Če smo bili zadnje desetletje v Ljubljani priča razcvetu burgerjev in nato napolitanskih pic, je zdaj končno prišel čas za najboljše – sladice! Butične slaščičarne, kjer v vitrinah kraljujejo lično zložene dobrote, so preplavile mesto. Tokrat smo v uredništvu zbrali štiri nam najljubše slaščičarne v Ljubljani v tem mesecu – tako po okusih kot po interierju, vse pa so v srcu mesta, le nekaj korakov od nabrežja Ljubljanice.

Slaščičarne v Ljubljani so zadnja leta zrasle kot gobe po dežju, nekatere slaščice pa so svojo slavo ujele tudi na družbenih omrežjih. Eden takšnih (med drugim tudi) sladkih kotičkov, ki mu zadnje mesece res ne manjka medijske pozornosti, je na primer Pekarna Ana. Za njo seveda stoji slovenska kuharska mojstrica Ana Roš Stojan, ki je nedavno s Hišo Franko v Michelinovem vodniku pridobila novo zvezdico in se sedaj ponaša kar s tremi!

Tokrat pa smo v uredništvu Vandraj izbrali štiri nam ljube slaščičarne v Ljubljani, kjer radi spijemo kavo in si privoščimo nekaj sladkega, ne razočarajo pa niti z interierjem. Večino omenjenih boste sicer našli pod nazivom patisserie. Gre za butične slaščičarne, kjer pogosteje od kosov tort najdete monoporcijske sladice, torej takšne, ki so samostojne lične mini tortice, katerih priprava ni med najbolj enostavnimi. Vse spodaj omenjene najdete zelo blizu Ljubljanice, zato sledite toku!

La Mousse Goose, Stari trg 11a

V srcu stare Ljubljane najdete butično slaščičarno – La Mousse Goose. Butik pravkar piha svojo prvo svečko, odprla pa ga je slaščičarka Lucija Vučak. Mimogrede, prav v tem prvem letu od odprtja je Lucija postala tudi mama deklici. V tem času jo je v proizvodnji sladic zamenjala mama Marija, butik pa vodi partner Marko.

Lucija je svoje slaščičarsko znanje izpopolnjevala v Sloveniji in Franciji, od koder črpa navdih za božanske okuse in uporabo lokalnih surovin. Verjame, da morajo biti sladice še boljše po okusu kot po videzu. Ponosna je na to, da vsak element sladic pride izpod njihovih rok, saj v proizvodnji ne uporabljajo predpripravljenih mešanic. Kot nam je zaupala, so njihovim obiskovalcem najbolj všeč tortice Brigitte, Monet in Antoinette, od hrustljavih princesk pa prisegajo na slano karamelo, pistacijo ter potičko – njihovo različico tradicionalne slovenske potice.

Makramé, Eipprova ulica 19

Makramé je preoblečena sladka pridobitev na Eipprovi ulici v Ljubljani, tam, kjer se Gradaščica zliva v Ljubljanico (in lahko na predvečer praznika svetega Gregorja vsako leto gledate spuščanje gregorčkov). Za njim stojijo solastnika Andrej Mercina (biro Triiije arhitekti) in Maja Humar ter vodja gostinstva Matej Horvat – tisti nasmejan mladenič, ki ga boste zelo verjetno srečali med obiskom. Makramé je naslednik Lolite, kjer po novem najdete slaščice različnih prav krasnih slovenskih slaščičarjev. Prostor so namreč namenili več različnim ustvarjalcem, ki pišejo čudovite zgodbe v slaščičarstvu, kavi in celo keramiki.

Torte in pite, prav takšne, kot jih poznamo od nekdaj, ustvarja Tanja Drinovec pod imenom Umami. Izpod njenih rok na primer prihajajo torti Ronja in Ida, tiramisu in indijančki. Preostale mono tortice in makrone v svojem prepoznavnem stilu prinese Zebra patisserie chefa Tomija Češka. V Makraméjevi vitrini s cake-popsi, krofi na palčkah in kornetki, ki prihajajo iz delavnice Njama iz Friškovca, navdušuje slaščičarka Manja Pergar. Imajo tudi veganske Drožoškote, piškotke z drožmi. Lizin vrt skrbi za presne dobrote, ki so za prmejduš tudi vse iz ekoloških sestavin in veganske. In ko je čas za sladoled, polovica okusov prispe iz Trnovske ustvarjalnice Ta Strletov sladoled in polovica iz Kosez iz delavnice Joni. Na obeh koncih Ljubljane velja zapoved uporabe izključno naravnih sestavin.

Zaradi pestrega šopka kreativnih ustvarjalcev v ponudbo pogosto dodajo kaj novega, ta teden pa priporočajo tri uspešnice: limonin tart, francoski rogljiček s pistacijevim polnilom in vegansko sladico Palioka, ki je iz temne čokolade in arašidove kreme. Mmm!

YAUYA Patisserie, Breg 12

YAUYA Patisserie je še ena med čisto svežimi pridobitvami butičnih sladkih kreacij v prestolnici. Ime se morda sliši eksotično, a po tej razlagi, vam bo vse jasno. Za butikom namreč stoji slaščičarka Laura, ki je kot majhna deklica svoje ime sila ponosno izgovarjala kot Yauya. S prav takšnim ponosom je leta kasneje, po diplomi iz gastronomije, turizma in slaščičarstva ter nadaljnjem izobraževanju pri mednarodno priznanih mojstrih v tujini, odprla istoimensko podjetje.

Tudi pri njej boste našli mavrico imenitnih monoporcijskih tortic, nekaj tudi veganskih – v tem primeru priporočamo tortico z arašidi in karamelo. Kot pravi, pa so tudi prvi, ki strežejo Santorini coffee, ki jo pripravljajo po pravi grški recepturi. In še to! V duhu trajnosti in odgovornega ravnanja z vodnimi viri imajo na steni slaščičarne pipico s pitno vodo, pod njo pa polico s kozarci, kjer si gostje lahko postrežejo sami.

Fétiche Patisserie, Mestni trg 10 

Na isti oktobrski dan leta 2022 kot se je odprla zgoraj omenjena Pekarna Ana, je svoja vrata odprla tudi butična Fétiche Patisserie. Ime vam je zagotovo že znano, saj na Cankarjevem nabrežju stoji matična restavracija Fetiche Bar. Ta je leta 2021 prejela tudi nagrado Gault&Millau. Na Mestnem trgu pa zdaj v lični mini samostojni enoti najdete še francosko navdahnjene slaščice.

Njihov poseben prodajni hit, ki je postal viralen tudi na družbenih omrežjih, so zagotovo zmajeve rolice. Gre za rolice iz listnatega testa, takšnega, kot ga uporabljajo za rogljičke. Sladica sicer ni nova pogruntavščina, saj jo boste zagotovo našli tudi drugje po svetu. A na našem koncu je ena prvih. Imajo več različnih nadevov, najbolj priljubljen je zagotovo tisti s pistacijo. Poleg rolic imajo v podobni različici tudi kocke, ki so zaradi svoje drugačnosti prav tako fotogeničen Insta hit. Se vam že cedijo sline?

FOTO: slaščičarne v Ljubljani/Instagram

PREBERITE ŠE: “Življenje je prekratko, da bi hodila v službo, ki naju ne veseli.” – Gremo jest #INTERVJU

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.