Nove restrikcije za Evropejce, ko Evropa postaja epicenter pandemije

Evropa je spet postala epicenter pandemije. Kaj to pomeni za potovanja?

Število novih primerov okužbe z virusom Covid-19 v Evropi je znova visoko naraslo. Samo v zadnjih 24 urah se je v Nemčiji pojavilo 23.607 novih primerov, na Madžarskem 21.060, v Franciji 12.508, na Nizozemskem 12.052 in v Avstriji 11.227. Madžarska je zabeležila tudi rekordno število smrti v enem dnevu: 304. Kljub precej visoki precepljenosti se Evropsko zdravstvo utaplja v delu, kar pomeni nove restrikcije.

Nove restrikcije

Nemčija

V nekaterih nemških zveznih državah, vključno z Berlinom, lahko restavracije, kinematografe, muzeje in koncerte obiskujejo le obiskovalci, ki izpolnjujejo PC pogoj.

Avstrija

Avstrijska vlada je sprejela najstrožje ukrepe in za vse necepljene prebivalce (2.000.0000 jih je) uvedla popolno zaprtje. Že prej je bil necepljenim nedovoljen dostop do frizerja, kinematografov, restavracij,… zdaj pa je vlada sprejela še strožji ukrep. Necepljeni morajo ostati doma. Napovedali so strogo preverjanje.

Francija – spremembe tudi za Slovence!

Če je prej veljalo, da vsi necepljeni turisti lahko neokuženost dokazujejo s testom starim največ 72 ur, novi ukrepi za nekatere države določajo test, ki ni starejši od 24 ur. Te države so Belgija, Bolgarija, Hrvaška, Češka, Estonija, Grčija, Madžarska, Irska, Latvija, Litva, Nizozemska, Romunija, Slovaška in Slovenija.

Združeno kraljestvo

V Združeno kraljestvo lahko brez karantene vstopajo zgolj polno cepljeni obiskovalci (prebolelost in 1 odmerek nista dovolj!). Vsi obiskovalci morajo drugi dan po prihodu opraviti test, ki si ga financirajo sami.

Španija in Norveška

Tudi ostale EU države so dopolnile sezname držav, ki predstavljajio visoko tveganje. Slovenija se nahaja na veliki večini teh seznamov.

Večina teh držav se že pripravlja tudi na to, da bo 3. odmerek na voljo tudi za mlade.

Kaj pomenijo nove restrikcije za potovanja?

Zaradi trenutnega stanja se predvideva, da bodo restrikcije v Evropi v prihodnjih tednih postajale vedno strožje. Sploh okoli praznikov.

Necepljeni naj spremljajo vse nove ukrepe

V izogib nepričakovnim zapletom, naj necepljeni redno spremljajo vse novosti. Ker se stanje hitro spreminja, naj bodo posebej pozorni in dnevno spremljajo spremembe glede potovanj. Pozorni naj bodo predvsem na veljavnost testov in na možne karantene.

Necepljeni naj spremljajo tudi ukrepe v zvezi z dostopom do lokalov, restavracij, klubov, muzejev… Trenutno so namreč v nekaj državah ti dostopni le cepljenim ali prebolelim. Tako je na primer v Avstriji!

Če se bo slabo stanje nadaljevalo, pa bo več držav za necepljene uvedlo popoln lockdown.

Priporočilo, da se nenujna potovanja ta trenutek ustavijo

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni vse prebivalce Evrope poziva, da odložijo vsa nenujna potovanja. Sporočajo tudi, da je najslabše stanje v državah Belgija, Bolgarija, Hrvaška, Estonija, Madžarska, Irska, Latvija, Litva, Nizozemska, Romunija, Slovaška in Slovenija.

V EU sicer 64.9% precepljenost

Skupaj je med državami članicami EU sicer precepljene 64,9% populacije. Najbolje precepljena je Portugalska (81,3%), sledijo ji Irska (75,9%), Islandija (76,5%) in Danska (75,5%).

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Slovenija: Top 6 najbolj idiličnih zimskih izletov za proste dni

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.