Prvomajski citybreak: Top 3 ideje za družinsko raziskovanje evropskih mest

Iščete ideje za prvomajski citybreak? Oddih v mestu, polnem znamenitosti in dogodivščin, je vedno dobra ideja. Tokrat smo zbrali 3 mesta, do katerih se lahko odpeljete z lastnim prevozom, izkoristite javni prevoz ali pa tja kar odletite. Imamo tudi ideje za nastanitve!

Vse omenjene nastanitve imajo še proste termine za prvomajski citybreak, ponudbe pa so zbrali pri Megabonu, kjer lahko kupone tudi zakupite.

Budimpešta: na Gerhardov hrib, do bazilike, po Donavi mimo parlamenta in na golaž

Veste, kako je sestavljeno ime mesta Budimpešta? Budim stoji na desnem in Pešta na levem bregu Donave. Na desnem bregu Donave boste videli znamenito Matjaževo cerkev in Ribiško bastijo, enega največjih simbolov mesta in kraljevi grad. Priporočamo vzpon na Gerhardov hrib, ki se dviga nad grajskim kompleksom. Na vrhu stojjo Spomenik svobodi, trdnjava iz 19. stoletja in Citadela. Od tod je čudovit pogled na peštanski del mesta: novogotski parlament, Verižni most, cerkev Sv. Štefana in mogočno reko. Priporočamo tudi vožnjo s panoramsko ladjico po Donavi! Poleg mogočnih mostov vas bo očaral tudi pogled na imenitno stavbo parlamenta, ki leži na peštanski obali. Parlament je okrašen s številnimi stolpiči in kipi, na vrhu pa se bohoti 96 metrov visoka kupola.

Nato se spustite v mesto. Od bazilike Sv. Štefana, kjer je kot pomebna relikvija ohranjena desna roka prvega madžarskega kralja, se sprehodite čez Trg svobode. Nato pa po prazničnih nakupih zavijte na znamenito promenado Vaci utca, ki velja za najbolj priljubljeno sprehajališče v Budimpešti.

Budimpešta od nekdaj slovi tudi po termalnih kopališčih. Med najbolj znanimi so Király, Rudas, Gellért, Lukács in Széchenyi. Poskusite tudi madžarski golaž, piščančji paprikaš ali druge mesne jedi. In kot zanimivost – mesto ima poleg Rima in Pariza največ Unesco zaščitenih kulturnih spomenikov v Evropi.

Ideja za ugodno nastanitev v Budimpešti: Park Inn by Radisson Budapest (klik na ponudbo)

Sarajevo: Po Baščaršiji, na dišeče čevapčiče in v SPA

Sarajevo je ob težki zgodovini vedno bolj pestra destinacija za turiste z vseh vetrov. Sprehodite se po znameniti Baščaršiji, zavijte v starinski bazar in v labirint tlakovanih uličic, polnih trgovin z vsem mogočim in si končno kupite tisto pravo bakreno džezvo. Na sredini mestnega trga stoji vodnjak Sebilj. V preteklosti je tu stal mož, ki je iz njega zajemal vodo ter jo brez plačila nudil žejnim mimoidočim. Danes se ideali vodnjaka ohranjajo pri življenju tako, da lahko kdorkoli pije iz njegovih pip.

Sprehodite se še do Svrzine kuće ter Principovega mostu, ogleda vredni pa so tudi mošeja Gazi Husrev-bega iz 16. stoletja, Careva džamija z medreso in arkadnim dvoriščem ter kupolasto streho, stara pravoslavno cerkev in Univerzitetna knjižnica. Čudovit razgled nad mesto boste našli, če se povzpnete na ostanke trdnjave nad mestom – če počakate na večer, ko pade mrak, bo mesto zaživelo v osvetljenih uličicah. Zagotovo vas bo premamil tudi vonj po slavnih čevapčičih, pitah in baklavah, pa vonj po tobaku in šiši ter oster duh prave rakije, žganja, ki razkuži praktično vse.

Ideja za luksuzno nastanitev v Sarajevu s SPA-jem in bazeni po super ceni: Hotel Hills Spa & Thermal Resort***** (klik na ponudbo)

Düsseldorf: umetnost ob reki Ren, čudovit utrip starega mesta in pivo!

Düsseldorf je gospodarsko središče Nemčije, velja pa tudi za pomembno vozlišče mode in umetnosti. Mesto na zahodu Nemčije, tik ob meji z Nizozemsko, ima številne muzeje in več kot 100 različnih galerij ter postmodernih kotičkov, ki jih najdete ob reki Ren. Priporočamo na primer Muzej umetnosti (Muzej Kunstpalast). Promenada ob reki Ren je odličen kraj, kako ujeti utrip mesta. Če imate radi ptičjo perspektivo pa lahko mesto ujamete z 240 metrov visokega telekomunikacijskega stolpa Rheinturm v pristanišču.

Düsseldorf je mesto širokih ulic in elegantnih prodajaln, zelenih parkov in vrtov, sproščene in živahne mestne atmosfere. Tudi Altstadt (stari del mesta) je očarljiv, poln zgodovinskih zgradb, trgovinic, kavarn in restavracij.

Če vam je visoka moda blizu, se vsekakor sprehodite po ulici Königsallee (Kraljeva avenija), ki velja za najbolj luksuzen nakupovalni predel. Če imate raje parke in vrtove, pa priporočamo Japonski vrt, Botanični vrt in Hofgarten.

Ideja za ugodno nastanitev v Düsseldorfu: A&O Düsseldorf Hauptbahnhof (klik na ponudbo)

FOTO: Shutterstock, Megabon

PREBERITE ŠE: Ideja za izlet: Napoleonova pot, Trst in grad Miramar

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.