To je z razmahom turizma po svetu povzročil AirBnb

AirBnb je odlična rešitev za turiste, domačini v turističnih mestih pa ga zavračajo.

Prebivalci marsikaterega turističnega mesta se v zadnjih dneh upirajo spletni platformi Airbnb, saj trdijo, naj bi ta uničila njihova mesta. V Amsterdamu so tako v decembru organizirali shod proti množičnemu turizmu, ki kvari kakovost nizozemskega življenja. Vlado so označili za “prodajalko” mesta, nenaklonjenost pa so pokazali tudi organizaciji AirBnb, ki po svetu omogoča ugodno najemanje in oddajanje turističnih kapacitet.

Jezni so tudi prebivalci turistično okupirane Barcelone, New Orleansa in mnogih drugih mest. Življenje v njih naj bi bilo zaradi neprestane gneče turistov preprosto nemogoče, za njihov razmah pa domačini krivijo predvsem AirBnb.

V Amsterdamu so se pristojni organi že odzvali na jezo svojih prebivalcev. Težave so se lotili tako, da so omejili število noči, ko lahko lokalci oddajajo svoja stanovanja. Prebivalci Amsterdama lahko tako leto zabeležijo 30 nočitev na Airbnbju. Številka je kar prepolovljena, saj so do sedaj gostom Airbnbja lahko svoja stanovanja ponudili kar 60 krat letno.

Tudi v Barceloni so že sprejeli ukrepe. Tisti, ki želi svoje stanovanje oddajati na AirBnbju, se mora najprej registrirati na občini. Število dovolilnic je omejeno, tako, da mestne avtoritete regulirajo fluktuacijo turistov.

Odgovor na težave AirBnbja pa je tudi nova platforma FairBnb, ki se oglašuje kot bolj pravična različica zgoraj omenjene platforme. Aplikacija, ki je nastala v Italiji namreč obljublja, da boste po enakem principu lahko najemali in oddajali stanovanja. Razlika je le v tem, da bo polovica vseh prihodkov platforme namenjena lokalnim projektom posameznih mest in tako vračala okolici za omogočanje turizma.

Foto: Unsplash
Vir: Huffingtonpost

Preberite še:

Barbara in Blaž: “Če še niste bili na skuterju, mogoče ni pametno, da se učite na Baliju” #intervju

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.