Slastna focaccia, kot jo pripravi Anja iz MasterChefa #RECEPT

Focaccia je ploščat kvašen italijanski kruhek, pečen v pečici. Imeti mora zlato zapečeno in hrustljavo skorjo, polno luknjic, ki jih v njej pustijo naši prsti, v notranjosti pa mora imeti puhasto testo.

Focaccia, ki smo jo pri nas poslovenili v fokača, je priljubljena italijanska jed, ki nekoliko spominja na našo belokranjsko pogačo. Obložimo jo lahko z različnimi okusi. Lahko jo zgolj posujemo z grobo soljo in rožmarinom, ali pa dodamo paradižnike, olive, šparglje, feta sir, karamelizirano čebulo, koščke slanine … Izbira je neskončna.

Anja Fir je simpatična Belokranjka, ki jo pravkar gledamo v deveti sezoni priljubljenega kuharskega šova MasterChef Slovenija na POP TV. Na Instagramu pa jo najdete za profilom @anjafir, kjer s sledilci deli slastne recepte. Tole je eden od njih!

SESTAVINE

Za testo:
– 7 g suhega kvasa (ali 20 g svežega)
– 560 ml mlačne vode
– 625 g moke
– 2 žlički soli
– 1 žlica sladkorja

Za po vrhu:
– olivno olje
– groba sol
– rožmarin/olive/suhi ali sveži paradižniki/poljubno po okusu

PRIPRAVA

  1. Pripravite kvasec iz sladkorja, kvasa in mlačne vode. Pustite 5 minut, da se kvas aktivira in na površini opazite mehurčke.
  2. Dodajte vso moko in sol ter dobro premešajte, da ni več sledov suhe moke. Testo bo dokaj mokro in ga ne mesite. Naoljite posodo, vanjo položite testo in ga povaljajte v olju. Posodo s testom pokrijete s folijo in pustite, da na sobni temperaturi vzhaja 3-4 ure. Testo lahko pustite počivati tudi čez noč.
  3. Ko je testo prvič vzhajano, ga preložite z vilicama. Z dvema žlicama olivnega olja namastite pekač, vanj preložite testo, ga dobro naoljite in pustite vzhajati še vsaj dobro uro.
  4. Po drugem vzhajanju po testu pokapajte še dve žlici olja in ga s prsti “luknjajte”, da testo dobi lepe mehurje.
  5. Po vrhu solite z grobo soljo in posujte s poljubnimi dodatki, kot sta rožmarin in suh paradižnik. Testo nato na 230 stopinjah Celzija pecite 25 – 30 minut.

Dober tek!

FOTO: Anja Fir (@anjafir) 

Anji in njenim kuharskim in popotniškim dogodivščinam lahko sledite TU. 

Preberite še: Belokranjska pogača: tista, ki jo še toplo deliš s prijatelji #RECEPT

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.