Slovenščina: 7 fascinantnih dejstev o našem jeziku, ki so jih opazili tuji mediji

Slovenščina je nadvse fascinanten jezik, o čemer so pred kratkim pisali tudi tuji mediji. Preverite, kaj se jim je zdelo najbolj zanimivo.

Slovenščina velja za enega težjih jezikov v Evropi. Glede na to, kako majhno je število ljudi, ki govorijo slovensko, pa je zanimivo, koliko specifik ima naš jezik. Portal The Culture Trip je pred kratkim izpostavil kar nekaj zanimivosti, ki jih, priznamo tudi mi nismo poznali o svojem jeziku. No, ne vseh.

Slovenščina je bila prvi zapisani slovanski jezik

Gotovo veste, da je v slovanski družini kar nekaj različnih jezikov, a ravno slovenščina je bila tista, ki se je prva pojavila ne le v govorjeni, temveč tudi pisani besedi. Prve slovenske pisane besede sežejo v 10. stoletje, saj poznate Brižinske spomenike, kajne?

Slovenščino govori le 2,3 milijona ljudi na celem svetu

“Zaradi tako majhnega števila ljudi, ki govorijo slovensko, bi lahko slovenščini rekli kar skrivni jezik,” piše Culture Trip. “Slovenščina predstavlja materni jezik približno 2,1 milijona ljudem, zaradi izseljevanja Slovencev pa lahko slovenščino slišimo tudi v Ohiu, USA, Argentini, Kanadi, Avstraliji in celo Južni Afriki,” nadaljujejo.

Slovenščina uporablja dvojino

To Slovenci seveda vemo in na dvojino smo precej ponosni. Pa ste vedeli, da je slovenščina edini uradni jezik v Evropski Uniji, ki uporablja to gramatično število?

V Sloveniji poznamo kar 46 različnih dialektov

Ne, ne govorimo le ljubljansko, štajersko, primorsko in dolenjsko. Slovenija premore kar 46 različnih dialektov, kar jo uvršča tudi med najbolj raznolike slovanske jezike. Culture trip je izpostavil celo slovenski pregovor, vsaka vas ima svoj glas.

Slovenščina je bila stoletja “lepilo naroda”

Slovenija je sicer relativno mlada država, a omembe slovenščine sežejo globlje v zgodovino. Slovenščina je bila večkrat prepovedana, ni se je smelo govoriti v šolah, saj so pripadniki s svojim jezikom kljubovali oblasti drugih držav. A na koncu se je le ohranila in postala uradni jezik.

Slovenščina je bila 12. jezik na svetu, v katerega je bila v celoti prevedena Biblija

Si predstavljate, koliko jezikov obstaja na svetu in Biblija je bila ena izmed prvih knjig, s katerimi se je po svetu razširila pisana beseda. Dvanajsti jezik zapovrstjo je bila slovenščina. Si predstavljate, tako majhen narod, pa je že leta 1583 pariral jezikom, ki jih govori na milijone ljudi.

Preklinjanje v slovenščini je smešno

“Krščen Matiček!”, “Tristo kosmatih!” in “Naj te koklja brcne!”, so slovenske kletvice, katerih prevodi tujce pošteno nasmejejo. Seveda Slovenci vemo, da znamo zakleti tudi precej bolj grdo, a večina res močnih grdih besed smo povzeli po naših južnih sosedih, iz angleščine pa tudi nemščine.

Foto: Unsplash

Preberite še: Mojca Mavec: “Nimam lastniškega stanovanja, ne dragega avta. Vse gre za potovanja.”

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.