Vandranje v živo: Si pripravljen na tujino in tujina nate?

Kavarna Moderna, odlični gostje, sproščena družba, kvaliteten klepet – to so besede, ki opišejo prvi Vandraj dogodek.

V skoraj dveh mesecih smo z vami prevandrali kar precejšen kos sveta. Pogumno smo se podali v Indijo, odkrivali lepote Sokotre, smučali v Utahu, okušali pesto pizzo v Cinque Terre, pili macho na Japonskem in še bi lahko naštevali. Potem pa je bil čas, da se spoznamo v živo, tam kjer smo doma. In poklepetamo o tem, kam nas bo odneslo naslednjič. Spoznali smo, da smo prav vsi težko dolgo časa pri miru. Potovanja pač zasvojijo, tujina pa osvobaja.

Zgovorni in polni izkušenj so z nami delili svoje utrinke iz potovanj.

O odkrivanju sveta in celo podiranju mej smo se na včerajšnji okrogli mizi pogovarjali s Tomažem Humarjem, Cirilom Jazbecem, Ano Vukićević, Nikom Klanškom in Andrejo Jernejčič. Na vprašanja, kako je živeti v New Yorku, kaj ti roji po glavi med 209-dnevnim kolesarjenjem okoli sveta, kako živijo lovci na Grenlandiji in kam po nove dogodivščine, so nam gosti postregli z zanimivimi odgovori, zgodbami in prigodami. Pogovor je vodila ljubka Ana Skrt.

Vsi sogovorniki so mnenja, da z odhodom v tujino ne moremo prav nič izgubiti. Prej obratno. »Če se je pojavila želja po tujini in znanju, naj se čim prej uresniči. Pojdimo ven, saj je to najboljša možna odločitev, ki jo lahko naredimo zase,« pravi igralka Ana Vukićević, ki živi in dela v New Yorku. Čez lužo  je večji del svoje mladosti živel tudi Niko Klanšek in vsa pridobljena znanja zdaj doma, v Sloveniji, deli med mladimi podjetniki. »Opazil sem, da smo se vsi, ki smo se odpravili iz Slovenije in v tujini ostali nekaj časa, vrnili nazaj, prinesli znanje in izkušnje. Dva milijona nas je, lahko gremo po celem svetu, ga raziščemo in ko pridemo nazaj povežemo vse izkušnje,« pravi Niko.

Zgovorni in polni izkušenj so z nami delili svoje utrinke iz potovanj.

»Morda delamo napako in tujino gledamo skozi materialne vrednote. Opazil sem, da na zahodu manjka pristnosti, ta je tu redkejša od polarnega sija. Spodbujam vrstnike, da gredo v tujino, če smo iz pravega materiala, nam bo tujina vrnila, ampak moramo razumeti, da moramo tudi mi tujini nekaj dati,« meni najmlajši kolesar, ki mu je uspelo prekolesariti cel svet Tomaž Humar.

Tomaž je zagotovo primer, kako že pri 19 letih stopiti iz cone udobja. To zagovarja fotograf Ciril Jazbec. »Moramo iti iz svoje cone udobja, osebno rasti in se razvijati. Tujina niso samo velemesta, sam predlagam države v razvoju, da spoznamo druge vrednote, ki nam lahko hkrati pokažejo, kako živimo v Sloveniji. Spoznamo, da nam je tu lepo in ima Slovenija ogromno potenciala,« meni fotograf, katerega delo je objavil National Geographic.

Gostje so z zanimanjem prisluhnili svojim ”popotniškim kolegom”

Koliko možnosti za potovanja imamo zdaj pa spoznava blogerka Andreja Jernejčič. »Takoj, ko je enkrat prisotna želja po tujini, se je bomo težko znebili. Zato jo moramo čim prej uresničiti. Glede na številne možnosti, ki jih imamo danes, prav vsak lahko najde nekaj zase. Moramo brskati za informacijami, se povezovati, spoznavati. Potem ugotovimo, da je možnosti ogromno. Več kot kadarkoli prej.«

Niko Klanšek, Tomaž Humar, Ana Vukićević, Andreja Jernejčič, Ciril Jazbec in urednica portala Daša Mavrič.

Sogovorniki so o potovanjih in njihovem pogledu na svet povedali še veliko več. Celotno dogajanje prvega Vandraj dogodka bomo v prihodnjih dneh predstavili na naši strani.

Portal Vandraj za vas ustvarjamo Barbara Kuhar, Sanja Kladnik, Eva Natlačen in Daša Mavrič.

Eva Natlačen, Daša Mavrič
Foto: Leon Vidic/Delo

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.