10 preventivnih ukrepov, kako se s sopotnikom ne na smrt skregati že na poti

Medtem ko trend solo popotništva bliskovito raste in bi o tem, zakaj morate na pot vsaj enkrat v življenju sami, lahko napisali cel roman, se tokrat osredotočamo na potovanja, ki jih opravimo v dvojini. Kako na poti ostati v dobrih odnosih?

Enak načrt poti, različni interesi, pa omejena zasebnost in osebni prostor, kjer se ne morete umakniti prav daleč, niti za dolgo, lahko prinese kar nekaj težav ali celo pokvari izlet, potovanje in celo kakšno prijateljstvo ali zvezo. Ne glede na to, ali potujete s partnerjem, sestro ali prijateljem, v ta odnos bo na poti treba vložiti še malo več dela, če želite uživati v njihovi družbi. Imamo nekaj idej in nasvetov.

Uskladite slog potovanja

Še posebej, če svojega popotniškega partnerja še ne poznate dovolj dobro, se najprej uskladita o svojih popotniških navadah. Raje spita do opoldneva in nato raziskujeta kraje ter žurata pozno v noč ali nameravati vstajati zgodaj in loviti sončne vzhode? Bi raje naredila načrt stvari, ki jih želita videti po dnevih natančno ali prisegata na spontanost? Je bistvo potovanja kulinarični hedonizem, kjer bosta večino časa sedela v restavracijah ali bi raje pojedla sendvič in ta čas zapravila za kaj drugega? Slogi potovanj so lahko veliko bolj različni, kot si mislite in to poskusite uskladiti že prej, seveda pa se srečajte na pol poti in delajte kompromise.

Destinacijo izberita skupaj

Če je kaj, s čimer se morata strinjati oba, je to destinacija. Če greste na jadranje, vaš parner pa sovraži sonce in ima morsko bolezen ali pa se odpravljata smučati, medtem ko se na smrt boji višine, hitrosti, mraza in še česa, imata težavo. Izberita destinacijo, kjer je dovolj zanimivosti za oba, ne da bi se eden dolgočasil, drugi pa skakal od navdušenja.

Skomunicirajta okvirni proračun

Če potujete v dvojini, lahko privarčujete več kot v edini, a vendar imejta že prej v mislih, o kakšnem budgetu govorita. Če ena oseba raje je v restavracijah in ji za to ni težko odšteti več, kot za prenočišče, vi pa bi si raje kuhali v hostlu in denar zapravili za skok s padalom, to uskladita že prej!

Ne pretiravajta z urnikom atrakcij

Kadar potujete sami in vas zajame utrujenost, se preprosto ustavite, preskočite atrakcijo, ki vam je najmanj ljuba in se ni treba ozirati na druge. A morda bi v paru ob prenatrpanem urniku vi iz njega vrgli nekaj, kar je vam povsem nepomembno, partnerju pa bi to predstavljalo bistvo potovanja. Da bi se temu izognili, urnik že vnaprej sestavite tako, da ne bo prenatrpan in se vam ne bo treba odreči ničemer.

Spakirajta vsak svojo torbo!

Čeprav je – še posebej za kratke izlete – včasih bolj praktično vse skupaj vreči v eno prtljago, jo raje ločite. Že zato, ker bo eno prtljago na koncu vedno moral nositi le eden, da ne govorimo o različnih tipih ljudi med pakiranjem. Če ste eden tistih, ki svoja oblačila vedno lepo zloži in čista ločuje od umazanih, si boste prihranili nemalo sivih las, če jih boste pakirali ločeno od človeka, ki v svoji prtljagi nima nobenega reda.

Na poti preverjajta stopnjo utrujenosti 

Vajina kondicija in raven spočitosti na poti je lahko različna, zato komunicirajta, če imata oba dovolj energije, da prav ta dan osvojita vulkan na Baliju ali pa celo noč žurata na plaži. O tem, ali gresta na aktivno potovanje ali ležeren dopust, se pogovorita že prej!

Upoštevajta rutine drugega

Če vaš popotniški partner nikoli ne zajtrkuje, vi pa dneva ne morete začeti brez kave, to upoštevajta pri dnevnem načrtu. Ali dan začnite 15 minut pred njim ali pa mu povejte, da brez zajtrka ne nameravate začenjati dneva in bo moral on svoj urnik prilagoditi vam.

Svojih obveznosti ne obešajte partnerju 

V dobi pametnih telefonov in fleksibilnih služb, se tudi na potovanju pogosto zgodi, da morate nujno odgovoriti na kakšen služben mail ali celo postoriti kaj več kot to. Da vas partner ne bo čakal, medtem ko bi lahko že odkljukala prvo atrakcijo, se boste morali pač zbuditi malo prej ali službene obveznosti opraviti, ko se on tušira ali počne karkoli drugega že.

Komunicirajta!

Ne glede na to, kako strikten urnik in načrt poti sta si zadala, vedno bo kaj skazilo načrte. Zato ne pozabita komunicirati o tem, kaj si tisti dan bolj želita in česa ne, saj je pogosto boljše, da kakšen kraj izpustimo in privarčujemo za “drugič”, kot pa brezglavo hitimo med njimi, samo zato, da bi jih čim več odkljukali.

Občasni razhod v izogib permanentnemu

Če se vajini načrti na poti pogosto razhajajo, ni prav nič narobe, če kakšen dan pohajkujeta po svoje in se srečata šele na kosilu ali večerji. To je lahko tudi mini uvod v solo potovanja, da izkusite, kako fino je to lahko v resnici.

 

Foto: Unsplash

Preberite še:

Kaj o svojih državah pravijo lokalci?

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.