Gregorjevo: Kam na spust osvetljenih ladjic in pozdrav pomladi

Gregorjevo je praznik, ki ga obeležujemo 12. marca, na god sv. Gregorja. Po starem koledarju se je na ta dan praznovalo prvi spomladanski dan, ko se je podaljšal svetel del dneva. Na gregorjevo naj bi čevljarji, kovači in drugi rokodelci, predvsem v krajih na Gorenjskem, prenehali delati ob umetni svetlobi, saj je bil dan že dovolj svetel.

Gregorjevo pa je imenovano tudi za dan, ko se ptički začnejo ženiti in zato velja kot praznik zaljubljencev. Na ta dan poznamo običaj, ob katerem po rekah, potokih ali drugih vodah pošljemo luči, danes v obliki doma izdelanih plovil, na katerih so prižgane svečke. Rečemo jim kar – gregorčki! Tradicija je živa predvsem na Gorenjskem – v Tržiču, Kropi in Železnikih pa tudi v Ljubljani in okolici. Da ne bi onesnaževali okolja, gregorčke po spuščanju ulovijo v mrežo in jih poberejo iz reke.

Zbrali smo nekaj idej, kam se lahko konec tedna podate na ta krasen obred!

Ljubljana – Eipprova ulica ob izlivu Gradaščice v Ljubljanico

Na predvečer svetega Gregorja, 11. marca med 13. in 20. uro, bodo otroci s starši na Eipprovi ulici v Trnovem po Gradaščici spustili različno oblikovane ladjice s svečkami, poimenovane barčice svetega Gregorja ali gregorčki. Še pred dogodkom poteka čiščenje struge in bregov Gradaščice, po prireditvi pa organizator plavajoče ladjice pred izlivom Gradaščice v Ljubljanico tudi polovi in jih odloži v za to namenjene zabojnike. Gregorčke boste lahko izdelovali tudi pred dogodkom, po projekciji Ptičjih prigod v Kinodvoru – 11. marca ob 10. uri.

Tržič – staro mestno jedro in spust po Tržiški Bistrici

»Vuč u vodo« je večstoletni tržiški običaj na gregorjevo, ki je v preteklosti živel med domačimi čevljarji, ki so na ta dan v svojih delavnicah prenehali z delom pri luči. Čevljarski vajenci so svoje mojstre prosili za dovoljenje izdelati hišice med “šihtom”. Vsak vajenec je zgrabil najbližji “camboh” (pehar ali košaro), ga napolnil z oblanci, vse skupaj pomešal z močnim lepilom, zažgal in pehar spustil po vodi. Ker čevljarskih vajencev v Tržiču ni več, to šego obujajo otroci tržiških vrtcev in šol. Na predvečer gregorjevega se zberejo in spustijo hišice po Tržiški Bistrici. Program popestri večdnevna razstava gregorčkov tržiških otrok in številni spremljevalni dogodki.

Tržiška šega nedvomno spada med najlepše in najtežje pričakovane dogodke v koledarskem letu. Šego bodo tudi letos obudili 11. marca, na predvečer sv. Gregorja.

Kranj – kanjon reke Kokre, pod kokrškim mostom 

Tudi v Kranju lahko na 11. marca spustite gregorčke. Še prej se ob 16. uri lahko udeležite delavnic izdelave gregorčkov za otroke v Kranjski hiši in Kricah Kracah. Pri izdelavi gregorčkov uporabljajo le naravi prijazne materiale. Gregorčke bodo nato ob 18. uri spustili po reki Kokri.

Otroško veselje v Kropi in Kamni Gorici

Tudi Bajer v Kropi in potok v Kamni Gorici na predvečer sv. Gregorja razsvetlijo lučke malih otroških umetnin. V Kropi otroci spuščajo barčice na Bajerju nekdanje spodnje fužine. V Kamni Gorici jih spuščajo po enem od številnih vodnih kanalov v središču vasi. Barčice, ki jih vržejo v vodo, so hišice, cerkvice, fužinice, kozolci in tudi prave umetniške stvaritve iz papirja, kartona, lesa. Vsem je skupno, da jih razsvetljujejo sveče. V Kropi in Kamni Gorici so poznane kot barčice, v drugih krajih kot gregorčki.

Vrhnika – spust gregorčkov po potoku Bela

Na Vrhniki v Starem malnu lahko 11. marca od 13h naprej ob gozdu izdelate svojo ladjico iz vejic, debel in drugih materialov, ki jih ponuja narava. Poskrbljeno bo za topel čaj in nekaj sladkega. Na odru pri kapelici Vrhnika-Vas bo potekal tudi program – ob 17:14 blagoslov ladjic, nato pa sledi osrednje dogajanje med Dobovičnikovo in Staro cesto, kjer bodo gregorčke spustili v vodo. Druženje ob potoku Bela bo popestril koncert vrhniške skupine BIGBAND. Za pogostitev bodo poskrbele predstavnice Društva kmečkih in podeželskih žena, ki bodo na stojnici ponudile raznovrstne domače dobrote. Prišli pa bodo tudi sv. Gregor in najbolj znan Vrhničan Ivan Cankar v družbi učiteljice iz njegovih časov.

Stična – spust gregorčkov po Stiškem potoku

Tudi v Stični – v Muzeju krščanstva na Slovenskem – prirejajo spust gregorčkov po Stiškem potoku. Ta se bo zgodil še prej kot drugod – v petek, 10. marca. Ob 17.30 uri bo zbor pri zgornjem mostičku (oziroma pri kapelici), v neposredni bližini muzeja. Nato sledi sprehod do zavarovanega mesta ob nabrežju potoka, od koder bodo otroci spustili svojo ladjico v potok. Tisti bolj tekmovalne narave, bodo lahko ladjice spustili tudi večkrat.

Nova Gorica – spuščanje gregorčkov teden kasneje, a skupaj s sejmom

V Novi Gorici bodo gregorčke spuščali malo kasneje, v petek 17. marca. Zbor bo za Goriško knjižnico Franceta Bevka, kjer pripravljajo program tako za otroke, kot za odrasle. Istočasno pa poteka sejem »Od semen, sadik in kmetijskih pridelkov, do kulinaričnih izdelkov«. Na sejmu v soboto, 18. marca, bodo prisotni razstavljalci iz celotne Slovenije, a poudarek bo na lokalnih pridelovalcih.

Na gregorjevo bodo luči spuščali še v nekaj drugih krajih po Sloveniji. Če poznate še kakšnega, ki bi ga morali omeniti, se nam oglasite na info@vandraj.si in z veseljem ga dodamo na seznam.

FOTO: Unsplash

PREBERITE ŠE: Top 5 idej za izlet po Sloveniji za ljubitelje tropskih rastlin (od Prekmurja do morja)

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.