Od zunaj hrustavi, od znotraj hrustljavi: testeni žepki zapeljejo s svojim okusnim polnilom tudi tiste, ki niso ljubitelji zelenjave.
Testeni žepki z zelenjavnim nadevom oziroma spring rollsi so tako zelo dobri, da je običajna porcija, ki po navadi vsebuje tri zavitke, za mnoge povsem premajhna. Zato je najbolje, da si jih, v neomejeni količini, narediš doma in uživaš do onemoglosti. Druga, verjetno še boljša možnost je, da se odpraviš na Tajsko in si spomladanske zavitke privoščiš za zajtrk, malico, kosilo, popoldansko malico in večerjo.
Če tvoje počitnice na Tajskem še niso tako blizu, ti ponujamo recept za te priljubljene hrustljavčke.
Sestavine in priprava za štiri osebe:
- 1 čebula
- 3 korenčki
- 2 bučki
- 250 g šampinjonov
- 80 ml olivnega olja
- 4 jedilne žlice sesekljanega peteršilja
- Sol
- Sveže zmlet poper
- 4 listi yufka testa
- 1 jedilna žlica vinskega kisa
- Olje za pekač
- Listki peteršilja, vršički kopra in kolesca čebule za okras
Čebulo olupimo in nasesekljamo. Korenček in bučki očistimo, olipimo in narežemo na tanke trakove. Oprane šampinjone otremo s kuhinjskim papirjem in narežemo na tanke rezine.
V ponvi segrejemo 6 jedilnih žlic olja in popražimo čebulo, da postekleni. Dodamo tri četrtine korenčka, bučk in šampinjonov. Ob mešanju pečemo približno 4 minute. Dodamo peteršilj in zelenjavo ter solimo in popramo.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Vsak list testa po dolžini prerežemo na 3 trakove in jih premažemo z oljem. Na spodnji konec testenega traku damo po 1 jedilno žlico zelenjavnega nadeva. Spodnji rob testa prepognemo čez nadev z leve kot trikotnik, tako da je na desnem robu traku poravnano. Testeni trak položimo naprej drug na drugega v trikotnike, tako da se porabi. Konce potlačimo.
Pekač namastimo, nanj položimo testene žepke in pečemo v pečici na srednjem vodilu približno 12 minut do zlato rjave barve.
Preostalo oljčno olje in kis zmešamo z zelenjavo ter solimo in močno popramo. Solato ponudimo na krožnikih skupaj z žepki. Okrasimo z zelišči in kolesci čebule.
Recept je iz knjige Orientalska kuhinja, ki je izšla pri založbi Učila.
Foto: Shutterstock