Slastna focaccia, kot jo pripravi Anja iz MasterChefa #RECEPT

Focaccia je ploščat kvašen italijanski kruhek, pečen v pečici. Imeti mora zlato zapečeno in hrustljavo skorjo, polno luknjic, ki jih v njej pustijo naši prsti, v notranjosti pa mora imeti puhasto testo.

Focaccia, ki smo jo pri nas poslovenili v fokača, je priljubljena italijanska jed, ki nekoliko spominja na našo belokranjsko pogačo. Obložimo jo lahko z različnimi okusi. Lahko jo zgolj posujemo z grobo soljo in rožmarinom, ali pa dodamo paradižnike, olive, šparglje, feta sir, karamelizirano čebulo, koščke slanine … Izbira je neskončna.

Anja Fir je simpatična Belokranjka, ki jo pravkar gledamo v deveti sezoni priljubljenega kuharskega šova MasterChef Slovenija na POP TV. Na Instagramu pa jo najdete za profilom @anjafir, kjer s sledilci deli slastne recepte. Tole je eden od njih!

SESTAVINE

Za testo:
– 7 g suhega kvasa (ali 20 g svežega)
– 560 ml mlačne vode
– 625 g moke
– 2 žlički soli
– 1 žlica sladkorja

Za po vrhu:
– olivno olje
– groba sol
– rožmarin/olive/suhi ali sveži paradižniki/poljubno po okusu

PRIPRAVA

  1. Pripravite kvasec iz sladkorja, kvasa in mlačne vode. Pustite 5 minut, da se kvas aktivira in na površini opazite mehurčke.
  2. Dodajte vso moko in sol ter dobro premešajte, da ni več sledov suhe moke. Testo bo dokaj mokro in ga ne mesite. Naoljite posodo, vanjo položite testo in ga povaljajte v olju. Posodo s testom pokrijete s folijo in pustite, da na sobni temperaturi vzhaja 3-4 ure. Testo lahko pustite počivati tudi čez noč.
  3. Ko je testo prvič vzhajano, ga preložite z vilicama. Z dvema žlicama olivnega olja namastite pekač, vanj preložite testo, ga dobro naoljite in pustite vzhajati še vsaj dobro uro.
  4. Po drugem vzhajanju po testu pokapajte še dve žlici olja in ga s prsti “luknjajte”, da testo dobi lepe mehurje.
  5. Po vrhu solite z grobo soljo in posujte s poljubnimi dodatki, kot sta rožmarin in suh paradižnik. Testo nato na 230 stopinjah Celzija pecite 25 – 30 minut.

Dober tek!

FOTO: Anja Fir (@anjafir) 

Anji in njenim kuharskim in popotniškim dogodivščinam lahko sledite TU. 

Preberite še: Belokranjska pogača: tista, ki jo še toplo deliš s prijatelji #RECEPT

Skutni njoki s šparglji po navdihu Belokranjke Anje iz MasterChefa #RECEPT

Anja Fir je simpatična Belokranjka, ki smo jo spoznali v deveti sezoni priljubljenega kuharskega šova MasterChef Slovenija. Laskavi naziv MasterChef, pokal in nagrada 50.000 evrov so ji ušli le za las.

“Sem včasih nerodna in dokaj zadržana Belokranjka, ki večino dni razmišlja o kuhanju, ta razmišljanja pa testira na filmskih večerih s prijatelji. Rada potujem in odkrivam mesta ter kulinariko lokalcev, spijem preveč kave, najraje jem sladoled pozimi, berem, igram ukulele in vsake toliko vzamem v roke violončelo, da vidim, če še znam spraviti zvok iz njega,” se je v priljubljenem kuharskem šovu MasterChef Slovenija na POP TV predstavila Anja Fir.

No, nerodnosti in zadržanosti sicer nismo opazili, pokazala pa je, da ji gre vihtenje kuhalnice odlično od rok, dobro pa se znajde tudi v vlogi vodje. Radi jo spremljamo tudi na Instagramu, kjer deli domače recepte, pa tudi utrinke z vsakdanjega življenja in potepe v nove kraje.

Na Instagramu jo najdete za profilom @anjafir, kjer je delila slasten recept za skutne njoke s šparglji. Kako jih pripravite?

SESTAVINE ZA 2 OSEBI

NJOKI:
250 g skute
1 jajce
20 g naribanega parmezana
75 g moke
sol, poper
muškatni orešček
meta

OMAKA:
100 g špargljev
1 šalotka
20 g masla
sol, poper
parmezan

POSTOPEK

  1. Skuto v posodi premešate in dodate jajce. Pregnetete, da dobite gladko maso.
  2. V zmes dodate parmezan, moko, sol, poper, nariban muškatni orešček in nekaj sesekljanih lističev mete, ki poskrbijo za svežino. Premešate in nadevate v dresirno vrečko.
  3. Na olivnem olju prepražite drobno narezano šalotko. Dodate na kolobarje narezane šparglje in pražite 5 minut. Solite in poprate.
  4. Njoke brizgate iz vrečke v slan krop in kuhate, dokler ne priplavajo na površje.
  5. Špargljem dodate žlico masla in zajemalko vode, v kateri so se kuhali njoki, da dobite gladko omako. Dodate njoke in premešate. Na koncu dodate še parmezan in limonino lupinico. Dober tek!

VIDEO dišečega končnega izdelka si poglejte v Anjini objavi:

FOTO: Anja Fir (@anjafir) 

Anji in njenim kuharskim in popotniškim dogodivščinam lahko sledite TU. 

Preberite še: Ideja za izlet: Bela krajina in vse, česar o njej morda še ne veste IN Belokranjska pogača: tista, ki jo še toplo deliš s prijatelji #RECEPT

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.