Vandraj insider: O Madridu z Mišo, ki je svoj dom iskala v treh državah, ljubezen pa našla v Španiji

Danes v rubriki Vandraj insider klepetamo z Mišo Sajovic, ki je v zadnjih nekaj letih prebivala v kar treh evropskih državah. Trenutno živi na Severnem Irskem, pred tem pa sta njen dom predstavljali tudi Slovaška in Španija. Najbolj se je zaljubila v Madrid, tam pa je našla tudi svojo ljubezen. Več pa seveda v spodnjem intervjuju.

Od kdaj živite na Severnem Irskem in kaj vas je tja odneslo?

Na Svernem Irskem, natančneje v kraju Portstewart živim že tri mesece, saj tukaj opravljam prakso digitalnega marketinga. Sem sem priletela direktno iz sončnega in toplega Madrida, kjer sem živela in delala eno leto in pol s svojim fantom, ki je Španec. Spoznala sva se na izmenjavi v Bratislavi, na Slovaškem. Eno leto sva bila v zvezi na daljavo, saj je on imel službo v Madridu, jaz pa sem morala še zaključiti zadnji letnik na fakulteti. Po končanem letniku sem se preselila k njemu v Madrid in začela iskati delo. Že prej sem imela v planu opravljati Erasmus prakso in čisto nenačrtovano sem podjetje našla na Severnem Irskem, kjer bom preživela šest mesecev.

S čim se sicer ukvarjate oziroma preživljate?

V Madridu sem delala v luksuznem nepreminčninskem podjetju, kjer smo oddajali stanovanja za daljša obdobja v najbolj prestižnem predelu Madrida. Zdaj, na Irskem, pa dobivam Erasmus štipendijo, da si lahko pokrijem stroške bivanja in hrano. Praksa temelji na digitalnem marketingu in ker sem v podjetju praktično edina, ki ima kaj pojma o marketingu, si veliko pomagam tudi z online predavanji. Tako, da se res hitro učim.

Kdaj vas je prvič prešinila misel, da želite živeti v tujini?

Mislim, da je bila to kar življenjska želja. Že odkar sem bila v osnovni šoli, me je zanimalo vse tuje, takrat je bila že ekskurzija v Ljubljano zame dogodek. Drugače pa se v Sloveniji nikoli nisem počutila popolnoma sproščeno, mogoče predvsem zaradi majhnosti krajev in države in sem se vedno počutila dosti omejeno. Odkar sem v tujini sem res razvila tisti pogled na Slovenijo od daleč, da res veš, kaj v domovini ceniš in pogrešaš in kaj je tisto, kar te moti.

Kaj se vam zdi težje? Odpotovati prvič, ali dolgo časa preživeti stran od doma?

Se mi zdi, da biti dolgo časa od doma. Trenutno se spopadam s tem, da že osem mesecev nisem videla družine in prijateljev in mi že kar pošteno manjkajo. Odvisno je tudi, koga imaš poleg sebe v tujini. V Bratislavi sem imela izjemno Erasmus družino, z nekaterimi se slišim tedensko, v Madridu sem bila s fantom in ustvarila sem si zelo dobre prijatelje, na Severnem Irskem pa sem imela izjemno srečo spoznati kolegico iz Francije, brez nje bi se verjetno že odločila spakirati kovčke in se vrniti v Slovenijo. Imeli sva zelo stresno izkušnjo prva dva meseca in ja, takrat mi je bilo zelo težko biti tako daleč od doma.

Se boste kdaj vrnili v Slovenijo?

To je trenutno najbolj vroče vprašanje v moji glavi. Želela bi se vrniti v Slovenijo dolgoročno, čez nekaj let, saj bi jo rada do potankosti raziskala. Menim, da je Slovenija izjemen kraj za vzgojo otrok in življenje z družino. Ampak,ne vem pa, če sem se pripravljena vrniti v slovensko družbo. Odkar gledam na Slovenijo z daljave, sem opazila, kako negativno naravnana družba smo in odkar sem zunaj, sem močno spremenila mentaliteto.

Vas kdaj ujame domotožje?

Ja, mislim, da me najbolj ujame med prazniki, na primer za veliko noč so se mi cedile sline, ker so vsi na družbenih omrežjih objavljali velikonočne zajtrke s potico, jaz pa tukaj živim na krompirju, ker neki kulinariki tile Irci res niso. Pa tudi za kakšen krof bi ubijala v tem trenutku. ?

Kaj iz Slovenije najbolj pogrešate?

Naravo in štiri letne čase. V Madridu imajo samo poletje in zimo brez snega. Na Severnem Irskem pa le ves čas dežuje, temperature pa so zelo nozke. Pogrešam mamino hrano in zelenjavo, prineseno z vrta. In pa še vedno me preseneča založenost slovenskih trgovin. Nikjer v tujini še nisem videla toliko raznovrstnih izdelkov in kako s časom gremo Slovenci z različnimi bio različicami izdelkov.

Trenutno živite na Severnem Irskem, katera od zgoraj omenjenih treh držav pa vam je najbolj prirasla k srcu? Zakaj?

Španija, Madrid. Res še sama sebe presenečam, da sem izbrala Španijo, ker sem jo praktično sovražila, ko sem se eno leto in pol nazaj tja preselila. K temu je verjetno pripomogla moja izkušnja s španščino v srednji šoli. A se je moje mnenje spremenilo, saj te kultura in odprtost Špancev preprosto očarata. Nekaj časa rabiš, da se navadiš njihovega sproščenega življenjskega sloga in tega, da večerjajo ob enajstih zvečer, ampak ti kar hitro zleze pod kožo, saj res znajo uživati življenje.

[O mestu:]

Kako bi opisali Madrid?

Pozitivna vibracija ljudi, odlična hrana. Mesto res nikoli ne počiva, izgovor, da ne greš ven, ker itak ni nič pametnega, tu ne obstaja.

Pa njegove ljudi?

So zelo odprti, znajo uživati v življenju, so ljubitelji odlične hrane in vina.

Katera je najbolj nadležna stran mesta?

Turisti in smog. Aja, pa drugi največji Primark na svetu, groza.

Katere so najpogostejše zmote, ki jih imamo o mestu kot turisti, pa jih spregledamo, ko enkrat tam živimo?

Preden sem se preselila, sem imela v mislih, da je Madrid zelo mednarodno mesto in da s tekočim znanjem angleščine službe ne bo težko najti. Pa sem se pošteno zmotila, saj tu še v najbolj turističnih delih mesta natakarji ne govorijo angleško.

Vaši trije razlogi za obisk so …

Tapasi, razgledne točke, sonce.

Mesto je najlepše spomladi…

… ker se narava prebuja in temperature še ne poskočijo do 40 stopinj.

[O urbanih kotičkih:]

Najljubši kotiček za sprostitev: Retiro park

Najboljšo kavo potrežejo v: Starbucks (sram me je za tole, ampak kava v Madridu res ni dobra)

Najboljše kosilo najdete pri: La Rueda je restavracija, ki jo najdeš v manjšem kraju El Escorial, katerega se res splača obiskati. La Gola je tudi super restavracija, malo izven centra mesta. Drugače pa v
Španiji res ni težko najti dobre restavracije.

Tradicionalna jed, ki vas je navdušila: Tortilla

Muzej ali galerija, kamor vas rado zanese: Reina Sofía

Park, kjer najraje poležavate: Retiro park

Najbolj podcenjena atrakcija v mestu: Razgledi iz Círculo de Bellas Artes in Faro de Moncloa

Najbolj precenjena turistična točka v mestu: Madrid nima neke tipične točke v smislu Eifflovega stolpa, pred katerim vsak dan stojijo kilometrske kolone. Vse se splača videt ?

Najboljša zabava v mestu: Malasaña

Najljubši festival/dogodek v mestu: Tapapiés

[Uporabno:]

Kateri je najugodnejši prevoz po mestu? Peš, sicer pa metro, če želiš na drug konec mesta.

Pa najugodnejša pot iz Slovenije do tja? Je ni. Jaz sem večinoma potovala z vlakom ali Gooptijem do Bratislave in potem z letalom direktno do Madrida.

[Plus in minus:]

Katere so prednosti in slabosti v primerjavi z življenjem v Sloveniji?

Prednosti so dosti bolj sproščena in pozitivna družba. Topleje je in dež praktično ne obstaja. Imajo tudi bolj raznoliko hrano, predvsem ribe in morske sadeže. Ker je mesto večje, imajo tudi več koncertov in na splošno imaš ogromno izbiro stvari, ki jih želiš početi. Slabosti so onesnaženost zraka in dolge razdalje – če želiš na morje, se pač voziš 6 ur, ampak to je domačinom tu normalno. Najem stanovanja je definitivno dražji kot v Sloveniji. Pa tudi zastoji na cestah so gostejši.

Kaj pa prednosti in slabosti dela v tujini?

V Sloveniji še nisem delala v nobenem podjetju, tako da težko primerjam. Sem pa imela vedno srečo v tujini, da sem naletela na izjemno odprte ljudi.

[Na hitro:]

Stopnja težavnosti iskanja stanovanja od 1 do 10 (10 = najtežje): 6

Stopnja težavnosti iskanja službe od 1 do 10: 8

Stopnja težavnosti navezovanja novih prijateljstev od 1 do 10: 3

Občutek varnosti od 1 do 10 (10 = najbolj varno): 7

 

*****

Po svetu se potika vedno več Slovenk in Slovencev, nekateri med njimi pa so si prek naših meja našli tudi nov dom. Beg možganov ali lov za boljšim življenjem? V rubriki Vandraj insider bodo mladi, ki živijo in ustvarjajo v tujini, vsak teden z nami delili svojo zgodbo, izkušnje in najljubše kotičke mesta, v katerem živijo.

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu? Pišite nam na maja@vandraj.si ali eva@vandraj.si!

Preberite še:

Vandraj insider: “Na Norveškem niso vsi blond in nimamo le snega, mraza in teme!”

Foto: Osebni arhiv

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.