Ideja za oddih: Trakošćan, eden najlepših gradov na Hrvaškem

Ste že obiskali enega najlepših gradov na Hrvaškem? Čudovita arhitektura, obkrožena z jezerom, gostimi gozdovi in ​​bogato zgodovino … seveda, gre za grad Trakošćan!

Grad Trakošćan, ta zgodovinski biser, ki se nahaja v severnem delu kontinentalne Hrvaške, je ena izmed znamenitosti, ki zanima turiste iz celega sveta. Ali ste vedeli, da je bil Trakošćan pod vladavino celjskih grofov? Če niste, berite dalje, ker boste izvedeli, kdaj obiskati to zaščiteno lepoto, kje izbrati najboljša mesta za spanje in kaj videti v okolici Trakošćana!

Grad Trakoščan

Grad Trakošćan, ki leži na vrhu hriba, daje pravljičen in mogočen vtis. Če imate srečo, da ga obiščete v zimskem času, boste videli debelo snežno odejo, ki prekriva gost gozd in ledeno modro jezero. Poleg čudovite okolice Trakošćana, je zanimiva tudi dolga in bogata zgodovina tega gradu. Zato vsekakor priporočamo, da obiščete sam grad in ugotovite, kdo so bili njegovi prvi lastniki, kako je grad nastal in nešteto drugih zanimivih informacij. Obiščite tudi stalno razstavo na gradu in se popeljite skozi čas.

Še skok v Varaždin

Po ogledu gradu se lahko sprehodite po čudoviti okolici, uživate v lepem jezeru in poiščete baročno kapelico Sv. Križa, ki slovi za idealno poročno destinacijo in je najbolj znana po “Trakošćanskih porokah”. Po ogledu gradu in jezera obiščite še nekdanje glavno mesto Hrvaške – mesto Varaždin. Varaždin, baročni biser severa Hrvaške včasih ni bil znan kot turistična destinacija, čeprav se je to v zadnjem času začelo spreminjati. Zaradi svoje 2-urne razdalje od Zagreba mnogi gostje prihajajo na ogled varaždinskih čudovitih vrtov, vinogradov in dobrih restavracij. Njegovi priljubljenosti so prispevali tudi številni festivali, kot so Špancirfest in baročni večeri v Varaždinu. Torej, če ste v bližini, vsekakor peljite vašo boljšo polovico v eno od številnih galerij ali preprosto uživajte v mestu s številnimi baročnimi palačami. Nikar ne pozabite obiskati najstarejše varaždinske cerkve, ki šteje več kot 1000 let.

Bivanje v hotelu Trakošćan

Megabon je poskrbel za oddih v klasičnem in obenem modernem Hotelu Trakošćan!

Hotel Trakošćan 4* ponuja čaroben oddih za 2 osebi z vključenim polpenzionom in neomejeno uporabo wellnessa. Pozabite na vsakodnevne skrbi in stres in se napolnite z novo energijo!

Foto: Shutterstcok, Megabon

PREBERITE ŠE: Ideja za družinski oddih: V Terme Čatež na vodno zabavo v vseh letnih časih

Ideja za oddih: Hrvaško Zagorje in 5 razlogov, zakaj ga obiskati

Takoj za mejo s Slovenijo se na Hrvaškem odkriva čudovita gričevnata pokrajina, polna zgodovinskih in geografskih znamenitosti. Zakaj za naslednji oddih v Hrvaško Zagorje?

Hrvaško Zagorje je gričevnata pokrajina na severozahodu Hrvaške med Medvednico, Slovenijo, Međimurjem in Podravino. V svoje kraje privablja turiste vseh vrst. Griči, jezera in reke bodo privabili tiste, ki uživajo v sprehodih. Dvorci in gradovi bodo navdušili vse, ki se zanimajo za zgodovino in kulturo. To je odlična destinacija tudi za vse, ki obožujejo ribarjenje. Svoj sanjski oddih pa bodo v Hrvaškem Zagorju dočakali tisti, ki obožujejo toplice.

1. Hrvaško Zagorje bo navdušilo s svojo pokrajino

Za vse tiste, ki obožujete sprehode, je Hrvaško Zagorje idealna destinacija. Čaka vas idealen preplet kulture in narave. Poti vas bodo vodile skozi vasi in mesteca, skozi široke zelene zagorske gozdove, mimo prostranega jezera, dvorcev in gradov. V ozadju pa vas bodo ves čas spremljale skalnate gore.

Bajeslovna pokrajina Hrvaškega Zagorja.

2. V Hrvaškem Zagorju lahko obiščete več dvorcev in gradov

V Hrvaškem Zagorju stojijo mnogi gradovi in dvorci: Grad Veliki Tabor, Grad Mali Tabor, Dvorec Trakoščan, dvorec Miljana in drugi. Vsak od njih skriva svoje zgodbe, navdušila pa bo tudi bajeslovna okolica.

Najbolj znan je dvorec Trakošćan, ki je eden izmed najbolj atraktivnih gradov Hrvaške in eden izmed najlepših gradov v tem koncu Evrope. Grad Trakošćan je pravi zgodovinski biser. Poleg obiska dvorca, kjer si lahko ogledate dvorec in njegove številne muzejske zbirke, ne smete zamuditi sprehoda okrog manjšega jezera, ki stoji tik ob dvorcu.

Dvorec Trakošćan.

Jezero ob dvorcu Trakošćan.

3. Na račun bodo prišli tisti, ki obožujejo vinogradništvo in turistične kmetije

Na svoj račun boste prišli, če radi poskusite lokalne dobrote. Na tem območju je dobro razvit kmečki turizem. Odlična domača hrana ter vrhunsko vino pa sta poleg kmečkih turizmov na voljo tudi v restavracijah.

4. Pokrajina za navdušence nad zgodovino

Destinacije je zelo zanimiva za vse, ki vas zanima zgodovina . Če se navdušujete nad prazgodovino, obiščite mesto Krapina in muzej krapinskih neandertalcev. Številne dvorce in gradove smo že omenili, ne pozabite pa tudi na Kumrovec, rojstni kraj Tita, in baročni Varaždin.

Zgodovinsko bogat je tudi Zagreb, ki leži na najbolj južnem delu pokrajine. V kolikor planirate večdnevni izlet, ga ne izpustite.

Ob večdnevnem obisku ne izpustite sprehoda po Zagrebu.

5. Območje zdravilišč in največjega vodnega parka na Hrvaškem

V pokrajini je več zdravilišč: Krapinske toplice, Varaždinske toplice, Terme Tuhelj in Stubičke toplice. terme Tuhelj se lahko pohvalijo z največjim vodnim parkom na Hrvaškem.

Vodni planet, srce Term Tuhelj, je največji bazenski kompleks na Hrvaškem. Sestavlja ga osem notranjih in zunanjih bazenov, ki so vsi napolnjeni s termalno tuheljsko vodo. Vodni planet je postal pravi fenomen na Hrvaškem, njegove fotografije pa so se pojavile celo v reviji National geographic. Ima več kot 5000 m2 vodne površine in ponuja različne atrakcije, raznoliko gostinsko ponudbo, zabavno animacijo in edinstveno doživetje za celo družino. 

Za večdnevni oddih v Hrvaškem Zagorju priporočamo nastanitev v Termah Tuhelj z odlično all inclusive ponudbo!

PREBERITE ŠE: Družinske počitnice v Termah Tuhelj

Foto: Unsplash, Megabon

To so najbolj romantični kraji za zaljubljene

Sta se pred kratkim spoznala? In imate občutek, da je to to? Ne veste pa, kako bi mu pokazali, da vam je res do njega ali nje? Ali pa – sta skupaj že dolgo in bi rada malo popestrila svojo zvezo? Predlagamo vam, da se zapeljeta nekam, kjer bosta preživela čudovite skupne trenutke. In drug z drugim delila izkušnjo metuljčkov v trebuhu. V nadaljevanju si preberite, kje so najbolj romantični kraji za zaljubljene.

Preberi več

V Trakošćanu izkusi plemiško življenje

Tokrat se bomo podali v hrvaško Zagorje, ki je eden izmed redkih, še ne povsem odkritih hrvaških turističnih biserov. Le pičlih 25 kilometrov iz Ptuja, in že boš prispel do najbolj ohranjenega zagorskega dvorca Trakošćan, ki je vsekakor vreden obiska in časa. Grad združuje harmonijo neokrnjene narave in arhitekture. Zaradi izjemnega in prikupnega videza pripada kulturnim in naravnim spomenikom najvišje kategorije.

Dvorec je postavljen sredi romantičnega parka, na hribčku, ki se dviguje nad jezerom. Zgrajen je bil v 13. stoletju in njegovi prvi lastniki so bili nam dobro poznani grofje Celjski. Bogato in zelo dobro ohranjeno zbirko plemiškega življenja, si lahko v gradu ogledaš vsak dan med 9. in 18.uro. Vstopnina je 30 kun. Zanimivo je zavrteti čas nazaj, pustiti domišljiji prosto pot in si predstavljati, kako so se plemiči mastili z različnimi dobrotami v lovski sobi, kako jim je uspelo nase navleči vso viteško opremo, kakšne pekače za torte so uporabljali v kuhinji in na kakšnih zofah so počivale plemiške dame.

Trakošćan pa ne predstavlja samo grad, temveč lepo urejena okolica s parkom in prikupnim jezerom okoli katerega se lahko sprehodiš. Zelena pokrajina, polna zanimivih pogledov in panoram, nudi enkratna doživetja nedotaknjene narave izpopolnjene s pestro turistično in kulinarično ponudbo.

Narečje, ki je na Unescovi listi kulturne dediščine

Če imaš rad izzive narečij, potem se odpravi v sosednjo vas Bednja in poklepetaj s kakšnim domačinom. Sicer je verjetnost, da boš razumel njihovo narečje majhna. Bednjansko narečje namreč spada med eno najzanimivejših, najbolj melodičnih in tudi najbolj kompliciranih v skupini kajkavskega narečja. Narečje se je ohranilo skozi stoletja in razlog za to, je odmaknjenost kraja in prometna izoliranost. K tej posebni govorici je prispevalo tudi dejstvo, da so bili skoraj vsi govorniki bednjanskega narečja v preteklosti sužnji ali kmetje, večinoma nepismeni, saj je bil vpliv knjižnega jezika zanemarljiv. Danes je posebnost jezika skrbno zaščitena in prav tako uvrščena na listo Unescove kulturne dediščine.

Če želiš preživeti nekaj časa v idili, kjer ti bodo družbo delali mir, zeleni grički in pojoči ptički, je to pravi kraj zate. In če razmišljaš, kam popeljati osebo, s katero bi se sprehajal z roko v roki, ji ukradel poljube in zašepetal kaj lepega na uho, bodo Trakošćani vedno pravšnja in resnično romantična izbira.

Nekaj uric pa lahko podaljšaš v nočitev v Hotelu Trakošćan. Ta omogoča vrhunsko namestitev in pestro izbiro možnosti za preživljanje prostega časa. V vsaki sobi lahko uživaš v razgledu na gozd ali na čudoviti grad Trakošćan, kar še dodatno popestri bivanje v tem prijetnem hotelu. Za nočitev za dve osebi s  polpenzionom, brezplačno vstopnico v grad-muzej Trakošćan za 2 osebi in neomejeno uporabo hotelskega bazena, fitnessa, savne in whirlpoola boš odštel 88 €. Ekipa Megabon priporoča odklop v Trakošćanu, ki te bo napolnil s čisto energijo in ti dal zagona za nove izzive.

trakoscan

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.