Vandraj insider: Ivana Zupančič, bančnica, ki živi v Budimpešti

Po svetu vandra vedno več Slovenk in Slovencev, nekateri med njimi pa so si prek naših meja našli tudi nov dom. Beg možganov ali lov za boljšim življenjem? V rubriki Vandraj insider bodo mladi, ki živijo in ustvarjajo v tujini, vsak torek z nami delili svojo zgodbo, izkušnje in najljubše kotičke mesta, v katerem živijo.

*****

Ta teden pod drobnogled postavljamo Budimpešto – s pomočjo Ivane Zupančič, bančnice, ki zase pravi, da je z glavo nad oblaki, z nogami pa trdno na tleh, vsaj večino časa. Madžarska prestolnica njen dom predstavlja že od leta 2015, o vrnitvi v Slovenijo pa Ivana zaenkrat še ne razmišlja. Z nami je delila kup zanimivosti in uporabnih predlogov za sproščen obisk Budimpešte.

S čim se v Budimpešti trenutno ukvarjaš in preživljaš?

Trenutno opravljam administrativno delo v banki, pred tem pa sem delala v klicnem centru.

Te kdaj muči domotožje?

Seveda, mislim da je to popolnoma normalno, so dnevi ko si želim, da bi se lahko sprehodila ob Ljubljanici do Trnovega, poklepetala s prijatelji ob kavi, pojedla nedeljsko kosilo z družino ali pa odšla na koncert na Metelkovo.

[O mestu:]

Kako bi opisala mesto?

Monumentalno trashy. Budimpešto so (vsaj nekoč) imenovali Pariz vzhodne Evrope in mislim, da je to najboljši opis. Center mesta zaznamujejo impresivne zgradbe, začenši s parlamentom in gradom, ki ju lahko vidiš na vsaki razglednici, vendar pa te v trenutku ko stopiš malo stran od najbolj turističnih točk, sooči z realnostjo mesta, ki je vse prej kot “spolirano”.

Pa njegove ljudi?

Posebni so. Ne vem, če bi jih lahko opisala le v nekaj stavkih, za dober opis priporočam knjigo Homo hungaricus/Magyar man (Janos Lackfi). Poleg Madžarov pa v mestu živi še veliko tujcev, večina nas je tukaj zaradi dela ali študija.

Tvoji trije razlogi za obisk mesta so…

…Terme, huda arhitektura in pa nočno življenje ter festivali, kar je dovolj vsaj za vikend obisk.

Mesto je najlepše…

…Poleti, ko se življenje preseli na vrtove (kert) in v parke kjer se skrivamo pred soncem.

[O urbanih kotičkih:]

Najljubši kotiček za sprostitev: Margit sziget (otok na Donavi)

Najboljšo kavo potrežejo v: Madal café ali Warm cup

Najboljše kosilo najdeš pri: Hummus bar, (čeprav še vedno pogrešam Falafel s Trubarjeve  )

Tradicionalna jed, ki te je navdušila: Hladna sadna juha, po možnosti višnjeva.

Muzej ali galerija, kamor te rado zanese: Ludwig Muzeum

Park, kjer najraje poležavaš: Mestni park Varosliget, ali pa park na otoku Margit

Najbolj podcenjena atrakcija v mestu: Obuda (stara Buda)

Najbolj precenjena turistična točka v mestu: Szimpla ruin pub

Najboljša zabava v mestu: Koncerti žive glasbe v Potkulcsu

Najljubši festival/dogodek v mestu: Pomladni festival (Tavaszi fesztival)

[Uporabno:]

Najugodnejši prevoz po mestu?

Javni prevoz, za vzdržljive pa lastne noge.

Najugodnejša pot iz Slovenije do tja?

Vlak – Slovenske železnice ponujajo možnost Budapest special, sicer pa prav dobrih povezav ni. Vlak sicer ni drag, ampak pot traja okoli 8 ur…

[Plus in minus:]

Prednosti in slabosti v primerjavi z življenjem v Sloveniji?

Prednost je definitivno velikost mesta, ki omogoča lažje iskanje zaposlitve in stanovanja ter tudi bolj raznoliko prebivalstvo – posledično pa so na voljo bolj raznolika hrana in kulturni dogodki… Slabost pa je pomanjkanje narave – dokler se nisem preselila v Budimpešto, se nisem zavedala koliko dreves imamo v Ljubljani.

Prednosti in slabosti dela v tujini?

Zelo odvisno od sektorja. Zaposlitev v administraciji ali klicnem centru se najde hitreje kot v Sloveniji, običajno je poleg maternega dovolj že znanje angleškega jezika, še posebej v klicnih centrih večinoma zaposlujejo tujce. V mestu je veliko takoimenovanih shared service centrov, ki pokrivajo vse od službe za pomoč strankam, do računovodskih storitev in splošne administracije za velika podjetja, vendar pa so plače v primerjavi s slovenskimi nižje (kakor so nižji tudi stroški življenja). Ena prednost, ki bi jo definitivno izpostavila je, da veliko podjetij zaposluje delavce za nedoločen čas, tako da ni situacije da opravljaš na primer delo tajnice preko s.p.-ja kot podizvajalec, je pa veliko tudi zaposlitev preko agencij. Za vse ostalo je potrebno znanje madžarščine ali pa so zahtevane zelo specifične kvalifikacije.

[Na hitro:]

Stopnja težavnosti iskanja stanovanja od 1 do 10 (10 najtežje): 5 (odvisno od globine žepa)
Stopnja težavnosti iskanja službe od 1 do 10: 5
Stopnja težavnosti navezovanja novih prijateljstev od 1 do 10: 5 s tujci, 10 z Madžari – brez znanja madžarščine gre težko.

*****

Imaš tudi ti prijatelja, ki živi v tujini in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sam živiš v zanimivem mestu? Piši nam na maja@vandraj.si ali eva@vandraj.si!

Foto: Pixabay

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.