Preverite nove pogoje za potovanja znotraj EU

Novi pandemski val, ki je zajel Evropo, ogroža praznične popotniške plane več sto tisoč Evropejcev. Odpovedani so prvi prebožični sejmi, dnevno se spreminjajo pogoji za potovanja.

Porast v številu covidnih primerov povzroča težave in skrbi po celi Evropi. Avstrija je prva popolnoma zaprla meje in za vse svoje državljane uvedla lockdown. Dnevno se pogoji za potovanja spreminjajo tudi pri drugih članicah EU.

Nemčija, ki jo je, po besedah Angele Merkel, četrti val zadel z vso svojo močjo, razmišlja o podobnih ukrepih. Uradno se že odpovedali munchenski predbožični sejem. To je že drugo leto zapored, ko sejma ne bo. Pod velikim vprašajem je tudi smučarska sezona.

Nizozemska, ki jo je četrti val zadel z dvojno hitrostjo v primerjavi z lanskim letom, je prejšnji teden uvedla tritedensko delno zaprtje države.

Spremljajte stanje v EU preko aplikacije Re-open EU

Ob dnevno novih ukrepih mnogi Evropejci spreminjajo popotniške plane. Kakšno je aktualno stanje in kakšni so pogoji za potovanja v članicah EU, lahko spremljate na Re-open EU. V aplikacijo vnesete državo, ki vas zanima, aplikacija pa vam ponudi aktualne informacije o stanju.

Kako ukrepati, ko se pogoji za potovanja tako hitro spreminjajo?

Zaradi trenutnega stanja se predvideva, da bodo restrikcije v Evropi v prihodnjih tednih postajale vedno strožje. Sploh okoli praznikov.

V izogib nepričakovnim zapletom redno spremljajte vse novosti. Spremljajte tudi ukrepe v zvezi z dostopom do lokalov, restavracij, klubov, muzejev…

Priporočilo, da se nenujna potovanja ta trenutek ustavijo

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni vse prebivalce Evrope poziva, da odložijo vsa nenujna potovanja. Sporočajo tudi, da je najslabše stanje v državah Belgija, Bolgarija, Hrvaška, Estonija, Madžarska, Irska, Latvija, Litva, Nizozemska, Romunija, Slovaška in Slovenija.

V EU sicer 64.9% precepljenost

Skupaj je med državami članicami EU sicer precepljene 64,9% populacije. Najbolje precepljena je Portugalska (81,3%), sledijo ji Irska (75,9%), Islandija (76,5%) in Danska (75,5%).

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.