Vandraj insider: Ferarra je prikladno razmerje med (pre)delovnim severom in (pre)ležernim jugom

Po svetu vandra vedno več Slovenk in Slovencev, nekateri med njimi pa so si prek naših meja našli tudi nov dom. Beg možganov ali lov za boljšim življenjem? V rubriki Vandraj insider bodo mladi, ki živijo in ustvarjajo v tujini, vsak teden z nami delili svojo zgodbo, izkušnje in najljubše kotičke mesta, v katerem živijo.

*****

Tokrat spoznavamo Ferraro skozi oči Anžeta Kumarja, simpatičnega Kamničana, ki ga je v Italijo odneslo delo na evropskem projektu. Kakšno je življenje v sicer ne tako oddaljenem, a vseeno dokaj nepoznanem italijanskem mestu in zakaj ga velja obiskati, si preberite v spodnjem intervjuju.

Kako bi se opisali tistim, ki vas še niso uspeli spoznati?

Zase mislim, da sem oseba, ki je sicer družabna, vendar se najbolje počutim v ožjem krogu ljudi. Všeč so mi stvari z dejansko vsebino in ljudje s karakterjem in svojim mnenjem, četudi se ne strinjam z njimi. Čeprav imam rad svoje stvari na mestu, obenem obožujem Jug in južno mentaliteto, Balkan, temperament in vse kar spada zraven.

Od kdaj živite v Ferrari?

Od letošnjega septembra.

S čim se tam ukvarjate/preživljate?

Delujem v regionalni agenciji za razvoj in energijo, kjer se na evropskem projektu ukvarjamo s trajnostno energijo in obnovljivimi viri energije v mestih Centralne Evrope.

Se boste kdaj vrnili v Slovenijo?

Da, ker ima evropski projekt, na katerem delujem, omejen rok.

Vas kdaj ujame domotožje?

Vedno manj, verjetno tudi zato, ker sem od Slovenije praktično oddaljen samo 3 ure vožnje z avtom.

Kaj iz Slovenije najbolj pogrešate?

Pogled na naravo oziroma griče in hribe. Verjetno zato, ker prihajam iz Kamnika in sem navajen, da se pač tam nekje v ozadju morajo v višave bohotiti Alpe.

[O mestu:]

Kako bi opisali Ferraro?

Ferrara je renesančno mesto v italijanski regiji Emilia Romagna, katerega se drži ime “mesto koles”. Mesto je univerzitetno, kar ga dela mladega, in ob enem staro, saj ga še vedno obdaja eden od bolje ohranjenih antičnih obzidij. Kljub temu, da je mesto daleč od milijonskega, mu omejenost obzidja in mladi dajejo neko urbanost. Poleg tega pa ima zelo dobre povezave z bližnjo Bologno tako, da ogromno ljudi deluje in živi med tema dvema mestoma. Zaradi geografske lege predstavlja neko prikladno razmerje med (pre)delovnim severom in (pre)ležernim jugom države.

Pa njegove ljudi?

Kot omenjeno zase pravijo, da so neka dobra mešanica delavnosti severa in lagodja juga. V vsakem primeru pa zelo prijazni in glasni.

Vaši trije razlogi za obisk mesta so …

Domačnost, arhitektura, poletni glasbeni festival in obisk mesta v prepričanje, da tudi Italijani znajo kolesarit.

Mesto je najlepše …

Zjutraj ker sonce posije vsepovsod in vsepovsod se dobi dobra kava.

[O urbanih kotičkih:]

Najljubši kotiček za sprostitev: Peš pot okoli obzidja

Najboljšo kavo potrežejo v: v glavnem je kava zelo dobra kjerkoli, če pa že morem izbrati, Pasticceria Dario.

Najboljše kosilo najdete pri: Osteria Quattro Angeli (tudi izjemno dober aperitivo)

Tradicionalna jed, ki vas je navdušila: Piada z mozzarello in pršutom.

Muzej ali galerija, kamor vas rado zanese: Biblioteca Ariostea

Park, kjer najraje poležavate: Piazza Ariostea

Najbolj podcenjena atrakcija v mestu: Via delle Volte (izjemno lepo ohranjena srednjeveška uličica)

Najbolj precenjena turistična točka v mestu: Porta Paula

Najboljša zabava v mestu: Maracaibo

Najljubši festival/dogodek v mestu: Poletni glasbeni festival Sotto Le Stelle, ki je v preteklosti že gostil imena kot so Arctic Monkeys in Alt-J.

[Uporabno:]

Najugodnejši prevoz po mestu?

Kolo ali hoja.

Najugodnejša pot iz Slovenije do tja?

Vlak iz Trsta ali kar z avtom.

[Plus in minus:]

Prednosti in slabosti v primerjavi z življenjem v Sloveniji.

Prednost vidim v življenjskem tempu, ki daje poudarek na dobri hrani in pijači ter druženju. Kot slabost bi lahko izpostavil, da za tujce angleščina ne predstavlja nobene olajšave, saj brez italijanščine ne gre. Mesto ima tudi več težav z onesnaženim zrakom oziroma smogom kot večina Slovenije.

Prednosti in slabosti dela v tujini.

Kar sem opazil kot prednost je to, da preden se ljudje posvetijo delu na določeni stvari, se o celotni zadevi temeljito premisli in nato usmerjeno nadaljuje. Četudi to nemalokrat vzame dalj časa, se vendar dela bolj pametno.
Medtem pa v Sloveniji velikokrat delamo samo zato, da se veliko dela in hiti, a obenem večina sploh ne ve, čemu tako veliko dela.

[Na hitro:]

Stopnja težavnosti iskanja stanovanja od 1 do 10: 5 (veliko lažje je, če govoriš italijansko)

Stopnja težavnosti iskanja službe od 1 do 10: 8 (jaz sem službo že imel, predvidevam pa, da je iskanje kar težko, saj ima Italija, podobno kot Slovenija, težavo z brezposelnostjo mladih)

Občutek varnosti od 1 do 10: 9

Stopnja težavnosti navezovanja novih prijateljstev od 1 do 10: 8 (zopet pomaga, če govoriš italijansko)

PREBERITE ŠE: KAKO JE ŽIVETI V LIZBONI

*****

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu? Pišite nam na eva@vandraj.si ali maja@vandraj.si!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.