KOPER: Na Odprto kuhno, razgled z zvonika in sončni zahod

Kdaj ste se nazadnje sprehodili po fotogeničnih ulicah starega mestnega jedra Kopra? Sploh še veste, koliko imenitnih kotičkov skrivajo?

Ob prvih sončnih žarkih se izletov na morje željni iz osrednje Slovenije množično podajajo do Portoroža, ne da bi dvakrat pomislili, da imamo v teh nekaj kilometrih slovenske obale v resnici kar nekaj obiska vrednih mest.

Na primer Koper – naše obmorsko središče ima poleg robustnega pristanišča tudi slikovito staro mestno jedro z bogato zgodovino. Ko razmišljamo o prikupnih mediteranskih uličicah na slovenski obali, na Koper pogosto neupravičeno kar malo pozabimo. A tudi ta jih ima!

Izgubite se po ozkih uličicah mestnega jedra

Vandraj je konec tedna pohajkoval po njegovih ozkih uličicah s prikupnimi pročelji in trgovinicami, butičnimi kavarnami in restavracijami, skritimi za barvitimi oleandri. Ozke uličice starega mestnega jedra se vijejo proti osrednjemu trgu, ki ga krasi največja stolnica na Slovenskem.

Od Titovega trga do zvonika z osupljivim razgledom

Na Titovem trgu si lahko ogledate najimenitnejšo koprsko palačo – Pretorsko palačo, v kateri je danes mestna hiša. Mestni stolp je danes zvonik, nanj pa se lahko tudi povzpnete in mesto ujamete z izjemne ptičje perspektive. Vzpon do vrha ni preveč naporen, pa tudi stopnice so dovolj široke tudi za tiste, ki so jim takšni podvigi preveč adrenalinski. Z vrha zvonika se vam bo odprl krožni razgled na celo mesto z opečnatimi strehami, na valove in pristanišče, vinograde in hribe. Vstopnica za odrasle stane 3, za študente, dijake in upokojence 2,5, za otroke pa 2 evra.

Na Odprto kuhno!

Priljubljen kulinarični dogodek Odprta kuhna, ki je v toplejšem delu leta vsak petek na mestni tržnici v Ljubljani, bo prav ta konec tedna – 21. aprila (in kasneje še 16. junija, 1. septembra in 13. oktobra) gostoval tudi v Kopru! Prav to soboto bosta Carpacciov trg in Taverna prvič letos zadišala po odličnih jedeh z vseh koncev sveta. Med 11. in 21. uro se boste lahko družili in klepetali ob dobri hrani, nazdravili s kozarcem dobrega vina ali kraft piva ter se posladkali z finimi sladicami.

Na domač sladoled in sodoben morski krožnik

V Kopru boste našli tudi kup restavracij z mediteransko, pa tudi azijsko ali balkansko kulinariko. Med številnimi konobami je Vandraj zaradi svojega fotogeničnega pročelja in zanimive ponudbe prepričala prijazna majhna restavracija Pri Tinetu, ki nas s svojimi morskimi testeninami in kalamari ni pustila ravnodušnih!

Kam na sladoled? Tudi v Kopru imajo tistega, ki ga obožujejo tudi v Ljubljani – Vigó je vedno dobra izbira, za barvito tržnico, na delu, ki gleda na parkirišče, pa najdete še Sladoledarno – njihov domač sladoled prisega na kakovostne sestavine in malce drugačne okuse.

Na plažo ali v šoping

Tudi Koper ima mestno plažo, ki leži zelo blizu pristanišča in v poletnih mesecih privabi ogromno kopalcev. Če želite malo več zasebnosti, se lahko ob vodi kar peš po sprehajališču ali kolesarski poti podate proti Žusterni. Na eni strani ceste, po kateri smo se pred izgradnjo predora Markovec vozili na morje, so še vedno skale, kjer lahko najdete svoje mesto za sončenje – če ste zelo pogumni in vas hladno pomladno morje ne moti, pa tudi za kopanje. V ograjenem delu pa je še bazen Žusterna, od koder prav tako lahko dostopate do morja. Čez cesto v notranjost je tudi Aquapark Žusterna, ki bo s tobogani navdušil otroke, z masažnimi bazeni pa hedoniste.

VANDRAJ priporoča // Ugodno vstopnico za Aquapark Žusterna za odrasle najdete TUKAJ, za otroke pa TUKAJ.

Če v butikih v starem mestnem jedru niste našli ničesar zase, ima Koper tudi veliko nakupovalno središče, kjer najdete tudi kino. Še največ romantike pa boste našli ob večerih, ko sončni zahod mesto obarva v očarljive rožnate odtenke.

Foto: Maja Fister

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.