Ameriški nacionalni parki, ki jemljejo dih

Združene države Amerike velikokrat povezujemo z  vojaško velesilo, fast food hrano in s turbo kapitalističnim načinom življenja. Zato marsikdaj pozabimo, da je ZDA dom 58. nacionalnim parkom, ki so čudež narave. Ameriški nacionalni parki vsekakor veljajo za ene najlepših na svetu. Kar je za popotnike še posebej zanimivo, je to, da niti en park ni enak drugemu. Vsak je po svoje izjemen in prvovrsten.

Zaradi zaščite narave, kar je tudi namen nacionalnih parkov, je dostop z avtom običajno možen le do glavnih znamenitosti, medtem ko so ogromna prostranstva na voljo predvsem avanturističnim in v naravo zaljubljenim dušam.

Naredili smo izbor desetih parkov, ki nam nudijo fantastične kontraste in nas z izjemno podobo popeljejo v puščave, globoke kanjone, na visoke vrhove in pričarajo obiskovalcem nepozabna doživetja.

Yosemite (Kalifornija)

V parku se nahaja eden najvišjih slapov sveta s svojimi 739 metri višine. Park ne slovi le po slapovih, ampak tudi po granitnih skalah, ki so raj za plezalce (El Capitan in Half Dome). Nacionalni park Yosemite je prav tako vpisan na Unescovo naravno dediščino, saj njegove doline, slapovi, ledeniška jezera, morene in U doline predstavljajo vse vrste bogatega granitnega reliefa, ki so jih oblikovali ledeniki. Park je zelo obiskan, letno privabi več kot 3,5 milijona obiskovalcev.  Pa vendar  v njem še vedno z lahkoto najdete svoj mirni kotiček. Izogibajte se le osrednji Yosemite Valley, kjer se nahaja večina turistične infrastrukture.

park_shutterstock_142351951

Grand Canyon (Arizona)

Kanjon, ki ga je v milijon letih izdolbla reka Kolorado, peta najdaljša ameriška reka, je eno najveličastnejših čudes sveta. Dolg je 446 kilometrov in globok tudi do 1600 metrov. Sodi med največje svetovne naravne fenomene in je posledica erozije, ki sta jo povzročila veter in voda. Številne plasti kamnin različnih barv ustvarijo nepozabno podobo. Vsekakor pa je Grand Canyon najlepši v barvah sončnega zahoda.

park_Grand_shutterstock_395338159

Rocky Mountain (Kolorado)

Park se razteza od vlažnih, zelenih dolin, ki so na višini 2.300 metrov do skalnih vrhov višjih od 4.200 metrov. Veličastni vrhovi pa niso le v prvem planu vsakega razgleda, pač pa tudi dajejo zavetje občutljivim alpskim cvetlicam in gostim gozdovom. Ta pisan svet zagotavlja bivališče pisanemu živalskemu svetu, saj v parku živijo številne živali od črnih medvedov, orlov, kojotov do muflonov.

park_R_shutterstock_395173000

Arches (Utah)

Park je znan po največjem številu naravnih obokov na svetu. Med njimi sta dvojni Double Arch, ki ima razpon kar 49 metrov in znameniti Delicate Arch, ki ga ponosno razkazujejo ob različnih priložnostih. Ne nazadnje tudi na avtomobilskih tablicah države Utah, v kateri se park nahaja. Nacionalni park Arches je še eden od lepotcev utaške rdeče puščave. Da se o lepotah parka prepričate na lastne oči še preden tja zavijete, si lahko Arches ogledate tudi v Indiana Jonesu.

park_A_shutterstock_394695991

Bryce Canyon (Utah)

Nacionalni park Bryce Canyon v Utahu sodi s 145 kvadratnimi kilometri po megalomanskih ameriških standardih med manjše parke. Kljub svoji majhnosti pa Bryce Canyon uvrščajo med najlepše parke sveta, kjer je narava ustvarila nešteto podob. Te obiskovalcu dajejo občutek, kot da bi ga prestavili v pravljični svet. Sodeč po Lonely Planetu, Bryce Point, ki je del parka, šteje med top 10 najlepših sončnih vzhodov na svetu.

park_Bryce_shutterstock_395305543

Sequoia National Park (Kalifornija)

Nacionalni park Sequoia se nahaja v južnem delu gorske Sierre Nevade. Vsekakor je to kraj, kjer lahko občudujete najmogočnejša drevesa na svetu. Najbolj prepoznaven prebivalec je general Sherman – najstarejše živo drevo, ki ima premera več kot 11 metrov, visoko je preko 80 metrov ter staro več kot 2300 let.

park_S_shutterstock_275454647

Yellowstone (Wyoming)

Yellowstone je prvi nacionalni park v ZDA in na svetu. Številni Američani ga smatrajo za enega najbolj klasičnih, pristno ameriških parkov. Narava je tukaj zares naredila pravi mali čudež. To je park v katerem se odvija več kot 50% vse termalne aktivnosti na svetu. V njem je vsaj nekaj sto gejzirjev in več kot deset tisoč toplih vrelcev. Narodni park v veliki večini leži v kalderi nekdanjega super vulkana Yellowstone, ki je nastal pred okoli 640 tisoč leti. Magma se nahaja samo 8 kilometrov pod zemljo. Ob tem je bogat tudi z živalstvom: bizoni, grizliji, črni medvedi, volkovi, jeleni in orli so glavni prebivalci parka.

park_yellow_shutterstock_395095126

Acadia (Maine)

Acadia zajema atlantsko obalo, otoke in gore. Kot povsod v ameriških nacionalnih parkih je tudi tukaj močno čutiti, kako zelo skrbijo za naravo. Je prvi park v Ameriki, ki je s 130. kilometri pohodniških poti vpeljal precej pohodniškega duha. Vsekakor raziskovanje parka s kolesom ali peš prinaša številne razglede na klife in jezera.

park_acadia_shutterstock_230058352

Dolina smrti (Kalifornija)

Dolina smrti je edinstvena, ker obsega najnižjo lego in najtoplejšo ter najbolj suho podnebje v Severni Ameriki. Približno 1.300 kvadratnih kilometrov površine leži pod morsko višino. Leta 1933 je Dolina smrti postala narodni spomenik. Njegove meje so postopno širili, tako da je nazadnje obsegal 1,3 milijona hektarjev. Leta 1994 so Dolino smrti razglasili za narodni park in danes je to drugi največji narodni park v Združenih državah. Ceste so dobre, vendar pozor. Gorivo za avtomobile boste lahko našli le na treh mestih. Doline ni dobro prečkati poleti in ob poldnevih, saj so temperature izjemno visoke. Prav tako ni zaželeno pitje vode iz izvirov, ker je veliko zastrupljenih.

park_Death_shutterstock_281868038

Great Smoky Mountains (Tennessee in Severna Karolina)

Smoky Mountains je kraj neverjetne raznolikosti flore in favne ter veličastne lepote. Vsako leto med 8 in 10 milijonov obiskovalcev občuduje na videz brezkončni val pogozdenih grebenov, divjih cvetlic, slapov in divjih živali. V parku uspeva izjemno število rastlinskih vrst. Teh je kar 3500, od tega 130 različnih vrst dreves, kar je podobno številu drevesnih vrst, ki jih poznamo v celotni Evropi.

park_smokey_shutterstock_343848461

Izbira je bogata in nanizali smo le deset od 58. nacionalnih parkov. Zato si nedvomno lahko prav vsak na ameriški celini najde svoj mali kotiček raja na zemlji.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.