TURČIJA: Nora ponudba za 8 dnevno raziskovanje Likije (že od samo 204€, let iz Ljubljane)

Ko pomislimo na Turčijo, največkrat pomislimo na Istanbul ali na all inclusive ponudbe na turški rivieri. A Turčija je še veliko več kot to. Sončen juhozahod države je poln čudovite zelene narave, stare kulture in neverjetnih naravnih pojavov. Našli smo noro ponudbo, s katero boste Turčijo lahko dodobra spoznali!

Pokrajina Likija je poznana kot sončna država med goratim svetom in morjem. Področje izvira iz starega veka in se nahaja v današnji jugozahodni Turčiji. Dinamični zgodovini pod vplivom močnih civilizacij so danes priča zanimive izkopanine mest iz časa antike. Ob edinstvenih antičnih izkopaninah vas bodo vsekakor očarali še ugodna klima, gastronomija, kultura in naravne lepote. Turčija s tega zornega kota vas bo navdušila! 

Turčija: Kaj vse boste doživeli na potovanju po Likiji?

Arheološke izkopanine v antičnem mestu Efez

Antično mesto Efez je eno izmed največjih arheoloških izkopanin na svetu. Ohranjenost tega zgodovinskega mesta je izredna. Antikvitete čakajo na vas, da jih raziščete: agora oz. javni prostor, kjer se je odvijalo trgovsko in politično življenje, Artemidin tempelj, Celsusova knjižnica, kopališči, eno največjih gledališč tistega časa, aleja iz marmorja, … Ne boste si niti mislili, kaj vse je pred vami “skrivala” izjemna Turčija.

Slap Karpuzkaldiran

Čudovit, 25m visok slap, ki se izliva v sredozemsko morje je največji slap v Antalyji in je prava paša za oči. Odkar so zraven prenovili še vrtove na območju, kjer se reka vije proti morju, je to ena najlepših izkušenj v Turčiji.

“Bombažni grad” Pamukkale

Snežno bele terase iz apnenca, imenovane tudi “bombažni grad”, se vidijo že od daleč in so ena najprepoznavnejših naravnih čudes na svetu. Ustvarja jih odtekajoča termalna voda, usedline pa nastajajo v obliki bazenčkov in so kot bela čipka, naravni čudež in prava paša za oči. V bazenčke se lahko tudi potopite. 

Ruševine znamenitega mesta Hierapolis

Ruševine znamenitega mesta Hierapolis se raztezajo nad apnenčastimi terasami. Tam je moč videti temelje Apolonovega templja iz 3. stoletja in razkošno rimsko gledališče ter druge ostanke iz tistega časa. 

Grobnice izklesane v skalo v Miri

Mira (Myra) je eno od najpomembnejših mest antične Likije. Najbolj fascinantne so grobnice vklesane v skalo, ki izvirajo že iz petega stoletja pr.n.št.. Ob vznožju skal pa stojijo ruševine veličastnega teatra, ki priča o pomembnosti in izjemnosti prostora v antičnem času. Pri Myri se nahaja tudi cerkev sv. Nikolaja, kjer je sv. Nikolaj tudi pokopan.

Potopljeno mesto v Kekovi

Kekova je majhen, nenaseljen turški otok v bližini kraja Mira v okrožju Antalya, nasproti vasi Kaleköy in Üçağız. Na njegovi severni strani so delno potopljene ruševine antičnega mesta, ki ga je v 2. stoletju uničil potres. Obnovljeno je še vedno cvetelo v obdobju Bizantinskega cesarstva, a je zaradi arabskih vpadov dokončno opuščeno. Vožnja z ladjico do ruševin je posebna izkušnja. 

Plaža želv Turčija 

Dostop do plaže želv je mogoč le z ladjico po čudoviti dolini reke Dalyan, a to je le njena prednost. Plaža želv oz. plaža Iztuzu predstavlja enega pomembnejših evropskih habitatov za gnezdenje želv. Poleg tega se ponaša z mehkim zlatim peskom, plitvo, kristalno čisto vodo in kopico kioskov, v katerih strežejo pravi turški čaj in tradicionalne palačinke gözleme. Ne preveč obljudena plaža je idealna za kopanje in poležavanje na soncu.

Turška riviera in Antalya

Antalya velja za enega najlepših mest turške riviere. V Antalyji lahko med drugim občudujete mestne znamenitosti: minaret Yivli Minare, stolp z uro na stari mestni trdnjavi, Hadrijanova vrata iz leta 130 p.n.št., pristanišče in najbolj ohranjen del mestnega obzidja. Center starega mestnega jedra, nekoč rimsko pristanišče, je danes marina iz katere potekajo ozke uličice s številnimi lokalčki, trgovinicami in manjšimi hoteli, ki so preurejene hiše še iz časa otomanskega cesarstva. Zaradi svoje lege v Sredozemlju je turistično in kulturno središče tega območja.  

Za NORO PONUDBO za potovanje, kjer boste imeli priložnost raziskati vse naštete znamenitosti, preverite TO POVEZAVO. Turčija 

 

Foto: Megabon, Unsplash

PREBERITE ŠE: TO so najbolj EKSOTIČNE destinacije za potovanja v 2022  Turčija

Turčija 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.