Najlepši kraji po svetu, kjer lahko ujamete cvetoče češnje

Češnjevi cvetovi so japonsko nacionalno cvetje, simbol upanja in novih začetkov, a Japonska ni edina destinacija, kamor zanese ljubitelje teh fotogeničnih cvetov.

Pomlad je pred vrati, z njo pa se počasi iz zimskega spanca prebuja tudi narava. Češnjevi cvetovi se bodo tako kmalu odprli od Slovenije do Španije, Francije, Švedske, Amerike in Japonske. Kje bodo najbolj dišali?

Washington, D.C

Leta 1912 so Japonci Američanom podarili tri tisoč češnjevih dreves, ki jih tam lahko občudujete še danes. V čast izvirnemu darilu v parku National Mall vsako leto priredijo festival češnjevih cvetov, ki se ga vsakič udeleži tisoče obiskovalcev.

Pariz

Je kaj bolj romantičnega od pomladnega Pariza? Cvetoče češnje lahko najdete po številnih mestnih parkih, vrtovih in soseskah, eden najbolj idiličnih prizorov pa je v parku Champ de Mars, kjer kuliso krasi tudi znameniti Eifflov stolp.

Hamburg

Največje s češnjami navdahnjeno praznovanje v Nemčiji se vsako leto odvija v Hamburgu. V šestdesetih so japonski potomci na nabrežju jezera Alster zasadili veliko češnjevih dreves, vse od takrat pa ta kraj v maju gosti Kirschblütenfest, festival češenj, kjer ne manjka dobre hrane, razstav, predstav, ognjemetov in drugih zabavnih reči.

Vancouver

Tudi Kanadčani so od Japoncev prejeli češnjeva darila. V Vancouvru jih je zasajenih kar 37 tisoč! Prvi festival češenj so tam organizirali leta 2006, danes pa je zrasel v enega največjih tovrstnih na svetu in je poln kulturnih predstav in umetnosti, filmskih projekcij, hrane in glasbe, organizirajo pa tudi tekmovanje v haikuju.

Stockholm

Najlepše cvetoče češnje na Švedskem boste našli v Stockholmu. Kungsträdgården – Kraljev vrt leži v središču mesta, v parku pa se bohoti 63 japonskih češnjevih dreves, ki so jih posadili leta 1998. Park vsako pomlad privabi številne ljubitelje narave, tudi tu pa si obiskovalci radi pripravijo piknik in uživajo pod krošnjami.

Japonska

Hanami je festival na Japonskem, ki slovi po cvetočih češnjah. Te že stoletja veljajo za eno izmed največjih japonskih znamenitosti. Bistvo praznika je občudovanje cvetov med pikniki v parkih, ki so polni obiskovalcev. Tradicija občudovanja cvetočih češenj, ki jim pravijo sakura, izhaja že iz devetega stoletja, ko so prvo češnjo zasadili pred cesarsko palačo. Od takrat naprej nosijo pečat aristokratskih rastlin, ki jih najdete po vsej državi.

Jerte

V španski dolini Jerte v snežno beli barvi vsako leto zacveti več kot 2 milijona češnjevih dreves, ki poskrbijo za prav posebno kuliso pokrajine. Prav v ta namen vsako leto organizirajo tudi festival, ki je poln razstav in tržnic z različnimi dobrotami.

Foto: Reuters, Shutterstock

PREBERITE ŠE:

Japonska se pripravlja na sakuro, pravljično cvetenje češenj

Citybreak: Kam v Hamburgu?

Med mestnimi zanimivostmi so muzej čokolade, okraj s starimi skladišči in vožnja z ladjo po reki.

Pristaniško mesto Hamburg je bilo stoletja velesila pomorske trgovine. Danes je drugo največje nemško mesto še vedno glavna vstopna točka v državi za eksotične dobrine. Toda postalo je tudi magnet za gurmane, ljubitelje umetnosti in ljudi, ki jim je bolj všeč pohajkovanje kakor hitro obletanje mestnih znamenitosti.

Med mestnimi zanimivostmi so muzej čokolade, okraj s starimi skladišči in vožnja z ladjo po reki. Zavedati se morate, da ste v Hamburgu vedno blizu vode, tudi tiste, ki pada z neba. Zato plujte s tokom in nosite s seboj dežnik.

Morda bi si želeli vse skupaj začeti skromno. Povsem skromno. V hamburškem okraju s starimi skladišči si lahko v zgradbi Miniatur Wunderland miniaturnega čudežnega sveta ogledate model železnice, ki se razteza čez dve nadstropji in popelje obiskovalca na zabavno potovanje okoli sveta.

Skladiščni predel, Speicherstadt, je bil nekoč svobodno pristanišče. Značilne stavbe, ki stojijo na lesenih temeljih in so zgrajene iz rdeče opeke, so lani uvrstili na seznam Unescove svetovne zapuščine. Toda težko bi rekli, da gre v tem primeru za muzej. Skladišča še vedno uporabljajo za skladiščenje blaga iz vsega sveta. Z malce potrpežljivosti lahko obiskovalci opazujejo, kako se po staromodnem dvigalu na škripcu spuščajo ali vzdigujejo perzijske preproge in vreče z začimbami.

V Hamburgu že po tradiciji cenijo dobro kavo, ki si jo lahko privoščite v številnih pražarnah kave po mestu skupaj z Nord Coast Coffee Roastery. V čokoladnem muzeju Chocoversum se lahko podučite o izvoru čokolade in kaj jo naredi dobro, preizkusite pa se lahko tudi v izdelavi lastne tablice čokolade. Vodeni ogledi med tednom potekajo v nemščini, konec tedna pa tudi v angleščini.

Dan na vodi

Zapleteno razmerje človeštva z morjem lahko začnete v Mednarodnem pomorskem muzeju v skladiščnem okraju. V njem so na ogled modeli antičnih ladij, kot so feničanske galeje in vikinški zmajevi čolni, pa tudi oprema, ki je mornarjem v času pred GPS in satelitskim telefonom pomagala pri navigaciji. Ko ste pripravljeni, da, če tako rečemo, odjadrate naprej, se sprehodite – ali pa se popeljete s podzemno železnico – do Landungsbrückna. Med tednom so na pomolih ljudje, ki se vozijo v Hamburg s trajekti mestnega prometa. Za skromno voznino se lahko z ladjico številka 62 popeljete po reki Elbi. Med potjo se peljete mimo nekaterih občudovanja vrednih pomorskih stavb in mnogih do vrha naloženih tovornih ladij. Na postaji Neumühlen izstopite s trajekta. Vzdolž rečnega brega lahko občudujete čudovite jadrnice, nato pa se podate na Oevelgönne, kjer si lahko privoščite pico in poživljajoče pivo oziroma si v obrežni kavarni ali baru privoščite kavo in kolač.

Nočno mestno življenje

Reeperbahn je razvpita hamburška mestna četrt. Mirna ulica se ponoči spremeni v kičasto ulico, osvetljeno z neonskimi lučmi, polno barov, dvoran z živo glasbo in pregrešno zabavo. Blizu tramvajske postaje Reeperbahn je trg, ta je posvečen skupini Beatles, ki so v svojem zgodnjem obdobju nastopali v Hamburgu. Če bi radi preživeli manj turističen in bolj do družine prijazen večer, se lahko odpravite v nekdanji delavski predel Schanzenviertel, ki je že nekaj let zelo priljubljen. Tam je na pretek poceni hrane in barov. Najbližja postaja hitre železnice je Sternschanze.

Od tam se lahko odpravite do najbolj znanega hamburškega kluba na Feldstrasse 66. Ne skrbite, ne morete ga zgrešiti. V času nacizma se je imenoval Flakturm IV, po drugi svetovni vojni pa so ugotovili, da je masiven nadzemni bunker zelo težko zrušiti, zato so ga pustili pri miru. Danes je v njem nekaj medijskih podjetij in klub Übel und Gefährlich, Zloben in nevaren. Če boste preživeli vso noč zunaj, lahko pozdravite nov dan na legendarni hamburški ribji tržnici Altona. Od aprila do oktobra začnejo obratovati ob petih zjutraj, pozimi pa ob sedmih zjutraj. Toda ne bodite prepozni, saj se stojnice zaprejo ob pol desetih.

Veliki meščani in visoka kultura

Hamburgu je stoletja vladal tesno povezan vladajoči razred, ki se je imenoval Vrhovne družine. Člani teh družin so bili Grossbürger, »veliki meščani«. Temu naslovu so pripadale tudi donosne ekonomske in politične pravice, ki so jih izkoristili za kopičenje bogastva in oblikovanje mesta, kar je še vedno vidno v središču, ki ga krasijo arkade in mostovi po vzoru Benetk, imenitne nakupovalne ulice in promenada ob jezeru. Od postaje podzemne železnice Rathaus se sprehodite mimo impozantne mestne hiše do Binnenalster, Notranji Alster), ki je vodni zbiralnik v starem mestu.

Če si boste zaželeli visoke umetnosti, se s podzemno železnico odpravite do postaje Jungfernstieg ter se nato s hitro železnico U1 podajte do Steinstrasse. Od tam vas loči zgolj kratek sprehod do enega največjih evropskih centrov sodobne umetnosti. Deichtorhallen, ki domuje v nekdanjih pokritih tržnicah, zidanih v slogu poznega art nouveau, gostuje številne umetniške in fotografske razstave.

Za veliki sklepni del svojih ogledov se lahko odpravite v koncertno dvorano Elbphilharmonie. Gradnja je bila končana s šestletno zamudo, stroški pa so desetkratno presegli prvotne izračune. Prve koncerte napovedujejo za 11. januar. Če vam ne bo uspelo dobiti vstopnice, si lahko vsaj ogledate arhitekturo zgradbe: valujočo streho, osupljivo stekleno fasado in uživate v panoramskem razgledu na pristanišče.

Članek je bil objavljen v Delovi turistični rubriki Trip

Foto: AP

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.