Avstralija: Uničujoči požari ogrožajo populacijo koal

Uničujoči požari v Avstraliji z vsakim dnem dobivajo bolj katastrofalne razsežnosti. Najmanj polovica edine populacije koal v Avstraliji, ki je brez bolezni in velja za ključno za prihodnost vrste, bi lahko bila mrtva ali hudo poškodovana v uničujočih požarih na otoku Kangaroo.

Požari vzeli že 500 milijonov divjih živali

Uničujočih požari, ki od septembra lani divjajo na obsežnem jugovzhodnem delu Avstralije, naj bi samo v zvezni državi Novi Južni Wales po ocenah znanstvenikov vzeli skoraj 500 milijonov divjih živali. Med njimi so sesalci, plazilci in ptice, v številko pa niso vključene tudi žuželke.

Od začetka požarov septembra je zgorelo več kot 3,6 milijona hektarjev površin, kar je približno velikost Belgije. Umrlo je 16 ljudi, uničenih ali poškodovanih je bilo več kot 1800 hiš.

Požari uničili že tretjino otoka Kangaroo

Na otoku Kangaroo, ki leži južno od obale zvezne države Južna Avstralija živijo številne populacije domorodnih živali. Med njimi so tudi koale, katerih število ocenjujejo na 50 tisoč. Razmere so se v zadnjih dneh še poslabšale, tudi na otoku Kangaroo, kjer se požar hitro širi in je uničil že 170 tisoč hektarjev oziroma tretjino otoka. Otok je sicer zelo priljubljen tudi med turisti.

Ob uničujočih požarih so številne živali ostale brez naravnega okolja, kamor bi se lahko vrnile, zato bi v prihodnjih tednih – poleg samih poškodb – lahko nastopila tudi težava stradanja preživelih koal.

Ogrožena edina populacija koal brez klamidije

Raziskava univerze Adelaide, objavljena julija lani, je pokazala, da je vrsta koal na Kangarooju še posebej pomembna za preživetje širše populacije. To je namreč edina večja skupina koal brez klamidije.

Bakterijska okužba s klamidijo, ki pri vrsti povzroča slepoto, neplodnost in smrt, je sicer razširjena pri koalah v zveznih državah Queensland in Novi Južni Wales, pojavlja pa se tudi v Viktoriji.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: “Bali so rajske plaže, a tudi kupi smeti. Tega na Instagramu ne vidiš.”

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.