (narezana na krhlje)
  • Fižolovi kalčki
  • Čili (narezan na rezine)
  • Sveža meta

Navodila:

  1. Meso narežite na tanke rezine. Čebulo olupite in narežite na tanke kolobarje. Ingver in česen olupite ter ju drobno sesekljajte.
  2. V velikem loncu segrejte malo olja na srednji temperaturi. Dodajte čebulo, ingver, česen, cimet in janež. Pražite, dokler začimbe ne zadišijo.
  3. Dodajte rezine mesa in jih pražite, da se lepo zapečejo z vseh strani.
  4. Nato v lonec prilijte jušno osnovo, ribjo omako in sojino omako. Zmanjšajte temperaturo in kuhajte približno 20 minut, da se okusi prepletejo.
  5. Medtem kuhajte riževe rezance v skladu z navodili na embalaži. Ko so kuhani, jih odcedite.
  6. Juho precedite skozi fino cedilo, da odstranite trde začimbe in čebulo.
  7. V posodice za juho dajte kuhane riževe rezance. Nanje naložite goveje rezine. Zalijte s pripravljeno juho.
  8. Na vrhu potresite sveže začimbe, kot so koriander, bazilika in meta. Po okusu dodajte še fižolove kalčke, narezane čilije in svežo meto.
  9. Postrezite vroče, s priloženo limeto, ki jo po želji stisnete v juho.

Uživajte v tej okusni vietnamski jedi!

 

PREBERITE ŠE: Ideja za lahko kosilo: Poke bowl z lososom #RECEPT

Foto: Shutterstock

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

 

Spring rollsi do onemoglosti

Od zunaj hrustavi, od znotraj hrustljavi: testeni žepki zapeljejo s svojim okusnim polnilom tudi tiste, ki niso ljubitelji zelenjave.

Testeni žepki z zelenjavnim nadevom oziroma spring rollsi so tako zelo dobri, da je običajna porcija, ki po navadi vsebuje tri zavitke, za mnoge povsem premajhna. Zato je najbolje, da si jih, v neomejeni količini, narediš doma in uživaš do onemoglosti. Druga, verjetno še boljša možnost je, da se odpraviš na Tajsko in si spomladanske zavitke privoščiš za zajtrk, malico, kosilo, popoldansko malico in večerjo.
Če tvoje počitnice na Tajskem še niso tako blizu, ti ponujamo recept za te priljubljene hrustljavčke.

Sestavine in priprava za štiri osebe:

  • 1 čebula
  • 3 korenčki
  • 2 bučki
  • 250 g šampinjonov
  • 80 ml olivnega olja
  • 4 jedilne žlice sesekljanega peteršilja
  • Sol
  • Sveže zmlet poper
  • 4 listi yufka testa
  • 1 jedilna žlica vinskega kisa
  • Olje za pekač
  • Listki peteršilja, vršički kopra in kolesca čebule za okras

zavitki_2

Čebulo olupimo in nasesekljamo. Korenček in bučki očistimo, olipimo in narežemo na tanke trakove. Oprane šampinjone otremo s kuhinjskim papirjem in narežemo na tanke rezine.

V ponvi segrejemo 6 jedilnih žlic olja in popražimo čebulo, da postekleni. Dodamo tri četrtine korenčka, bučk in šampinjonov. Ob mešanju pečemo približno 4 minute. Dodamo peteršilj in zelenjavo ter solimo in popramo.

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Vsak list testa po dolžini prerežemo na 3 trakove in jih premažemo z oljem. Na spodnji konec  testenega traku damo po 1 jedilno žlico zelenjavnega nadeva. Spodnji rob testa prepognemo čez nadev z leve kot trikotnik, tako da je na desnem robu traku poravnano. Testeni trak položimo naprej drug na drugega v trikotnike, tako da se porabi. Konce potlačimo.

Pekač namastimo, nanj položimo testene žepke in pečemo v pečici na srednjem vodilu približno 12 minut do zlato rjave barve.

Preostalo oljčno olje in kis zmešamo z zelenjavo ter solimo in močno popramo. Solato ponudimo na krožnikih skupaj z žepki. Okrasimo z zelišči in kolesci čebule.

Recept je iz knjige Orientalska kuhinja, ki je izšla pri založbi Učila.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.