LJUBLJANA: Ob dnevu vodnikov na brezplačno vodeno turo po prestolnici

Kdaj ste se nazadnje sprehodili po domači prestolnici in jo zares opazovali? Ljubljana skriva številne kotičke, ki pa jih domačini pogosto spregledamo. Bi šli na turo po mestu? Zdaj jo lahko ujamete brezplačno.

Mednarodnemu dnevu turističnih vodnikov se pridružuje tudi Turizem Ljubljana. 21. februarja prireja brezplačna vodena tematska ogleda mesta Zgodbe ljubljanskih mostov in Sprehod po Cankarjevi poti.

Zgodbe ljubljanskih mostov

Ljubljanica daje Ljubljani nezgrešljiv pečat s svojimi zanimivimi mostovi in slikovitimi nabrežji v starem mestnem jedru. Arhitekt Jože Plečnik je odločilno zaznamoval podobo mesta, ko je uredil rečne bregove v starem jedru Ljubljane. Ob reki je zasnoval tudi sprehajalne poti z drevoredi. Med njimi Trnovski pristan z vrbami žalujkami in stopničastim sprehajališčem. Ustvaril ali obnovil je tudi vrsto mostov na reki in njenih pritokih: od Trnovskega in Čevljarskega mostu do osrednjega, Tromostovja, ki zdaj prispevajo k edinstveni podobi Ljubljane.

Na vodenem ogledu se bodo obiskovalci sprehodili z vodnikom od Fabianijevega do Hradetskega mostu,spoznavali najnovejše in najstarejše mostove, njihovo zgodovino in arhitekturo. Spoznali bodo tudi življenje Ljubljančanov v preteklih stoletjih, ki je bilo tesno povezano z reko.

Ogled se začne ob 11. in 16. uri pod Fabianijevim mostom, traja pa dve uri.

Sprehod po Cankarjevi poti

Slovenski pisatelj, pesnik in dramatik Ivan Cankar je v Ljubljani živel na številnih naslovih. Na vodenem literarnem ogledu je mogoče spoznati nekatere med njimi. Na turi se sprehodite mimo zgradb, kjer je pisatelj delal in živel, ter tako spoznate zgodbe in anekdote iz njegovega življenja in drugih pomembnih meščanov tistega časa.

Pot vodi do Poljanskega nasipa, Streliške ulice, Vodnikovega trga, čez Stari trg in Breg do Kongresnega trga, kjer je Cankar preživel zadnje dni svojega življenja. Konča se pred Narodno galerijo na Cankarjevi cesti, od koder je krenil sprevod ljudi, ki so se prišli poslovit od pisatelja.

Ogled se začne pri STIC na Krekovem trgu (ob 12. in 16. uri) in traja dve uri. 

Udeležba je brezplačna, morate pa se prijaviti

Udeležba na ogledih je brezplačna, a je število udeležencev omejeno, zato se je treba nanje prijaviti: za Zgodbe ljubljanskih mostov na TIC, Adamič-Lundrovo nabrežje 2, po telefonu (01 306 12 15) ali po e-pošti: tic@visitljubljana.si. Za Sprehod po Cankarjevi Ljubljani pa na STIC, Krekov trg 10, po telefonu (01 306 45 75) ali po e-pošti: stic@visitljubljana.si.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

I, Wanderlista: Pustila službo, prihranke za hišo pa namenila za potovanje po Aziji #intervju

Zagreb: Mesto vam po novem razkažejo tudi brezdomci

Zagreb je predstavil novo plat raziskovanja mestnih ulic, tokrat s pomočjo brezdomcev, tistih, ki ulice poznajo še predobro.

Zagreb je priljubljena turistična destinacija, zaradi bližine, finih kavarn, dobrega šopinga in prav posebnega vzdušja, pa je priljubljen city break tudi med Slovenci. A po zagrebških ulicah se zdaj lahko podate skozi oči brezdomcev.

Zagreb: mesto z 8 tisoč brezdomci, ki jih ne skrivajo, ampak vključujejo

V Zagrebu jih je približno 8 tisoč, 6 tisoč registriranih in še vsaj dva tisoč tistih, brez socialne pomoči. Namesto, da bi se pretvarjali, da ne obstajajo, so jih v Zagrebu vključili v projekt Nevidni zagreb (Invisible Zagreb). Tako lahko spoznate drugo plat mesta, skozi oči brezdomcev. Med vodiči je tudi nekaj nekdanjih brezdomcev, ki ne živijo več na ulici, a jim je to še predobro znano. Namen programa je povečanje občutljivosti javnosti za težave brezdomcev in hkrati vključevanje le-teh.

Utrip vsakdana skozi oči brezdomca

Eden ob pobudnikov ogledov je Mile Mrvalj, nekdanji brezdomec, ki je na ulici živel osem let. V svojih turah opisuje vsakdan brezdomcev in razkriva kotičke, ki so navadno skriti pred turisti.

Tura vključuje sprehod čez mestno železniško postajo, enega redkih javnih prostorov, kjer se pozimi pogrejejo. Nato gredo čez park nasproti postaje, kjer jih navadno srečate ob lepem vremenu. Tam jim sicer ni dovoljeno spati, saj jih preganja policija, zato pa so si zavetje našli v zapuščenih hišah za postajo in drugod po mestu. Služijo z nabiranjem povratnih plastenk, nekaj obrokov pa je zanje na voljo v javnih kuhinjah.

VANDRAJ PRIPOROČA: 4 odlične nastanitve v Zagrebu

S postovoljnimi prispevki v boj proti revščini

Ogledi temeljijo na prostovoljnih donacijah, ki so namenjene boju proti revščini brezdomcev. Izobraževalni ogled lahko ujamete petkrat na teden, več o njem pa lahko prebete tukaj. Prek Facebooka lahko tudi rezervirate svoje mesto na turi ali pa jim pošljete prijavni mail na invisiblezagreb@gmail.com.

You can still book your place on our Invisible Zagreb tour this Saturday at 6 pm. Secure your place via inbox or email…

Objavil/a Invisible Zagreb dne Petek, 13. julij 2018

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

V Zagrebu odprli prvi hotel za rastline

Veste, kako so kaznovali zapornike na Ljubljanskem gradu?

Ljubljanski grad je eden najbolj prepoznavnih simbolov naše prestolnice, toda koliko dejansko vemo o tem, kaj se je v preteklosti v njem dogajalo?

Grad je bil prvič pisno omenjen v 12. stoletju, tri stoletja kasneje so ga povečali, dve stoletji kasneje pa je začel propadati. In ne, na Grajskem griču nikoli niso prebivale princese. V začetku 19. stoletja so oblasti v gradu uredile kaznilnico in delno vojaško utrdbo, za rešetkami kaznilnice pa se je odvilo kup mračnih, a zanimivih zgodb.

Skok v preteklost, ko so za grajskimi rešetkami sedeli morilci, prešuštniki, čarovnice in vitezi

Da bi spomnili nanje, so na Ljubljanskem gradu pripravili nov doživljajski voden ogled z naslovom Izza grajskih rešetk. Tu lahko po novem spoznate skrivnostno plat grajske preteklosti in pokukate skozi grajske rešetke.

V zgodovino kaznovanja na Ljubljanskem gradu je Vandraj odšel v spremstvu grajskega vodnika in kostumiranih igralcev, s pomočjo katerih zgodbe dobijo prav poseben pridih in oživijo pred našimi očmi. Kratki igrani prizori predstavijo tegobe vseh tistih, ki so nekoč tu prestajali kazen, s tem pa tudi raznolikost in razvoj kaznovanja od srednjega veka naprej.

Začnemo v 19. stoletju in prisluhnemo usodi kaznjenca, ki v grajski kaznilnici prestaja kazen za uboj. Nadaljujemo še pol tisočletja dlje v zgodovini in občutimo sramoto Ljubljančanke, ki jo bo zaradi prešuštva doletelo javno zasmehovanje v volčji luknji, kamor jo odpelje menih. V ječi na prostem pretresena Anica z obupom v očeh razkrije, kaj vse je prestala, odkar je bila obsojena čarovništva, medtem ko rabelj Hans nestrpno čaka, da jo odpelje na grmado. Zviti vitez Erazem Predjamski, ki se pripravlja, da bo skozi skrivni izhod ušel iz gradu, kamor so ga po cesarski volji zaprli zaradi umora poveljnika vojske, nam zaupa razlog za storjeno dejanje. Tudi italijanski revolucionar bo kmalu odšel z gradu, njegovo nekajletno ujetništvo se je pravkar končalo; v grajski kapeli se izpove, kaj ga je v tem času doletelo. Na koncu spoznamo še enega političnega obsojenca, slovenskega pisatelja Ivana Cankarja, ki svoji obiskovalki Mileni uporniško razlaga, kaj vse je izrekel zoper cesarsko oblast.

Vodene oglede, ki so videti bolj kot igrane predstave, lahko na gradu med majem in septembrom ujamete prav vsak dan, v nizki sezoni od oktobra do aprila pa vsako soboto in nedeljo. Zgodbe izza grajskih rešetk trajajo po 60 minut, izvajale pa se bodo v slovenščini in angleščini. V nemščini, italijanščini, francoščini, španščini, ruščini in hrvaščini bodo na voljo s pomočjo avdiovodnikov.

Cena: 10 evrov ali 12 evrov skupaj z vožnjo z vzpenjačo ter 7 evrov za dijake, študente, upokojence ali skupine nad 15 oseb. Vstopnica vključuje tudi ogled drugih grajskih vsebin.

Foto: Maja Fister

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.