12 lastnosti, po katerih prepoznate ameriškega turista

… še preden spregovorite z njim.

Na potovanjih doživimo marsikaj, poleg lokalcev pa je nadvse zanimivo opazovati tudi kulturo turistov. Gotovo ste že slišali za kup stereotipov o azijskih turistih ter njihovih fotoaparatih, za precej prepoznavne pa veljajo tudi ameriški.

Portal Insider niza nekatere lastnosti, po katerih boste ameriškega turista prepoznali že od daleč. Se strinjate s katero izmed spodnjih trditev?

Navdušeni so nad dejstvom, da lokalci znajo angleško

Američani redko obvladajo tuje jezike, zato so toliko bolj navdušeni nad dejstvom, da lokalci obvladajo angleško. Dovolj bo že pet besed, da se bodo z vami želeli zaplesti v pogovor o tem, kje ste se njihovega jezika naučili in kako dobro ga obvladate.

Znamenitosti in navade prebivalcev primerjajo z Disneylandom

Marsikdaj se zdi, da ameriški turisti druge (splohe evropske) kulture dojemajo precej intenzivno. Marsikdaj jih boste slišali evropske navade in običaje primerjati z zabavnimi točkami in kulisami v Disneylandu.

Obiščejo le eno mesto ali majhen del države

Ste že srečali Američana, ki vam je navdušeno razložil, da je iz Amerike pripotoval v Benetke ter tam prebil tri tedne oziroma cel dopust? Evropejci smo navajeni raziskati večja območja naenkrat, saj se po večino držimo logike, »če letim tako daleč, bom raziskal večji del sveta«, zato se nam takšno početje zdi čudno in neekonomično.

Neusmiljeno barantajo na lokalnih bazarjih

Kadar Američani zapustijo svojo državo, postanejo neusmiljeni pogajalci. Radi bi se izpogajali za vsako ceno, saj menijo, da tako še izboljšajo svojo potovalno izkušnjo ter ji dodajo »lokalni« pridih.

Pozabljajo upoštevati kulturo države, ki so jo obiskali

Pred časom se je veliko pisalo o incidentu, kjer se je ameriški youtuber Jake Paul potepal po Japonski, pri tem pa se nadvse nespoštljivo obnašal do njihove kulture. Američani namreč velikokrat ne razumejo pravil obnašanja, zato jih boste velikokrat opazili, kako se komično nastavljajo pred kipci bogov v templjih ali glasno govorijo v bazilikah in kapelah.

So nadvse prijazni, glasni in celo vsiljivi

Če se vam bo neznanec sredi ulice začel smehljati ter hoditi proti vam, se bo najverjetneje izkazalo, da gre za ameriškega, ki vam bo že čez minuto pričel razlagati svojo življenjsko zgodbo. Težava nastane, ker bo s svojo prijaznostjo in glasnim govorjenjem porabil kar veliko vašega časa, zelo verjetno pa se vam bo želel pridružiti pri nadaljevanju poti.

Ne znajo biti obzirni do drugih kultur

Američani se marsikdaj ne zavedajo, da v različnih državah veljajo različna pravila bontona in spoštovanja. Tako so lahko videti precej neobzirni in nespoštljivi.

Tuje izkušnje negativno komentirajo

Kadar se pogovarjajo z lokalci, radi razložijo, kako izgleda življenje v zvezdni državi iz katere prihajajo, pri tem pa poudarijo, da tako, kot živite tukaj, ne bi mogli živeti. Negativni komentarji velikokrat izhajajo iz njihove neobzirnosti, zato si jih nikar ne jemljite k srcu.

Ves čas jedo po poti

Poskusili bodo prav vse, kar ponuja lokalna kultura, a želeli bodo, da je vsaka hrana priročna za na pot. V restavracijah bodo tako ves čas želeli embalažo za seboj, prepoznali pa jih boste tudi po steklenički vode, ki ves čas počiva v eni izmed njihovih rok.

Nosijo klobuke

Ameriške turiste boste že od daleč prepoznali po njihovi opravi. Največkrat izgledajo tako, kot, da so se ravno vrnili s safarija, kratkim hlačam in sandalom (tudi v družbi nogavic) pa obvezno priključijo tudi klobuk ali nekakšno čepico.

Sprašujejo o vašem narečju

Kadar vas bodo slišali govoriti angleško, bodo takoj povprašali po vašem naglasu oziroma jih bo zanimalo, od kod prihajate. Nato bodo z vami nemudoma podelili tudi mnenje o vaši državi.

Pripovedujejo svoje zgodbe in od vas pričakujejo enako

Kjer koli jih boste srečali, bodo z vami želeli deliti svoje izkušnje ter pričeli navezovati stike. Kratek odgovor, ki bo priletel iz vaših ust, jih tako nikakor ne bo zadovoljil, saj bodo mislili, da ste nadvse tečni, če z njimi ne boste na dolgo in široko obdelali vaše potovalne izkušnje.

Preberite še:

Naše navade, ki se Američanom zdijo najbolj čudne

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.