Zdaj je uradno: Vstopnina v Benetke BO

Občinske oblasti v italijanskih Benetkah so tudi uradno potrdile uvedbo vstopnine za turiste.

Množični turizem je že dolgo težava za Benetke, ki se utapljajo v poplavah turistov. Benetke vsako leto obišče 30 milijonov ljudi, kar je več kot 82.000 oseb na dan. Med posebnimi dogodki, kot je na primer beneški pustni karneval, pa je mesto še dodatno ohromljeno.

Čeprav prav turizem predstavlja za mesto glavni dohodek, med drugim zaradi prevelike gneče, kupov smeti, visokih cen nepremičnin in zmanjševanja lokalnega prebivalstva, povzroča tudi nemalo težav. Čeprav velik del lokalcev od turizma tudi živi, so njihova življenja, od povsem samoumevnih vsakdanjih opravil – kot je premikanje po ulicah – zaradi gneč otežena. Pred kratkim smo pisali tudi o tržnici pod Rialtom, ki ima zaradi turistov velike izgube. Ti so jo preplavili s svojimi fotoaparati (in brez namenov, da bi kaj kupili), s tem pa odgnali potecialne kupce, torej lokalce, ki na tržnico dejansko hodijo po ribe.

Za enodnevni obisk 3, v visoki sezoni 10 evrov

Kdaj bo ukrep začel veljati, zaenkrat ni znano. Sprva je bilo predvideno, da bo mesto za vstop turistov začelo zaračunavati z majem, a se je zadeva očitno nekoliko zamaknila.

Po prvotnih načrtih bo enodnevni vstop sprva stal tri evre, nato pa naj bi prihodnje leto vstopnino zvišali na šest evrov. V dneh, ko je naval obiskovalcev največji, jo nameravajo dvigniti na 10 evrov.

Kaj pa, če v mestu prespite? Iz plačila bodo predvidoma izvzeti gostje v hotelih, ki že plačujejo lokalno takso.

Župan: Upravljanje mesta ni poceni

“Nimamo namena služiti, želimo pa prispevek za vzdrževanje in čistočo zgodovinskega mesta,” je povedač beneški župan Luigi Brugnaro. S tem želijo svetu sporočiti, kako težko je upravljati tako poseben kraj, ko je to slavno mesto na vodi.

PREBERITE ŠE:

Benetke: Turisti ogrožajo legendarno ribarnico pod Rialtom

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.