Gregorjevo 2024: Kam na spust osvetljenih ladjic – gregorčkov

Gregorjevo je praznik, ki ga obeležujemo 12. marca, na god sv. Gregorja. Po starem koledarju se je na ta dan praznovalo prvi spomladanski dan, ko se je podaljšal svetel del dneva. Na gregorjevo naj bi čevljarji, kovači in drugi rokodelci, predvsem v krajih na Gorenjskem, prenehali delati ob umetni svetlobi, saj je bil dan že dovolj svetel.

Gregorjevo pa je imenovano tudi za dan, ko se ptički začnejo ženiti in zato velja kot praznik zaljubljencev. Na ta dan poznamo običaj, ob katerem po rekah, potokih ali drugih vodah pošljemo luči, danes v obliki doma izdelanih plovil, na katerih so prižgane svečke. Rečemo jim kar – gregorčki! Tradicija je živa predvsem na Gorenjskem – v Tržiču, Kropi in Železnikih pa tudi v Ljubljani in okolici. Da ne bi onesnaževali okolja, gregorčke po spuščanju ulovijo v mrežo in jih poberejo iz reke.

Zbrali smo nekaj idej, kam se lahko konec tedna podate na ta krasen obred!

Ljubljana – gregorčki na Eipprovi ulici ob izlivu Gradaščice v Ljubljanico

Na predvečer svetega Gregorja, 11. marca med 13. in 20. uro, bodo otroci s starši na Eipprovi ulici v Trnovem po Gradaščici spustili različno oblikovane ladjice s svečkami, poimenovane barčice svetega Gregorja ali gregorčki. Še pred dogodkom poteka čiščenje struge in bregov Gradaščice, po prireditvi pa organizator plavajoče ladjice pred izlivom Gradaščice v Ljubljanico tudi polovi in jih odloži v za to namenjene zabojnike. S kratkim programom bodo nastopili učenci Glasbene šole Konservatorija za glasbo in balet. Prireditev bosta zaokrožili akrobatska predstava Inana in Mojce in glasbena predstava znanega Ribiča Pepeta, ki bosta poskrbeli za veselje najmlajših. Gregorčke lahko iz okolju prijaznih materialov ustvarite že doma, ali pa se udeležite kakšne organizirane delavnice – ena bo prav na Eipprovi ulici. Če bi jih radi ustvarili nekaj dni prej, pa to lahko storite že 8. 3. v Slovenskem etnografskem muzeju.

Tržič – staro mestno jedro in spust gregorčkov po Tržiški Bistrici

»Vuč u vodo« je večstoletni tržiški običaj na gregorjevo, ki je v preteklosti živel med domačimi čevljarji, ki so na ta dan v svojih delavnicah prenehali z delom pri luči. Čevljarski vajenci so svoje mojstre prosili za dovoljenje izdelati hišice med “šihtom”. Vsak vajenec je zgrabil najbližji “camboh” (pehar ali košaro), ga napolnil z oblanci, vse skupaj pomešal z močnim lepilom, zažgal in pehar spustil po vodi. Ker čevljarskih vajencev v Tržiču ni več, to šego obujajo otroci tržiških vrtcev in šol. Na predvečer gregorjevega se zberejo in spustijo hišice po Tržiški Bistrici. Program popestri večdnevna razstava gregorčkov tržiških otrok in številni spremljevalni dogodki.

Tržiška šega nedvomno spada med najlepše in najtežje pričakovane dogodke v koledarskem letu. Šego bodo tudi letos obudili 11. marca, na predvečer sv. Gregorja. Več o programu najdete TUKAJ.

Preberite še: Ideja za izlet: Slikovita Dovžanova soteska in zmajevo mesto Tržič

Kranj – gregorčki v kanjonu reke Kokre, pod kokrškim mostom 

Tudi v Kranju lahko na 11. marca spustite gregorčke. Še prej se ob 16. uri lahko udeležite delavnic izdelave gregorčkov za otroke v Kovačnici. Pri izdelavi gregorčkov uporabljajo le naravi prijazne materiale. Gregorčke bodo nato ob 18. uri spustili po reki Kokri. Več o dogodku najdete tukaj.

Otroško veselje v Kropi in Kamni Gorici

Tudi Bajer v Kropi in potok v Kamni Gorici na predvečer sv. Gregorja razsvetlijo lučke malih otroških umetnin. V Kropi otroci spuščajo barčice na Bajerju nekdanje spodnje fužine. V Kamni Gorici jih spuščajo po enem od številnih vodnih kanalov v središču vasi. Barčice, ki jih vržejo v vodo, so hišice, cerkvice, fužinice, kozolci in tudi prave umetniške stvaritve iz papirja, kartona, lesa. Vsem je skupno, da jih razsvetljujejo sveče. V Kropi in Kamni Gorici so poznane kot barčice, v drugih krajih kot gregorčki.

Vrhnika – spust gregorčkov po potoku Bela

Na Vrhniki bodo gregorčke spuščali 16. marca ob 17h ob potoku Bela. Še prej pa boste gregorčke lahko izdelali v Starem malnu. Za pogostitev bodo poskrbele predstavnice Društva kmečkih in podeželskih žena, ki bodo na stojnici ponudile raznovrstne domače dobrote. Obiskala jih bosta sv. Gregor in najbolj znan Vrhničan Ivan Cankar v družbi učiteljice iz njegovih časov.Več o dogodku preverite TU.

Stična – spust gregorčkov po Stiškem potoku

Tudi v Stični – v Muzeju krščanstva na Slovenskem – prirejajo spust gregorčkov po Stiškem potoku. 11 marca ob 18.30 uri bo zbor pri zgornjem mostičku (oziroma pri kapelici), v neposredni bližini muzeja. Nato sledi sprehod do zavarovanega mesta ob nabrežju potoka, od koder bodo otroci spustili svojo ladjico v potok. Tisti bolj tekmovalne narave, bodo lahko ladjice spustili tudi večkrat. Gregorčke boste lahko uro pred spustom ustvarjali v pedagoški sobi Muzeja krščanstva na Slovenskem.

Na gregorjevo bodo luči spuščali še v nekaj drugih krajih po Sloveniji. Če poznate še kakšnega, ki bi ga morali omeniti, se nam oglasite na info@vandraj.si in z veseljem ga dodamo na seznam.

FOTO: Unsplash

PREBERITE ŠE: Top 5 idej za izlet po Sloveniji za ljubitelje tropskih rastlin (od Prekmurja do morja)

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.