LJUBLJANA: Ob dnevu vodnikov na brezplačno vodeno turo po prestolnici

Kdaj ste se nazadnje sprehodili po domači prestolnici in jo zares opazovali? Ljubljana skriva številne kotičke, ki pa jih domačini pogosto spregledamo. Bi šli na turo po mestu? Zdaj jo lahko ujamete brezplačno.

Mednarodnemu dnevu turističnih vodnikov se pridružuje tudi Turizem Ljubljana. 21. februarja prireja brezplačna vodena tematska ogleda mesta Zgodbe ljubljanskih mostov in Sprehod po Cankarjevi poti.

Zgodbe ljubljanskih mostov

Ljubljanica daje Ljubljani nezgrešljiv pečat s svojimi zanimivimi mostovi in slikovitimi nabrežji v starem mestnem jedru. Arhitekt Jože Plečnik je odločilno zaznamoval podobo mesta, ko je uredil rečne bregove v starem jedru Ljubljane. Ob reki je zasnoval tudi sprehajalne poti z drevoredi. Med njimi Trnovski pristan z vrbami žalujkami in stopničastim sprehajališčem. Ustvaril ali obnovil je tudi vrsto mostov na reki in njenih pritokih: od Trnovskega in Čevljarskega mostu do osrednjega, Tromostovja, ki zdaj prispevajo k edinstveni podobi Ljubljane.

Na vodenem ogledu se bodo obiskovalci sprehodili z vodnikom od Fabianijevega do Hradetskega mostu,spoznavali najnovejše in najstarejše mostove, njihovo zgodovino in arhitekturo. Spoznali bodo tudi življenje Ljubljančanov v preteklih stoletjih, ki je bilo tesno povezano z reko.

Ogled se začne ob 11. in 16. uri pod Fabianijevim mostom, traja pa dve uri.

Sprehod po Cankarjevi poti

Slovenski pisatelj, pesnik in dramatik Ivan Cankar je v Ljubljani živel na številnih naslovih. Na vodenem literarnem ogledu je mogoče spoznati nekatere med njimi. Na turi se sprehodite mimo zgradb, kjer je pisatelj delal in živel, ter tako spoznate zgodbe in anekdote iz njegovega življenja in drugih pomembnih meščanov tistega časa.

Pot vodi do Poljanskega nasipa, Streliške ulice, Vodnikovega trga, čez Stari trg in Breg do Kongresnega trga, kjer je Cankar preživel zadnje dni svojega življenja. Konča se pred Narodno galerijo na Cankarjevi cesti, od koder je krenil sprevod ljudi, ki so se prišli poslovit od pisatelja.

Ogled se začne pri STIC na Krekovem trgu (ob 12. in 16. uri) in traja dve uri. 

Udeležba je brezplačna, morate pa se prijaviti

Udeležba na ogledih je brezplačna, a je število udeležencev omejeno, zato se je treba nanje prijaviti: za Zgodbe ljubljanskih mostov na TIC, Adamič-Lundrovo nabrežje 2, po telefonu (01 306 12 15) ali po e-pošti: tic@visitljubljana.si. Za Sprehod po Cankarjevi Ljubljani pa na STIC, Krekov trg 10, po telefonu (01 306 45 75) ali po e-pošti: stic@visitljubljana.si.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

I, Wanderlista: Pustila službo, prihranke za hišo pa namenila za potovanje po Aziji #intervju

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.