Airbnb: Kako preverite, da v najetem stanovanju ni kamer

V zadnjem času smo lahko prebrali kar nekaj Airbnb zgodb, ob katerih nas je spreletel srh.

Airbnb je odlična in mnogokrat ugodnejša alternativa hotelskim sobam. Če si želite destinacijo doživeti na bolj lokalen način, je najem stanovanja preko spletne platforme Airbnb gotovo odličen začetek.

Podjetje, ki posreduje počitniška stanovanja in sobe že lep čas vztrajno raste in v svojo ponudbo dodaja nove inovativne rešitve. V zadnjem času pa se je pod njegovim imenom zgodilo kar nekaj turističnih škandalov. Kar lepo število uporabnikov spletne platforme je v svojih počitniških domovih našlo skrite kamere, preko katerih so jih spremljali lastniki stanovanj.

Ker se vsi strinjamo, da je občutek Big Brotherja nadvse neprijeten in da vedenje, da nas nekdo spremlja preko skritih kamer, lahko povsem pokvari dopustniško razpoloženje, je veliko turistov opustilo navdušenje nad Airbnb rešitvami.

Seveda vas ne nagovarjamo, da se naslednjič namesto v Airbnb stanovanje odpravite v hotel. Da pa boste mirno počitnikovali, spodaj nizamo nasvete strokovnjakov, kako preveriti, da v stanovanju ni skritih delujočih kamer.

Oprezajte za predmeti na čudnih mestih

Kot je za Huffington post povedal strokovnjak in lastnik varnostne službe Jack Plaxe, je stanovanje najbolje pregledati že ob prihodu. Preverite, če so kje postavljeni čudni predmeti. Oprezajte za kipci, plišastimi igračami in napravami, ki jih ne poznate. Pozorni bodite tudi na požarne alarme. Če so ti pritrjeni na čudna mesta ali pa sta dva pričvrščena sumljivo blizu, je morda v njih skrita kamera.

Uporabite svetilko

Preverite, če je kje v stanovanju površina, podobna objektivu. Ugasnite luči in s svetilko preglejte naprave. V takšni svetlobi boste namreč lažje opazili objektiv, ki je morda skrit v kateri izmed drugih naprav. Če opazite kaj sijočega, je to morda kamera, pravi strokovnjakinja za varnost Carrie Kerskie. Prav tako oprezajte za rdečimi lučkami.

Preverite brezžično internetno omrežje

Uporabite spletni skener brezžičnih omrežji v prostoru. Ta bo pakazal vse naprave, ki so priklopljene na lokalni wi-fi. Če boste našli katero, ki je ne prepoznate, je to morda kamera. Preizkusite aplikacijo Network Scanner, na primer.

Odklopite in prekrijte sumljive naprave

Če se vam zdi, da ste našli kamero, pa niste prepričani, ukrepajte povsem praktično, svetujejo strokovnjaki. Preprosto odklopite napravo, če je to mogoče. Sicer pa napravo prekrijte z majico ali odejo.

Foto: Unsplash
Vir: Huffington post

Preverite še:

5 nasvetov, ki vas lahko spravijo iz ekonomskega v poslovni razred

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.