To so najbolj romantični kraji za zaljubljene

Sta se pred kratkim spoznala? In imate občutek, da je to to? Ne veste pa, kako bi mu pokazali, da vam je res do njega ali nje? Ali pa – sta skupaj že dolgo in bi rada malo popestrila svojo zvezo? Predlagamo vam, da se zapeljeta nekam, kjer bosta preživela čudovite skupne trenutke. In drug z drugim delila izkušnjo metuljčkov v trebuhu. V nadaljevanju si preberite, kje so najbolj romantični kraji za zaljubljene.

Preberi več

Ideja za oddih: Trakošćan, eden najlepših gradov na Hrvaškem

Ste že obiskali enega najlepših gradov na Hrvaškem? Čudovita arhitektura, obkrožena z jezerom, gostimi gozdovi in ​​bogato zgodovino … seveda, gre za grad Trakošćan!

Grad Trakošćan, ta zgodovinski biser, ki se nahaja v severnem delu kontinentalne Hrvaške, je ena izmed znamenitosti, ki zanima turiste iz celega sveta. Ali ste vedeli, da je bil Trakošćan pod vladavino celjskih grofov? Če niste, berite dalje, ker boste izvedeli, kdaj obiskati to zaščiteno lepoto, kje izbrati najboljša mesta za spanje in kaj videti v okolici Trakošćana!

Grad Trakošćan, ki leži na vrhu hriba, daje pravljičen in mogočen vtis. Če imate srečo, da ga obiščete v zimskem času, boste videli debelo snežno odejo, ki prekriva gost gozd in ledeno modro jezero. Poleg čudovite okolice Trakošćana, zanimiva je tudi dolga in bogata zgodovina tega gradu. Zato vsekakor priporočamo, da obiščete sam grad in ugotovite, kdo so bili njegovi prvi lastniki, kako je grad nastal in nešteto drugih zanimivih informacij. Obiščite tudi stalno razstavo na gradu in se popeljite skozi čas.

Še skok v Varaždin

Po ogledu gradu se lahko sprehodite po čudoviti okolici, uživate v lepem jezeru in poiščete baročno kapelico Sv. Križa, ki slovi za idealno poročno destinacijo in je najbolj znana po “Trakošćanskih porokah”. Po ogledu gradu in jezera obiščite še nekdanje glavno mesto Hrvaške – mesto Varaždin. Varaždin, baročni biser severa Hrvaške včasih ni bil znan kot turistična destinacija, čeprav se je to v zadnjem času začelo spreminjati. Zaradi svoje 2-urne razdalje od Zagreba mnogi gostje prihajajo na ogled varaždinskih čudovitih vrtov, vinogradov in dobrih restavracij. Njegovi priljubljenosti so prispevali tudi številni festivali, kot so Špancirfest in baročni večeri v Varaždinu. Torej, če ste v bližini, vsekakor peljite vašo boljšo polovico v eno od številnih galerij ali preprosto uživajte v mestu s številnimi baročnimi palačami. Nikar ne pozabite obiskati najstarejše varaždinske cerkve, ki šteje več kot 1000 let.

Priporočamo bivanje v hotelu s pogledom na grad Trakošćan. Megabon je poskrbel za oddih v klasičnem in obenem modernem Hotelu Trakošćan!

Hotel Trakošćan 4* ponuja čaroben oddih za 2 osebi z vključenim polpenzionom in neomejeno uporabo wellnessa. Pozabite na vsakodnevne skrbi in stres in se napolnite z novo energijo!

Foto: Shutterstcok, Megabon

V Trakošćanu izkusi plemiško življenje

Tokrat se bomo podali v hrvaško Zagorje, ki je eden izmed redkih, še ne povsem odkritih hrvaških turističnih biserov. Le pičlih 25 kilometrov iz Ptuja, in že boš prispel do najbolj ohranjenega zagorskega dvorca Trakošćan, ki je vsekakor vreden obiska in časa. Grad združuje harmonijo neokrnjene narave in arhitekture. Zaradi izjemnega in prikupnega videza pripada kulturnim in naravnim spomenikom najvišje kategorije.

Dvorec je postavljen sredi romantičnega parka, na hribčku, ki se dviguje nad jezerom. Zgrajen je bil v 13. stoletju in njegovi prvi lastniki so bili nam dobro poznani grofje Celjski. Bogato in zelo dobro ohranjeno zbirko plemiškega življenja, si lahko v gradu ogledaš vsak dan med 9. in 18.uro. Vstopnina je 30 kun. Zanimivo je zavrteti čas nazaj, pustiti domišljiji prosto pot in si predstavljati, kako so se plemiči mastili z različnimi dobrotami v lovski sobi, kako jim je uspelo nase navleči vso viteško opremo, kakšne pekače za torte so uporabljali v kuhinji in na kakšnih zofah so počivale plemiške dame.

Trakošćan pa ne predstavlja samo grad, temveč lepo urejena okolica s parkom in prikupnim jezerom okoli katerega se lahko sprehodiš. Zelena pokrajina, polna zanimivih pogledov in panoram, nudi enkratna doživetja nedotaknjene narave izpopolnjene s pestro turistično in kulinarično ponudbo.

Narečje, ki je na Unescovi listi kulturne dediščine

Če imaš rad izzive narečij, potem se odpravi v sosednjo vas Bednja in poklepetaj s kakšnim domačinom. Sicer je verjetnost, da boš razumel njihovo narečje majhna. Bednjansko narečje namreč spada med eno najzanimivejših, najbolj melodičnih in tudi najbolj kompliciranih v skupini kajkavskega narečja. Narečje se je ohranilo skozi stoletja in razlog za to, je odmaknjenost kraja in prometna izoliranost. K tej posebni govorici je prispevalo tudi dejstvo, da so bili skoraj vsi govorniki bednjanskega narečja v preteklosti sužnji ali kmetje, večinoma nepismeni, saj je bil vpliv knjižnega jezika zanemarljiv. Danes je posebnost jezika skrbno zaščitena in prav tako uvrščena na listo Unescove kulturne dediščine.

Če želiš preživeti nekaj časa v idili, kjer ti bodo družbo delali mir, zeleni grički in pojoči ptički, je to pravi kraj zate. In če razmišljaš, kam popeljati osebo, s katero bi se sprehajal z roko v roki, ji ukradel poljube in zašepetal kaj lepega na uho, bodo Trakošćani vedno pravšnja in resnično romantična izbira.

Nekaj uric pa lahko podaljšaš v nočitev v Hotelu Trakošćan. Ta omogoča vrhunsko namestitev in pestro izbiro možnosti za preživljanje prostega časa. V vsaki sobi lahko uživaš v razgledu na gozd ali na čudoviti grad Trakošćan, kar še dodatno popestri bivanje v tem prijetnem hotelu. Za nočitev za dve osebi s  polpenzionom, brezplačno vstopnico v grad-muzej Trakošćan za 2 osebi in neomejeno uporabo hotelskega bazena, fitnessa, savne in whirlpoola boš odštel 88 €. Ekipa Megabon priporoča odklop v Trakošćanu, ki te bo napolnil s čisto energijo in ti dal zagona za nove izzive.

trakoscan

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.