Umetnost barantanja

Z malce jezikovne spretnosti in zavedanjem, da tako ali tako ne morete ničesar izgubiti, poskušajte znižati izklicno ceno in dobiti popust; bogatejši boste vsaj za kulturno izkušnjo.

Reklo, da kdor jezika špara, kruha strada, si vžgite v zavest. Tudi na potovanju, za kar vam bo hvaležen žep.

1. Z nasmehom pridete daleč

Barantanje naj ne bo borba, temveč igra, ko poskušata dva najti skupni jezik in iz katere bosta oba odšla kot zmagovalca. Zato ne izgubljajte živcev in se ne spuščajte v besedne obračune. Bodite vljudni in prijazni, vselej z nasmehom na ustih. In ne pozabite na spoštovanje, saj je to ključen del pogajalske kulture.

2. Ne predlagajte cene prvi

Zlato, verjetno najpomembnejše pravilo je – kdor prvi izrazi ceno, izgubi. Če boste namreč kot prvi spregovorili v znesku, gre cena lahko od tu le navzgor. Če pa je prodajalec tisti, ki bo prvi spregovoril v številkah, imate prednost vi, saj lahko ceno kvečjemu znižate. Zatorej počakajte, da pove ceno, čakajte, da jo zniža, morda celo večkrat, in šele nato podajte svojo ponudbo. Če bo prodajalčev jezik zvezan, začnite zelo nizko, pri, denimo, polovični ceni.

3. Začnite (pre)nizko

Vedno si pustite pogajalski manevrski prostor, zato predlagajte nižji znesek, kot ste ga pripravljeni plačati. Načeloma je povsem sprejemljivo, če začnete s polovičnim zneskom od tržnega. In če boste vašo začetno ponudbo nato malce povišali, to ne bo necenjeno ušlo prodajalcu.

4. Naučite se jezikovnih osnov

Nič vam ne bo bolj na široko odprlo vrat, kot če se pomujate in se naučite vsaj osnov lokalnega jezika. Kako, denimo, pozdraviti, povprašati po ceni in dejati, da je nekaj predrago za vaš žep. Tako se boste izluščili iz množice turistov, pokazali, da vam je za novo državo in kulturo mar, kar bo vsaj večina cenila. Če pa boste, obratno, nastopili z zgolj zahtevo po ceni v angleškem jeziku, se ne čudite, če vam jo zabelijo petkratno.

5. Dana beseda je konj

Če zgolj povprašate po ceni in nato odkorakate stran – v tem ni nič napačnega. A če se spustite v igro pogajanja in pridete do želenega zneska, bi bilo nadvse nespoštljivo, če se nato tik pred zaključkom umaknete iz igre. Ko podate ponudbo, s katero se prodajalec strinja, ste skoraj obvezani stvar tudi kupiti. Nenapisano pravilo, na katero turisti preradi pozabijo.

6. Vaja dela mojstra

Ne pričakujte, da boste že pri prvem barantanju mojstrsko izvedli nakup. Tudi pogajanje je spretnost, ki se je morate naučiti in jo izpilti. Začnite pri cenejših stvareh, ki si jih ne želite na vsak način. Prodajalci so namreč izjemni psihologi in vam bodo nemudoma prebrali z obraza, če si česa na vso moč želite. Dokler ne boste znali nadzirati mikromimike obraza in zaigrati dokajšnje nezainteresiranosti, se pogajajte za manjše in cenejše stvari, ki vam ne ukradejo srca na prvi pogled.

7. Zaigrajte na karto sočutja in prikupnosti

Otroci najpogosteje dobijo, kar želijo. Milo pogledajo, se vam zasmilijo, prikupijo – podobno poskušate tudi sami okoli mezinčka oviti prodajalca. Taktika, ki pogosto obrodi sadove, je, da začnete vsakdanji pogovor, s katerim se odmaknete od vlog kupca in prodajalca. Graditi začnete medosebni odnos, ko ga povprašate po družini, kako živijo, poveste kaj o sebi, tudi če si izmišljate zgodbice. Če vam prodajalka, denimo, navrže, da mora prehraniti pet otrok, ji vi lahko odvrnete, da ste neporočeni in brez otrok, četudi si jih želite, in za standarde vaše države tudi vi precej siromašni – to je preverjeno vžgalo.

 

8. Ne pozabite – vse je igra

Naj vam uspe ali ne, imejte v mislih, da je barantanje igra, ki jo ponekod skoraj morate igrati. Zato se ob tem zabavajte. Je pomemben del kulturne izkušnje, prek katere doživite pravi utrip tržnic, bazarjev, pouličnih stojnic. Tamkajšnjega življenja.

Avtor: T. P. 
Foto: Thinkstock

Pet nasvetov za uspešno barantanje na bazarjih

Živimo v svetu kreditnih kartic in določenih cen. Veliki večini med nami ne pade na pamet, da bi zniževali ceno plašča v kateri od znanih trgovin z oblačili ali pri najboljšem sosedu prosili za količinski popust tedenskega nakupa živil. Če želimo plačati manj, upoštevamo dneve popustov za upokojence ali na primer dneve, ko ponujajo popuste na mlečne izdelke. Že naslednji dan se morda v drugem trgovskem središču borimo s preostalimi za spodnje perilo s posebno in enkratno znižano ceno.

V svetu bazarjev na vzhodu in v arabskih deželah takšen svet ne obstaja. Tam prednjačijo drugačna pravila, kjer spretnost barantanja pride še kako prav. Nekateri imajo do tega velik odpor, drugi barantanje jemljejo kakor igro. In to pravzaprav tudi je! Na The Istanbul Insider ponujajo nekaj nasvetov, kako postati izvrsten pogajalec na bazarjih.

#1 Preuči ponudbe na bazarju

Ni ga junaka, ki bi se lahko po pisanih bazarjih ravnodušno sprehodil, ne da bi mu kaj padlo v oko. In če se, na primer, zagledaš v pisano pregrinjalo… Čeprav si že skorajda odločen, da si ga boš tudi kupil, če ga potrebuješ ali ne, najprej preuči in si oglej še druge prodajalce s podobnimi ponudbami na bazarju.

bazar_shutterstock_256531915

#2 Skrij navdušenje

Dober trgovec bo zaznal iskrico v tvojih očeh, ko ti bo na njegovi stojnici nekaj neizmerno všeč. Takrat je v prednosti on. Zato ohrani hladen izraz na obrazu in preglej še ostalo ponudbo. Ne ustavi se le na artiklu, ki bi ga takoj imel. Sprehodi se naokrog in se šele čez nekaj časa vrni k želeni stvari ter vprašaj po ceni.

#3 Počakaj, da sklicna cena pride iz trgovčevih ust

Trgovec te bo velikokrat ob tvojem zastavljenem vprašanju po ceni, povprašal za tvojo oceno vrednosti. Na takšno vprašanje ne odgovarjaj, saj v primeru, da boš rekel previsoko ceno, jo boš tudi težje zbil. Zato pusti odprt prostor, da on pove prvo ceno in začne s pogajanjem. Vsekakor bo prvi predlog cena, za katero še trgovec ve, da je ne bo dobil. Fiksna formula za barantanje sicer ne obstaja, ampak ceno lahko poskusiš znižati vsaj za četrtino, če ne za polovico. A če boš pretirano zniževal, te prodajalec na drugi strani ne bo več jemal resno.

Maroko_IM_005

#4 Ne boj se odkorakati proč, čeprav si že popil čaj in trgovcu naredil popoln nered v prodajalni

Ena izmed filozofij barantanja je, da boš dobil najboljšo ceno, če se lahko prepričaš, da te stvari sploh ne potrebuješ. Če ugotoviš, da je trgovčev zadnji predlog zate prevelik finančni zalogaj, se mu zahvali in odkorakaj iz njegovega kotička. Naj ti ne bo nerodno, ker si pred tem bil postrežen s čajem, dobil kaj sladkega za pod zob in trgovcu že razložil vso politično ter ekonomsko situacijo države, iz katere prihajaš. Med tem ti je on seveda pokazal še različne modele in samo zate razmetal celo prodajalno. Videti potencialnega kupca odhajati iz svojega teritorija, ne da bi ta kaj kupil, trgovcu seveda ni po godu. To ga velikokrat pripravi do tega, da pristane na tvojo ceno ali ponudi dodaten popust.

#5 S seboj imej gotovino

Največkrat se izdelki na bazarjih plačujejo z gotovino, sicer boš k ceni, na katero si pristal tako ti, kot trgovec, moral prišteti še provizijo transakcije. V veliko primerih ta sploh ne bo možna. In pri gotovini je še ena prednost. Zapravil ne boš več, kolikor imaš v denarnici.

Pa uspešno barantanje in veliko ugodnih nakupov.

Foto: Shutterstock, Iztok Medja

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.