Potovanje ni nujno le menjavanje okolja in prečkanje državnih mej, ampak tudi spoznavanje tujih kultur in navad. Če želimo torej spoznati Ameriko, moramo najprej popotovati tudi po njihovi tradiciji. Precej globoko v ameriška srca je ukoreninjen šport, okoli katerega se vrtijo kampusi ameriških univerz že od leta 1800. Govorimo o ameriškem nogometu, nacionalnem športu, katerega finale, imenovan Superbowl, je najbolj gledan televizijski spektakel v celotnih Združenih državah Amerike. Pozanimali smo se, zakaj je ta šport »Greatest Game Ever Played« in našli smo kar nekaj razlogov, zaradi katerih bomo to borbeno igro od sedaj naprej spremljali tudi mi.

Ekipni duh, požrtvovalnost, vztrajnost

»Ameriški nogomet v ospredje postavlja že pozabljene vrednote, kot so pravi ekipni duh, požrtvovalnost, vztrajnost. Prav tako v ospredje postavlja skupnost, starše, podpornike in hkrati lokalno skupnost, v kateri ekipa raste. Verjamem, da se to bratstvo, ta vztrajnost čez ovire in pa nujno sodelovanje za dosego zmage izražajo tudi v odnosu igralcev do njihovih sosedov, znancev in sokrajanov. Počasi kot družba izgubljamo stik s to skupnostjo in verjamem, da ljudje z ameriškim nogometom dobijo več kot le igrišče in žogo,« nam je povedal predsednik Slovenske zveze za ameriški nogomet (ZANS) Jernej Pavlič.

Ta ekipni šport torej združuje igralce in jih že od malih nog uči sodelovanja, pripadnost pa je verjetno glavni razlog, zakaj ameriški nogomet na tribune in pred televizijske zaslone privablja tako veliko število navijačev. Redko kateri Američan nima izbranega svojega najljubšega moštva, povprečno pa si tekmo NFL lige v živo ogleda kar 67000 gledalcev.

Bistvo igre je torej osvajanje ozemlja v globino nasprotnikovega polja oziroma da imajo tekmovalci ene ekipe v posesti žogo v končni coni nasprotnikovega polja ali da zadenejo njihov gol. To prinaša točke in tista ekipa, ki na koncu zbere več točk, zmaga. Igra traja štirikrat po 15 minut z vmesnimi prekinitvami. Ampak to verjetno že veš.

Kar verjetno ne veš je, da je ujeti, »rushati« in vreči touchdown proti eni ekipi v isti tekmi uspelo le dvema igralcema v zgodovini. To sta bila Walter Payton in David Patton. Neverjeten dosežek!

Podjetje Wilson Sporting Goods Company, ki je glavni proizvajalec žog za ligo NFL, samo za potrebe lige izdela več kot dva milijona žog letno. Ker so izdelane iz pravega usnja, za eno sezono porabijo kože kar šeststotih krav. Američani pravijo, da ima vsaka 17 420 000. krava čast, da njena koža postane žoga, uporabljena na Superbowlu.

Zadnji Superbowl si je ogledalo rekordnih 114,4 milijonov gledalcev, 30-sekundni oglas na TV pa je oglaševalce v tem času stal kar 4,5 milijonov dolarjev. Si predstavljaš, da v času štiriurnega finala samo v Ameriki pojedo kar 4 000 ton gvakamoleja, 5500 ton čipsa in 2000 ton prest?

No, s tradicijo ameriškega nogometa ni povezana le hrana, ampak tudi navijačice, druženje s prijatelji in zagotovo goreče navijanje. Letos boš lahko pravo ameriško vzdušje Superbowla prvič doživel tudi v Sloveniji, saj se bosta najboljši slovenski ekipi pomerili v finalu, ki ga bomo lahko spremljali 12. junija 2016 na velikem stadionu v Domžalah. Organizatorji zagotavljajo avtentično izkušnjo po ameriškem vzoru, tako da tekme zagotovo ne gre zamuditi!

Foto: Metka Komatar, Nejc Mekiš, Nina Premk

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.