Ameriški potni list izgublja vrednost. Najmočnejši dokument na svetu pa imajo …

Vsak potni list ima svojo vrednost. Ta pa ni odvisna od tega, koliko štampiljk je v njem.

Vsakih nekaj mesecev Heneley Passport Index objavi seznam najvplivnejših potnih listov na svetu. Vrednost dokumenta je seveda odvisna od države, iz katere prihaja. Vaše državljanstvo vam namreč odpira ali zapira vrata meja po svetu, potni list pa določa tudi, za vstop v katere države potrebujete viso in podobno.

Najprej pod drobnogled vzemimo ameriški potni list. Čeprav ZDA velja za eno izmed najmočnejših in najvplivnejših držav na svetu, vrednost njenega potnega lista počasi pada. Lansko leto se je namreč znašel na petem mestu lestvice, skupaj s še štirimi državami.

Letos je potni list ZDA padel še stopničko nižje. Šesto mesto na lestvici si deli s šestimi drugimi državami – Avstrijo, Nizozemsko, Norveško, Portugalsko, Švico in Veliko Britanijo. Vsi prebivalci teh držav lahko vstopajo v 185 držav sveta. Brez vize ali z vizo, ki jo lahko uredijo ob prihodu v državo, seveda.

ZDA in Velika Britanija sta leto prej imeli vstop v kar 186 držav. In če ameriškemu potnemu listu pada vrednost, ta dramatično raste azijskim dokumentom. Japonci se namreč že drugo leto lahko pohvalijo z najvplivnejšim potnim listom na svetu. Z njim namreč lahko brez težav prestopijo kar 190 državnih meja. Na drugem mestu pa sta se znašla singapurski in južnokorejski osebni dokument.

Medtem ko Kitajska (nasprotno) zaseda šele 69. mesto, pa si tretje mesto delita evropski Nemčija in Francija. Sledijo jima še Danska, Italija, Finska in Švedska. Slovenski potni list se je znašel na sedmem mestu, visoko pa se je presenetljivo letos uvrstil tudi potni list Združenih Arabskih Emiratov.

Foto: Unsplash
Vir: Travel + Leisure

Preberite še:

To je 19 trenutno najcenejših dopustniških destinacij na svetu

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.