Focaccia je ploščat kvašen italijanski kruhek, pečen v pečici. Imeti mora zlato zapečeno in hrustljavo skorjo, polno luknjic, ki jih v njej pustijo naši prsti, v notranjosti pa mora imeti puhasto testo.
Focaccia, ki smo jo pri nas poslovenili v fokača, je priljubljena italijanska jed, ki nekoliko spominja na našo belokranjsko pogačo. Obložimo jo lahko z različnimi okusi. Lahko jo zgolj posujemo z grobo soljo in rožmarinom, ali pa dodamo paradižnike, olive, šparglje, feta sir, karamelizirano čebulo, koščke slanine … Izbira je neskončna.
Anja Fir je simpatična Belokranjka, ki jo pravkar gledamo v deveti sezoni priljubljenega kuharskega šova MasterChef Slovenija na POP TV. Na Instagramu pa jo najdete za profilom @anjafir, kjer s sledilci deli slastne recepte. Tole je eden od njih!
SESTAVINE
Za testo:
– 7 g suhega kvasa (ali 20 g svežega)
– 560 ml mlačne vode
– 625 g moke
– 2 žlički soli
– 1 žlica sladkorja
Za po vrhu:
– olivno olje
– groba sol
– rožmarin/olive/suhi ali sveži paradižniki/poljubno po okusu
PRIPRAVA
- Pripravite kvasec iz sladkorja, kvasa in mlačne vode. Pustite 5 minut, da se kvas aktivira in na površini opazite mehurčke.
- Dodajte vso moko in sol ter dobro premešajte, da ni več sledov suhe moke. Testo bo dokaj mokro in ga ne mesite. Naoljite posodo, vanjo položite testo in ga povaljajte v olju. Posodo s testom pokrijete s folijo in pustite, da na sobni temperaturi vzhaja 3-4 ure. Testo lahko pustite počivati tudi čez noč.
- Ko je testo prvič vzhajano, ga preložite z vilicama. Z dvema žlicama olivnega olja namastite pekač, vanj preložite testo, ga dobro naoljite in pustite vzhajati še vsaj dobro uro.
- Po drugem vzhajanju po testu pokapajte še dve žlici olja in ga s prsti “luknjajte”, da testo dobi lepe mehurje.
- Po vrhu solite z grobo soljo in posujte s poljubnimi dodatki, kot sta rožmarin in suh paradižnik. Testo nato na 230 stopinjah Celzija pecite 25 – 30 minut.
Dober tek!
FOTO: Anja Fir (@anjafir)