Ideja za romantičen večer: Film pod zvezdami 2019

Na Ljubljanskem gradu bo tudi to poletje filmsko obarvano, saj se vrača Film pod zvezdami. Od 11. julija do 3. avgusta vas vsak večer čaka ogled filmskih poslastic pod zvezdnim nebom. Vstopnice so že v prodaji.

Filmi bodo na sporedu vsak dan ob 21.30 uri. Predvajani bodo v izvornem jeziku s slovenskimi podnapisi; pri filmih, katerih jezik ni angleški, bodo podnapisi tudi v angleščini. Cena vstopnice znaša 5 evrov, za predpremiere in posebno projekcijo 6 evrov. Vstopnice so že v prodaji.

V primeru dežja ali slabe vremenske napovedi projekcija odpade. Nadomestna projekcija bo naslednji dan ob 21.30 uri v Kinodvoru. V primeru odpovedi predpremiere ali posebne projekcije bosta naslednji dan v Kinodvoru na sporedu dve nadomestni projekciji, ob 19. in 21.30 uri.

Filmsko poletje odpira film Ne bom več luzerka 

Filmski večeri se začnejo v četrtek, 11. julija, s prvencem Urše Menart Ne bom več luzerka, dobitnikom vesne za najboljši celovečerni film na Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Letošnji izbor so močno zaznamovale vélike ikone iz sveta filma, športa, glasbe, baleta in književnosti. V njem med drugim najdemo filme o enem največjih nogometašev vseh časov Diegu Maradoni, ameriškem plezalcu Alexu Honnoldu, filmskem avtorju Pedru Almodovarju, popularnih glasbenikih Freddieju Mercuryju in Eltonu Johnu, legendarnih opernih pevcih Marii Callas ter Lucianu Pavarottiju, ruskem baletniku Rudolfu Nurejevu in francoski pisateljici Sidonie-Gabrielle Colette.

Festivalske uspešnice

Kot vsako leto doslej na Filmu pod zvezdami predstavljajo tudi festivalske uspešnice. Dokumentarec Diego Maradona Asifa Kapadie (Amy) in avtobiografska oda filmski ustvarjalnosti Bolečina in slava (Dolor y gloria) Pedra Almodovarja na spored predpremierno prihajata naravnost s festivala v Cannesu.

Prikazali bodo tudi otvoritveni film letošnjega canskega festivala, zombi komedijo Mrtvi ne umirajo (The Dead Don’t Die) Jima Jarmuscha.

S Peugeotovo predpremiero biografskega dokumentarca Pavarotti bodo predstavili presunljiv in intimen portret legendarnega tenorja in enega najbolj priljubljenih opernih pevcev vseh časov, Luciana Pavarottija. Predpremierno bo na sporedu tudi Beli vran (The White Crow), biografska drama o velikem baletniku Rudolfu Nurejevu in njegovem prebegu na Zahod v režiji britanskega igralca Ralpha Fiennesa.

Uporabne povezave:

Foto: Kinodvor

Veste, kako so kaznovali zapornike na Ljubljanskem gradu?

Ljubljanski grad je eden najbolj prepoznavnih simbolov naše prestolnice, toda koliko dejansko vemo o tem, kaj se je v preteklosti v njem dogajalo?

Grad je bil prvič pisno omenjen v 12. stoletju, tri stoletja kasneje so ga povečali, dve stoletji kasneje pa je začel propadati. In ne, na Grajskem griču nikoli niso prebivale princese. V začetku 19. stoletja so oblasti v gradu uredile kaznilnico in delno vojaško utrdbo, za rešetkami kaznilnice pa se je odvilo kup mračnih, a zanimivih zgodb.

Skok v preteklost, ko so za grajskimi rešetkami sedeli morilci, prešuštniki, čarovnice in vitezi

Da bi spomnili nanje, so na Ljubljanskem gradu pripravili nov doživljajski voden ogled z naslovom Izza grajskih rešetk. Tu lahko po novem spoznate skrivnostno plat grajske preteklosti in pokukate skozi grajske rešetke.

V zgodovino kaznovanja na Ljubljanskem gradu je Vandraj odšel v spremstvu grajskega vodnika in kostumiranih igralcev, s pomočjo katerih zgodbe dobijo prav poseben pridih in oživijo pred našimi očmi. Kratki igrani prizori predstavijo tegobe vseh tistih, ki so nekoč tu prestajali kazen, s tem pa tudi raznolikost in razvoj kaznovanja od srednjega veka naprej.

Začnemo v 19. stoletju in prisluhnemo usodi kaznjenca, ki v grajski kaznilnici prestaja kazen za uboj. Nadaljujemo še pol tisočletja dlje v zgodovini in občutimo sramoto Ljubljančanke, ki jo bo zaradi prešuštva doletelo javno zasmehovanje v volčji luknji, kamor jo odpelje menih. V ječi na prostem pretresena Anica z obupom v očeh razkrije, kaj vse je prestala, odkar je bila obsojena čarovništva, medtem ko rabelj Hans nestrpno čaka, da jo odpelje na grmado. Zviti vitez Erazem Predjamski, ki se pripravlja, da bo skozi skrivni izhod ušel iz gradu, kamor so ga po cesarski volji zaprli zaradi umora poveljnika vojske, nam zaupa razlog za storjeno dejanje. Tudi italijanski revolucionar bo kmalu odšel z gradu, njegovo nekajletno ujetništvo se je pravkar končalo; v grajski kapeli se izpove, kaj ga je v tem času doletelo. Na koncu spoznamo še enega političnega obsojenca, slovenskega pisatelja Ivana Cankarja, ki svoji obiskovalki Mileni uporniško razlaga, kaj vse je izrekel zoper cesarsko oblast.

Vodene oglede, ki so videti bolj kot igrane predstave, lahko na gradu med majem in septembrom ujamete prav vsak dan, v nizki sezoni od oktobra do aprila pa vsako soboto in nedeljo. Zgodbe izza grajskih rešetk trajajo po 60 minut, izvajale pa se bodo v slovenščini in angleščini. V nemščini, italijanščini, francoščini, španščini, ruščini in hrvaščini bodo na voljo s pomočjo avdiovodnikov.

Cena: 10 evrov ali 12 evrov skupaj z vožnjo z vzpenjačo ter 7 evrov za dijake, študente, upokojence ali skupine nad 15 oseb. Vstopnica vključuje tudi ogled drugih grajskih vsebin.

Foto: Maja Fister

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.