Šest stvari, ki jih morda nisi vedel o Budimpešti

Verjetno veš, da je Budimpešta polna pravljičnih stavb, bogate zgodovine, turških kopeli in s papriko začinjenih jedi, kot je na primer golaž. Ampak, ali si vedel, da se pod mestom nahaja največji geotermalni jamski sistem? Da, če se dotakneš peresa na anonimnem kipu na trgu herojev, tvoja pisateljska žilica bolj oživi? Naj ti še razkrijemo preostala dejstva, ki jih morda o madžarski prestolnici ne veš.

1.  Bila so tri mesta: Budim, Pešta in Obudim

Reka Donava je nekoč bila meja med mestoma Budim in Pešta. Na eni strani ti dih jemlje madžarski parlament, na drugi grajski hrib, ki ju je leta 1849 povezal Szenchenyijev verižni most. Mesta so se združila leta 1873. Najprej so mesto želeli poimenovati Pestbuda, vendar je kasneje prevladalo bolj melodično ime, Budimpešta.

MEGABON priporoča // Enodnevni izlet v adventno Budimpešto

budimpesta_shutterstock_428813122

2. Zgradbe v Budimpešti niso višje od 96 metrov

Če se v Budimpešti ozreš naokoli, boš hitro ugotovil, da mesto nima visokih stolpnic. Najvišji zgradbi v mestu sta bazilika svetega Štefana in parlament. Ne glede na to, da sta bili zgradbi zgrajeni v različnih časovnih obdobjih, imata eno skupno stvar. Obe namreč v višino merita natanko 96 metrov, ki predstavlja zadnji dve številki letnice, ko so se Madžari naselili na tem območju – 896. Višina tako predstavlja nacionalni simbol, ki ga gradbinci ne smejo preseči.

MEGABON priporoča // Dve noči za dve osebi v Budimpešti za ugodnih 45 evrov!

3.  Lahko se pohvali z eno najstarejših atrakcij na svetu

Ko so se tri mesta združila, se je Budimpešta pričela hitro razvijati. Leta 1896 so zgradili podzemno železnico. Budimpešta je tako postalo drugo mesto na svetu s podzemno železnico, takoj za Londonom. Zato ne izpusti vožnje s podzemno železnico in se popelji do legendarnih postaj, kot so Oktogon ali Hösök, ki sta še vedno zadržali prvotni izgled.

4.  Največja delujoča sinagoga v Evropi

Sinagoga na ulici Dohány (Dohány utcai zsinagóga) je ena izmed najbolj zanimivih stavb v Budimpešti. Dokončana je bila leta 1862 in je druga največja sinagoga na svetu – v njej je prostora za skoraj 3000 ljudi. Med drugim se ponaša z dobro zvenečimi orglami, tako da v njej pogosto prirejajo koncerte. Na levi strani vhoda v sinagogo je židovski muzej, v katerem je zbirka starodavnih židovskih ritualnih predmetov in srhljiva razstava o madžarskem holokavstu, v katerem je ugasnilo več kot pol milijona življenj. Budimpešta je še danes dom številnih judov.

MEGABON priporoča // Doživi Budimpešto v predbožičnem času

budim_04_shutterstock_478713217

5.  Budimpešta ni bila vedno madžarska prestolnica

Je že res, da je danes Budimpešta največje in glavno mesto Madžarske. Vendar temu ni bilo vedno tako. Esztergom, ki je bilo rojstno mesto prvega madžarskega kralja, je služilo kot prestolnica med 10. in 13. stoletjem. Ta je od Budimpešte oddaljen 50 kilometrov.  Prestol se je v 13. stoletju v času mongolskih vpadov premaknil v Budo.

6.  Top toplice na svetu

Budimpešta od nekdaj slovi po termalnih kopališčih. Vrelce vroče vode so uporabljali že Rimljani, v njih se je kopal kralj Matija Korvin, Otomani pa so zgradili kopališča, v katerih se lahko namočite še danes. V začetku 20. stoletja so postali prebivalci Budimpešte naravnost obsedeni s termalnimi kopališči, tako da so zrasla številna nova. Danes je najbolj znanih pet: Király, Rudas, Gellért, Lukács in Széchenyi. Za obiskovalce so najbolj priljubljene Rudas, Gellért in Széchenyi.

budim_6_shutterstock_242795398

Danes je Budimpešta živahna evropska prestolnica, v kateri ne manjka kavarn in pestre turistične ponudbe. Tvoj obisk pričakuje tudi v božičnem času, ko mesto krasijo številni božični sejmi. Te si lahko ogledaš tudi na enodnevnem izletu. Preveri ponudbo!

budapets_shutterstock_124675570

Vir: www.oyster.com

Foto: Shutterstock

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.