Če se je tvoj dopust že zaključil, ti pa si še kar želiš morja in sonca, lahko ta vikend malce morskega vzdušja prirediš kar v svojem domu. Dalmatinska kuhinja slovi po odličnem okusu, ki na dan prikliče spomine na brezskrbne počitniške dni, vsak otok, pa ima svojo specialiteto, na katero so njegovi prebivalci še posebej ponosni.
Danes se bomo “oglasili” na otoku Vis, ki je najbolj znan po svoji slastni pogači, katere recept je precej preprost. Skrivnost prave viške pogače so skrbno izbrane domače sestavine – na vročem soncu zorjeni paradižniki, sardele iz Jadranskega morja in sveže začimbe. Seveda pa ne smemo pozabiti na hladno stiskano oljčno olje, ki je še posebej močnega okusa, kadar je lokalno pridelano.
Za pripravo slastne pogačo bomo potrebovali približno 45 minut, pečena pa bo v pičlih 30 minutah.

Testo za pogačo pripravimo iz:
700 gramov pšenične moke
2 vrečk suhega kvasa
3 velikih žlic oljčnega olja
in vode.
Za nadev pa potrebujemo:
12 očiščenih svežih sardelic
250 gramov čebule
150 gramov paradižnika
15 kaper
pest svežega peteršilja
100 gramov izkoščičenih črnih oliv
olivno olje, sveže mlet poper in sol po občutku.

Postopek:
Zmešamo sestavine za testo ter ga mesimo dokler ne postane elastično. Postavimo ga v posodo, ter pustimo počivati, dokler ne vzhaja na dvojno velikost. Medtem na ponvi na oljčnem olju prepražimo čebulo, da se razpusti in narežemo sardele in paradižnik.
Nato testo prerežemo na dva dela – eden naj bo malce večji. Tega razvaljamo in položimo na pekač ter ga prekrijemo s paradižnikom, sardelami in čebulo ter vse skupaj posipamo z nasesekljanimi olivami, kaprami in peteršiljem. Po želji prelijemo z malce oljčnega olja ter začinimo po občutku. Nato nadev prekrijemo s preostalim razvaljanim testom, ter zavihamo robove spodnjega in zgornjega dela testa navzgor.
Premažemo s še malo olja ter pito ponovno pustimo počivati, tokrat le 10 minut, da se okusi dobro vpijejo v testo. Nato jo postavimo v pečico in pečemo 30 minut.
Vandraj nasvet: viški domačini pečeno pogačo ponovno prelijejo z oljčnim oljem (s katerim nikakor ne skoparijo, saj je zelo zdravo) ter jo pustijo “počiti” za 10 minut pred zaužitjem. Nato jo narežejo na trikotnike kot pico in postrežejo.
Naj vam tekne!
Foto: Shutterstock, Heneedstoeat
