Tokrat se bomo podali v hrvaško Zagorje, ki je eden izmed redkih, še ne povsem odkritih hrvaških turističnih biserov. Le pičlih 25 kilometrov iz Ptuja, in že boš prispel do najbolj ohranjenega zagorskega dvorca Trakošćan, ki je vsekakor vreden obiska in časa. Grad združuje harmonijo neokrnjene narave in arhitekture. Zaradi izjemnega in prikupnega videza pripada kulturnim in naravnim spomenikom najvišje kategorije.

Dvorec je postavljen sredi romantičnega parka, na hribčku, ki se dviguje nad jezerom. Zgrajen je bil v 13. stoletju in njegovi prvi lastniki so bili nam dobro poznani grofje Celjski. Bogato in zelo dobro ohranjeno zbirko plemiškega življenja, si lahko v gradu ogledaš vsak dan med 9. in 18.uro. Vstopnina je 30 kun. Zanimivo je zavrteti čas nazaj, pustiti domišljiji prosto pot in si predstavljati, kako so se plemiči mastili z različnimi dobrotami v lovski sobi, kako jim je uspelo nase navleči vso viteško opremo, kakšne pekače za torte so uporabljali v kuhinji in na kakšnih zofah so počivale plemiške dame.

Trakošćan pa ne predstavlja samo grad, temveč lepo urejena okolica s parkom in prikupnim jezerom okoli katerega se lahko sprehodiš. Zelena pokrajina, polna zanimivih pogledov in panoram, nudi enkratna doživetja nedotaknjene narave izpopolnjene s pestro turistično in kulinarično ponudbo.

Narečje, ki je na Unescovi listi kulturne dediščine

Če imaš rad izzive narečij, potem se odpravi v sosednjo vas Bednja in poklepetaj s kakšnim domačinom. Sicer je verjetnost, da boš razumel njihovo narečje majhna. Bednjansko narečje namreč spada med eno najzanimivejših, najbolj melodičnih in tudi najbolj kompliciranih v skupini kajkavskega narečja. Narečje se je ohranilo skozi stoletja in razlog za to, je odmaknjenost kraja in prometna izoliranost. K tej posebni govorici je prispevalo tudi dejstvo, da so bili skoraj vsi govorniki bednjanskega narečja v preteklosti sužnji ali kmetje, večinoma nepismeni, saj je bil vpliv knjižnega jezika zanemarljiv. Danes je posebnost jezika skrbno zaščitena in prav tako uvrščena na listo Unescove kulturne dediščine.

Če želiš preživeti nekaj časa v idili, kjer ti bodo družbo delali mir, zeleni grički in pojoči ptički, je to pravi kraj zate. In če razmišljaš, kam popeljati osebo, s katero bi se sprehajal z roko v roki, ji ukradel poljube in zašepetal kaj lepega na uho, bodo Trakošćani vedno pravšnja in resnično romantična izbira.

Nekaj uric pa lahko podaljšaš v nočitev v Hotelu Trakošćan. Ta omogoča vrhunsko namestitev in pestro izbiro možnosti za preživljanje prostega časa. V vsaki sobi lahko uživaš v razgledu na gozd ali na čudoviti grad Trakošćan, kar še dodatno popestri bivanje v tem prijetnem hotelu. Za nočitev za dve osebi s  polpenzionom, brezplačno vstopnico v grad-muzej Trakošćan za 2 osebi in neomejeno uporabo hotelskega bazena, fitnessa, savne in whirlpoola boš odštel 88 €. Ekipa Megabon priporoča odklop v Trakošćanu, ki te bo napolnil s čisto energijo in ti dal zagona za nove izzive.

trakoscan

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.