Kakšno je idealno kolo in 3 vprašanja, ki si jih zastavite ob nakupu

Že imate idealno kolo? Zdi se, da je z uspehi slovenskih kolesarskih šampijonov zanimanje za ta šport strmo naraslo. Še več, zaradi zmag Pogačarja, Rogljiča in Mohoriča, je zanimanje preraslo celo v kolesarsko evforijo.

Kako je kolo postalo obvezno prevozno ali rekreativno sredstvo vsakega Slovenca? K priljubljenosti kolesarstva je nedvomno pripomogla tudi nedavna globalna pandemija, ki nas je v spodbujanju ohranjanja medsebojne varnostne razdalje posedla na kolesa. Kolesarjenje je tako predstavljalo idealen šport, saj  smo se na ta način lahko povsem odgovorno rekreirali in hkrati upoštevali vladne ukrepe. Pandemija in nenavadni ukrepi so minili, naše navade pa so ostale.

Kako torej kupiti idealno kolo za vaše potrebe?

Tako je danes skoraj nemogoče kupiti novo kolo iz zaloge, saj je povpraševanje krepko preseglo ponudbo. Če ga še niste, pa bi tudi vi radi zajahali kolesarski val, vam bomo v spodnjih odstavkih skušali pomagati pri lažji odločitvi za nakup novega kolesa. Kolo je sila preprosto prevozno sredstvo, saj za delovanje potrebuje le okvir, krmilo, sedež, dve kolesi, dva zobnika, verigo in pedala. Zaželeno je da ima kolo tudi zavore, kar vožnja po velodromu tudi potrjuje.

Prvo vprašanje: kakšne so moje potrebe in kakšen tip kolesa mi najbolj ustreza?

Verjetno veste, da se kolesa med seboj – kljub vsem zgoraj naštetim skupnim lastnostim – močno razlikujejo glede na namen uporabe. Tako ločimo med gorskimi/MTB, treking/cross, cestnimi, mestnimi, otroškimi, BMX, električnimi, zložljivimi in drugimi kolesi. Pred nakupom morate temeljito razmisliti o svojih potrebah. Če kolo kupujete, ker bi se radi z njim vozili v službo, boste za to izbrali mestno ali električno kolo. Če pa slučajno razmišljate o tem, da bi se primerjali z najboljšimi cestnimi kolesarji, kot so naši kolesarski heroji, boste zagotovo potrebovali cestnega. Če obožujete neokrnjeno naravo in bi radi pridobili nekaj kondicije, potem morate razmisliti o nakupu gorskega oziroma MTB kolesa.

V zadnjih letih je pravi razcvet doživela panoga električnih koles. Ta so na voljo za vse tipe, saj brez težav najdemo mestno električno kolo, gorsko električno kolo ali pa tudi cestno električno kolo. Električno kolo s pomočjo električne energije olajša marsikateri vzpon, zaradi teže njegove baterije pa bo kolesarjenje brez pomoči še kako težko. Električno kolo vam bo tako omogočilo, da boste z nekaj manj napora dosegli do sedaj nedosegljive cilje.

Drugo vprašanje: velikost, oprema in znamka

Ko ste se odločili za vaš idealen tip kolesa, se lahko končno posvetite izbiri znamke, opreme, predvsem pa velikosti kolesa. Velikost okvirja kolesa mora biti prilagojena vaši višini, sicer vas lahko ob dolgotrajnem kolesarjenju doletijo bolečine. S tem se bo kolesarski užitek prelevil v kolesarsko nočno moro. Le največji mazohisti uživajo v bolečem križu. Velikosti okvirjev se med znamkami razlikujejo, zato vam svetujemo, da si podrobno ogledate mere koles. Še najbolje pa je, da kolo preizkusite v enem od bližnjih kolesarskih servisov in trgovin. Le tako boste lahko prepričani, da boste naročili kolo, ki bo popolnoma ustrezalo vašim dimenzijam.

Ko boste prepričani, da je izbrana velikost primerna za vas, si lahko pričnete ogledovati tudi dodatno opremo, ki jo nudijo kolesa. Če nameravate kolesariti rekreativno, le nekaj ur tedensko, potem zagotovo ne potrebujete najelitnejše opreme, kot jo imajo profesionalci. Če pa na kolesu preživite več ur dnevno, vam priporočamo, da tehtno razmislite o kakovosti serijske opreme. V mislih imamo predvsem kolesarski sedež, krmilo in menjalnik.

Tretje vprašanje: kje kolo najdem še ceneje?

Če želite idealno novo kolo najti kar najhitreje, vam toplo priporočamo, da si ogledate izredno pestro ponudbo koles, ki je na voljo na spletni strani ceneje.si. S pomočjo izjemno uporabnih filtrov boste v nekaj klikih zožali ponudbo in hitro poiskali idealno kolo za vas. Predvsem uporaben je filter, ki kolesa razdeli po tipu oziroma kategoriji. Ceneje.si pa se, poleg velikega števila kolesa, lahko pohvali tudi z najugodnejšimi cenami na spletu. Tako ne boste našli le najboljšega, ampak tudi najcenejše kolo, ki se povsem poda vašim potrebam. Srečno na poti!

Avtor: Ceneje.si
Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Slovenski par, ki z 31-letnim defenderjem lovi neverjetne dogodivščine #INTERVJU

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.