Podčetrtek: So Terme Olimia edini razlog za obisk Kozjanskega?

Podčetrtek s svojo okolico je vsekakor najbolj znan ravno zaradi term. Terme Olimia bi brez težav lahko bile edini razlog za obisk teh krajev, saj s svojo ponudbo razvajajo vse generacije. Vendar pa, če ste že ravno tam, zakaj ne bi raziskali tudi okolice. Ta ponuja ogromno čudovitih in raznolikih možnosti za preživljanje prostega časa.

Podčetrtek: Nov razgledni stolp

Podčetrtek je ravno pred kratkim dobil popolnoma nov razgledni stolp na Rudnici. V višino meri kar 40 metrov, pot do njega pa je enostavna in primerna za vse generacije – če so vaša izhodiščna točka Terme Olimia, potem boste peš potrebovali dobro uro. Če niste ravno navdušeni pohodnik, pa se lahko do tja odpravite kar za avtom in parkirate le 100 metrov stran od stolpa.

Podčetrtek: Olimje – čokoladnica in samostan

Ja, prav ste prebrali. Podčetrtek oziroma natančneje bližnja vasica Olimje ima tudi svojo čokoladnico, kjer lahko vonjate, okušate in občudujete slastne čokoladne umetnije. Kako slastna zamisel za spominček za domače, ali kar zase! Le nekaj korakov stran pa stoji čudovit minoritski samostan, ki se ponaša s tretjo najstarejšo lekarno v Evropi. Očara vas lahko tudi bogat zeliščni vrt, po katerem se lahko sprehodite in raziskujete številna zdravilna zelišča, ki se bohotijo pred samostanom že več kot tisoč let.

Podčetrtek: Jelenov greben in planetarij

Če se povzpnete še malo naprej od samostana v vasici Olimje, potem obstaja velika verjetnost, da boste naleteli na kakšnega jelena! Domačija Jelenov greben je že vrsto let znana po jelenih, ki zelo radi pridejo do ceste in se malo pozabavajo z gosti. Pot vas pelje naprej do gostilne in trgovinice, če pa boste naredili še nekaj korakov naprej, pa boste že uzrli planetarij. , kjer Tam boste med predavanjem o razvoju vesolja, zvezd in planetov, lahko opazovali zvezdnato nebo nad sabo in to kar sredi belega dne!

Popoln dan raziskovanja in novih dogodivščin si zasluži kraljevski zaključek s popolnim sproščanjem. Terme Olimia, srce turistične ponudbe v Podčetrtku, vas s svojimi popolnoma obnovljenimi bazeni (in številnimi drugimi atrakcijami) vabijo na brezskrbno vodno uživanje.

Ugodne ponudbe za letošnjo jesen lahko najdete TUKAJ.

ALI STE VEDELI? Restavracija Lipa (Terme Olimia) je edina 100% brezglutenska restavracija v Sloveniji!

Foto: Shutterstock, Terme Olimia

Kaj početi na Kozjanskem

Morda se nam Kozjansko kot ideja za izlet res ne utrne v prvem hipu, a ta gričevnata pokrajna na svojem koščku obiskovalcu ponuja več kakor bi lahko pričakovali. Zato vam danes predstavljamo, kaj vse lahko počnete na Kozjanskem, ko vas bo pot zanesla na ta manj poznan konec Štajerske.

Spoznali bomo barvitost prerojenega življenja v Termah Olimia, obiskali tretjo najstarejšo lekarno v Evropi, čokoladni butik in pokukali v krajinski park. V neokrnjeni naravi Kozjanskih gričev se bomo podali po sprehajalnih in kolesarskih poteh, po poti legend in izročil.

Doživite Terme Olimia

Terme Olimia se nahajajo v kraju Podčetrek, ki je pred leti prejel nagrado za najlepši manjši kraj v Evropi. Prav zato je posebnost hotelov in apartmajev v Termah Olimia tesna povezanost z neokrnjeno naravo in skrbno urejenostjo kraja. V termah lahko uživate v najlepšem slovenskem wellness centru – Wellness Orhidelija. Ta omogoča vsakemu gostu, da najde svoj intimni kotiček miru in sprostitve. Za vse adrenalinske navdušence pa so v poletnih mesecih tu toboganske norčije v Aqualuni.

ENOTA ARHITEKTI ORHIDELIA PODCETRTEK 2009

Po zdravilne rož’ce k menihom v Olimje

V še delujočem samostanu Olimje so se leta 1663 naselili redovniki pavlinci. Ustanovili so tudi lekarno, tretjo najstarejšo v Evropi, ter zasadili zeliščarsko tradicijo. Še danes se lahko sprehodite po njihovem vrtu, kjer raste 250 vrst zdravilnih zeli. V njihovi zeliščni lekarni, v pritličju samostana lahko najdete številne zdravilne napitke za svoje težave, na njihovem vrtu pa se naužijete spokojnosti in vonja zdravilnih rožic ter trav.

Monastery_Olimje_(1)

Čokoladna pojedina

Če vam brez čokolade živeti ni, potem ne bo šlo brez obiska čokoladnice v Olimjah, kraju, ki je bil prav tako počaščen z nagrado najlepšega manjšega mesta v Evropi. To je zelo priljubljena izletniška točka, ki se nahaja le nekaj metrov stran od meniških vrtov. Vsak, ki vstopi v čokoladni butik, ga najprej obda čokoladni vonj in seveda želja, da te dobrote tudi preizkusi. Le s čim bi pričeli? Morda bombonjera, pralina, tablična čokolada ali žele? Vsekakor odločitev za obiskovalca ni lahka, je pa v vsakem primeru sladka.

Chocolate_boutique_Syncerus_(2)

Kozjanski park

Veliko posebnost znotraj Kozjanskega predstavlja Kozjanski regijski park. Na travnikih v Kozjanskem parku boste opazili rasti marsikaj.  Ali ste vedeli, da tam najdeš tudi številne avtohtone orhideje? V Sloveniji jih raste več kot 70 vrst in prav kozjanski travniki, na katerih so mikrobiologi ugotovili pestrost gob vlažnic, so z njimi najbolj bogati. V parku pa niso zanimive le orhideje, ampak je tukaj dom našlo kar 120 različnih vrst ptic, od katerih jih ima 25 vrst velik varstveni pomen.

Aktivne urice

Dobršen del okolice Podčetrtka je moč prehoditi ali prevoziti s kolesom. Pri tem so pohodnikom in kolesarjem v pomoč skrbno urejene kolesarske steze in pešpoti, ki jih je skupaj več kot 20. Do zemljevidov se lahko dokopljete na recepciji hotela ali v TIC-u.  Kolesarske steze so primerne za zahtevne kot tudi za nezahtevne kolesarje in tako za gorsko, kot tudi cestno kolesarjenje.

 

To so kraji, ki resnično omogočajo, da si zbistrite misli, pocrkljate telo in hkrati pretegnete še noge.

Foto: Pixabay, Terme Olimia

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.