Letalska karta v London: Najboljše darilo, ki ga kupite kar sebi

London je zaradi ugodnih letalskih povezav z Ljubljano in bližnjimi letališči ena od bolj priljubljenih vikend destinacij med svetovnimi prestolnicami. Kaj vse tam lahko počnete?

London ponuja nekaj za vsakogar. Med obiskom mesta s seznama odklukajte pot do Parlamenta z Big Benom na čelu, od tod čez most pa se vrti ikonični London Eye. Oglejte si še Trafalgar Square, Narodno galerijo in Piccadilly Circus in nadaljujte do kraljičine rezidence – Buckinghamske palače.

Ogleda vredna sta tudi brezplačna Natural History Museum in British Museum. Razbolele noge si spočijte na eni od klopc v bujnem Hyde parku. Ne spreglejte še legendarnega dvižnega mostu Tower Bridge, od tod pa se sprehodite še do mogočne katedrale St. Paul’s Cathedral. V bližini se nahajajo še mogočne stolpnice kot so The Shard, “Walkie-Talkie” in The Gherkin.

Poleg številnih znamenitosti ima London tudi pestro nočno življenje, številne Slovence pa na Otok privabi tudi dober šoping! Kje so najboljši kotički za nakupovanje? 

Portobello Market

Ulica Portobello se vleče skozi srce Notting Hilla, trendovskega predela s čudovitimi pastelnimi hišami, kjer so posneli kar nekaj znanih filmov, na primer animirani film Paddington ali pa Notting Hill z Julio Roberts in Hughom Grantom v glavnih vlogah. Tri kilometre dolga ulica Portobello je najbolj znana po prodajalnah z antikami in spominki, na tržnici pa je tudi odprta kuhinja, kjer najdete dobrote z vsega sveta.

Camden Town

Camden Town je alternativni del mesta severno od strogega središča, ki vas bo navdušil s svojo barvitostjo in neskončno ponudbo trgovinic s kričečimi izložbami. Tu najdete znamenite tržnice The Stables Market, Camden Lock ali Camden Lock Village, kjer prodajajo oblačila in dodatke za vse okuse.

Tu se za nenavadnimi pročelji hiš vrstijo tudi studii, kjer si lahko omislite novo tetovažo ali piercing. Tu boste našli tudi veliko uličnih umetnikov in pa odlične ulične hrane z vseh koncev sveta, pa tudi prikupne hipsterske lokalčke in fotogenične kavarne. Ko vam je dovolj vrveža na tržnici, pa lahko posedite ob vodi.

Brick Lane

Tu boste na svoj račun prišli ljubitelji vintage mode in oblačil iz druge roke. Brick Lane se nahaja v vzhodnem Londonu in je polna grafitov, umetnikov in trgovinic, kjer lahko vintage oblačila kupite kar na kilogram!

Ulici Oxford in Regent

Glavni nakupovalni ulici v središču mesta sta zagotovo Oxford in Regent Street, kjer vas čaka več kilometrov trgovin ob trgovinah – od tistih, kjer nakupujejo le zapravljivci z debelimi denarnicami, do takšnih, ki so dostopne tudi navadnim smrtnikom. Prav tu boste našli priljubljene nizkocenovne verige ulične mode kot so Primark, Forever 21, River Island, Dorothy Pekins, New Look, TK Maxx in Toshop.

NE ZAMUDITE ŠE: Vandraj insider: Maša Boh, Ljubljančanka, ki je nov dom našla v Londonu

Foto: Maja Fister, Shuterstock

PREBERITE ŠE:

London: To je eden najlepših in povsem brezplačnih razgledov na mesto

Umetnost barantanja

Z malce jezikovne spretnosti in zavedanjem, da tako ali tako ne morete ničesar izgubiti, poskušajte znižati izklicno ceno in dobiti popust; bogatejši boste vsaj za kulturno izkušnjo.

Reklo, da kdor jezika špara, kruha strada, si vžgite v zavest. Tudi na potovanju, za kar vam bo hvaležen žep.

1. Z nasmehom pridete daleč

Barantanje naj ne bo borba, temveč igra, ko poskušata dva najti skupni jezik in iz katere bosta oba odšla kot zmagovalca. Zato ne izgubljajte živcev in se ne spuščajte v besedne obračune. Bodite vljudni in prijazni, vselej z nasmehom na ustih. In ne pozabite na spoštovanje, saj je to ključen del pogajalske kulture.

2. Ne predlagajte cene prvi

Zlato, verjetno najpomembnejše pravilo je – kdor prvi izrazi ceno, izgubi. Če boste namreč kot prvi spregovorili v znesku, gre cena lahko od tu le navzgor. Če pa je prodajalec tisti, ki bo prvi spregovoril v številkah, imate prednost vi, saj lahko ceno kvečjemu znižate. Zatorej počakajte, da pove ceno, čakajte, da jo zniža, morda celo večkrat, in šele nato podajte svojo ponudbo. Če bo prodajalčev jezik zvezan, začnite zelo nizko, pri, denimo, polovični ceni.

3. Začnite (pre)nizko

Vedno si pustite pogajalski manevrski prostor, zato predlagajte nižji znesek, kot ste ga pripravljeni plačati. Načeloma je povsem sprejemljivo, če začnete s polovičnim zneskom od tržnega. In če boste vašo začetno ponudbo nato malce povišali, to ne bo necenjeno ušlo prodajalcu.

4. Naučite se jezikovnih osnov

Nič vam ne bo bolj na široko odprlo vrat, kot če se pomujate in se naučite vsaj osnov lokalnega jezika. Kako, denimo, pozdraviti, povprašati po ceni in dejati, da je nekaj predrago za vaš žep. Tako se boste izluščili iz množice turistov, pokazali, da vam je za novo državo in kulturo mar, kar bo vsaj večina cenila. Če pa boste, obratno, nastopili z zgolj zahtevo po ceni v angleškem jeziku, se ne čudite, če vam jo zabelijo petkratno.

5. Dana beseda je konj

Če zgolj povprašate po ceni in nato odkorakate stran – v tem ni nič napačnega. A če se spustite v igro pogajanja in pridete do želenega zneska, bi bilo nadvse nespoštljivo, če se nato tik pred zaključkom umaknete iz igre. Ko podate ponudbo, s katero se prodajalec strinja, ste skoraj obvezani stvar tudi kupiti. Nenapisano pravilo, na katero turisti preradi pozabijo.

6. Vaja dela mojstra

Ne pričakujte, da boste že pri prvem barantanju mojstrsko izvedli nakup. Tudi pogajanje je spretnost, ki se je morate naučiti in jo izpilti. Začnite pri cenejših stvareh, ki si jih ne želite na vsak način. Prodajalci so namreč izjemni psihologi in vam bodo nemudoma prebrali z obraza, če si česa na vso moč želite. Dokler ne boste znali nadzirati mikromimike obraza in zaigrati dokajšnje nezainteresiranosti, se pogajajte za manjše in cenejše stvari, ki vam ne ukradejo srca na prvi pogled.

7. Zaigrajte na karto sočutja in prikupnosti

Otroci najpogosteje dobijo, kar želijo. Milo pogledajo, se vam zasmilijo, prikupijo – podobno poskušate tudi sami okoli mezinčka oviti prodajalca. Taktika, ki pogosto obrodi sadove, je, da začnete vsakdanji pogovor, s katerim se odmaknete od vlog kupca in prodajalca. Graditi začnete medosebni odnos, ko ga povprašate po družini, kako živijo, poveste kaj o sebi, tudi če si izmišljate zgodbice. Če vam prodajalka, denimo, navrže, da mora prehraniti pet otrok, ji vi lahko odvrnete, da ste neporočeni in brez otrok, četudi si jih želite, in za standarde vaše države tudi vi precej siromašni – to je preverjeno vžgalo.

 

8. Ne pozabite – vse je igra

Naj vam uspe ali ne, imejte v mislih, da je barantanje igra, ki jo ponekod skoraj morate igrati. Zato se ob tem zabavajte. Je pomemben del kulturne izkušnje, prek katere doživite pravi utrip tržnic, bazarjev, pouličnih stojnic. Tamkajšnjega življenja.

Avtor: T. P. 
Foto: Thinkstock

Citybreak: Kraljevi London

London je vedno dobra ideja. In ker je dobro povezan z ljubljanskim letališčem, citybreak v britanski prestolnici sploh ni tako daleč. V jesenskih dneh in predbožičnem času pa ima še posebej velik čar, saj se Britanci z okraševanjem mesta vsako leto bolj izkažejo.

Naj bo romantičen pobeg med mestne ulice ali pa popoln odklop z družbo, London ponuja prav vse za vsakega. Dinamično mesto nikoli ne spi in tempo britanskega življenja je precej hitrejši, kot ga poznamo pri nas. A ker smo verjetno poletje uživali nekje ob morju med sproščenimi španskimi, italijanskimi ali hrvaškimi prebivalci, je jesenski citybreak z nekoliko hitrejšim ritmom prijetna sprememba.

london_shutterstock_243410305

Saj ne, da Britanci ne bi znali uživati, le takt njihovega hedonizma je malce bolj poskočen in dinamičen. Seveda pa nam kot turistu hitremu tempu nikakor ni treba slediti. Počasni sprehod skozi jesenski Hyde park, kjer bi lahko cele dneve hranili simpatične požrešne veverice, se ne sliši prav nič stresno. In London ponuja še veliko več.

MEGABON priporoča // Skok v London po izjemni ceni

Mesto z več kot sedem milijonov prebivalcev je bilo v letu 2016 druga najbolj obiskana prestolnica na svetu, saj jo je do septembra obiskalo skoraj 20 milijonov turistov.

Nakupovanje do nezavesti

London že od nekdaj velja za modno prestolnico in shopping oazo za vse, ki radi sledijo in postavljajo trende. Oxfordstreet je pravzaprav postal sinonim za nakupovanje in dnevno to ulico z več kot 300 trgovinami obišče malce več kot pol milijona ljudi. Na približno dveh kilometrih dolžine so ena zraven druge zložene trgovine vseh cenovnih razredov, od Zare in Bershke, kot jih poznamo pri nas pa vse do najprestižnejših londonskih znamk, ki jim seveda kraljuje veleblagovnica Harrods nekaj ulic nižje. V zadnjih letih so se v Londonu razvili tudi prikupni pop up stori in konceptualne trgovine, ki bodo navdušile še tako zahtevne ljubitelje dizajna, mesto pa je že dolga leta kraljestvo takoimenovanih “thrift shopov” z vintage oblekami in pohištvom.

london_shutterstock_134594855

london_shutterstock_221316733

Kavarne za popoldanski čaj

Popoldanski čaj je tradicionalno britanski vsakodnevni opravek. Odpravite se na pravi angleški čaj v eno izmed neštetih čajnic s prikupnim ambientom. Po priporočilih pravih Britancev boste najboljši čaj dobili v The Tea House, Tea Rooms ali Urban Tea Rooms, najbolj tradicionalne postrežbe čaja pa boste deležni v The Ritz hotelu.

PREBERI še // London oblikovalke Angele Lukanovich <–

Notting Hill

To “posh” okrožje vsi poznamo že iz filma z Hugh Grantom in Julio Roberts, v zadnjem času pa obiskovalce še posebej privablja zaradi mode na socialnih omrežjih. Pisana pročelja vrstnih hiš privabljajo blogerke z vsega sveta, ki se slikajo pred barvastimi fasadami v ujemajočih se oblačilih. V tem okrožju boste v trgovinah našli tudi mnoge nadvse uporabne spominke, saj med stanovanjskim hišam družbo delajo prijetne trgovine z dizajnom in mnoge čajnice.

Muzeji, galerije in turistične atrakcije

Kot se za turistično mesto spodobi, se London ponaša tudi z mnogimi muzeji in turističnimi atrakcijami. Kultni Big Ben, pred katerim morate posneti turistično fotografijo, Buckinghamska palača z vojaško gardo, Westminsterska palača in Britanski muzej s kraljičinimi diamanti so tradicionalne turistične postojanke, prav tako množice turistov na letni ravni prepelje največje razgledno kolo na svetu London Eye. Obiščete lahko tudi akvarij, prirodoslovni muzej ter mnoge umetniške galerije, veliko turistov pa privlači tudi Madamme Tussauds s svojo zbirko voščenih figure znanih osebnosti. Bolj pogumne vabimo tudi v London Dungeon, kjer boste skozi voden sprehod po strašljivem muzeju spoznali zgodovino Sevilskega brivca, Jacka Razparača in drugih temnih osebnosti britanske zgodovine.

london_shutterstock_296369036

Da bi se izognili čakalnim vrstam in prihranili kakšen funt, priporočamo, da vstopnice na atrakcije in v muzeje kupite že pred odhodom preko spleta, poceni letalske karte pa lahko poiščete v našem brskalniku letalskih kart.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.