Telefon na letalu: To se zgodi, če med letom ne izklopite mobilnih naprav

Telefon na letalu mora biti izklopljen. Ste se kdaj spraševali, kaj bi se zgodilo, če nihče ne bi izklopil svojega mobilnega telefona?

Na začetku vsakega leta se med navodili kabinskega osebja letala pojavi tudi opozorilo za izklop mobilnih naprav. Ker vemo, da bomo naslednjih nekaj ur preživeli v zraku, jih ponavadi vsi pridno izklopimo. A nihče ne ve natančno, kaj bi se zgodilo, če jih ne bi. Na spletnem portalu Travel + Leisure so se lotili raziskave, v okviru katere so pod drobnogled vzeli uporabo telefona na letalu. Kakšen vpliv naj bi telefonski signal torej imel na nemoteno delovanje letala? telefon na letalu

Razlog za zaskrbljenost naj bi bil telefonski signal, ki na višini 10.000 metrov preskakuje z ene zemeljske antene na drugo. Poleg tega na višini pošilja tudi močnejši signal. V resnici, do sedaj letalske nesreče ni povzročil še noben telefon, a obstaja verjetnost in treba je biti previden. Delovanje telefona na višini si lahko ogledate v spodnjem videu.

Kenny Kirchoff, nekdanji letalski inženir je v intervjuju povedal, da se v letalski industriji v resnici ne bojijo, da bi letalo strmoglavilo zaradi telefonskega signala. Vseeno pa v ključnih trenutkih, kot so vzletanje in pristanek, interferenca valovanj lahko povzroči zaplete ter oteži delo pilotu, ki bi takrat potreboval polno koncentracijo, saj se največ letalskih nesreč zgodi ravno v času vzletov in pristankov.

Evropska agencija za letalstvo je leta 2014 prepoved telefonov na letalu označila za zastarelo. Kljub temu je dovoljenje uporabe domena posamezne letalske družbe. Ameriška agencija telefonov še vedno ne odobrava, veliki letalski prevozniki kot na primer Emirati, Virgin in British Airways, pa na svojih letalih že dovoljujejo uporabo preko letalskega signala. Za tega skrbita podjetji AeroMobile ter OnAir.

telefon_shutterstock_500397862

Strokovnjaki torej  ugotavljajo, da samo delovanje telefona na letalu ni nevarno, še vedno pa niso prepričani za glasovno klicanje, katerega delovanje je drugačno od internetnega signala. Najbolj varno je torej, da upoštevamo navodila kabinskega osebja, vedno pa telefone izklopimo med časom vzleta in pristanka.

Foto: Shutterstock

Preberite še: Sanja Grohar Kovič iskreno o selitvi, življenju, vzgoji otroka, (ne)prepoznavnosti in zaslužkih v Londonu

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.