Doživi Tajsko – nasveti iz prve roke

Za portal Vandraj sta svoj popotniški zapis o Tajski delili Nastja in Nives Kovačec.

Tajska 4.11.2015 – 25.11.2015

Pot: Bangkok – Phuket – Ko Phi Phi – Ko Tao – Chiang Mai – Ayuthaya – Bangkok

Naša pot se je začela v Bangkoku, pristali smo v večernih urah in naslednji dan takoj z notranjim letom (Air Asia) poleteli na Phuket. Že od začetka načrtovanja poti smo se odločili, da si tajsko prestolnico Bangkok pustimo za konec, saj smo tam načrtovali še velik shopping. Po naporni poročni sezoni nam je uživanje na Tajskem zares prijalo. Za začetek smo se odločili, da bomo nekaj dni preživeli na čudovitih tajskih otočkih. Ker je bil naš glavni cilj počitek, smo se odločili, da ne obiščemo preveč otokov, zato smo raje več dni ostali na enem in še vedno menim, da smo se odločili pravilno. Od vseh mogočih otokov smo tako obiskali le dva – Ko Phi Phi in Koh Tao ter uživali v lokalni hrani, turkizno modrem morju in vzdušju otokov. Po dveh tednih na otokih smo se preselili v notranjost države, kjer smo obiskali Chiang Mai, Ayutthayo in Bangkok. Pričakala nas je povsem druga – z zgodovino bogata – kulisa.

Nekaj priporočil in zanimivosti

Taxiji: taksiji so na vsakem koraku in so res ugodni, če se le uspeš dogovoriti za primerno ceno ali še bolje – prepričati taksista, da vklopi taksimeter. Na prvi pogled lahko cena, ki ti jo ponudi taksist, zveni kar nizka – vendar vedite, da ne glede na to koliko so ti pripravljeni spustiti ceno, je le-ta še VEDNO VEČJA kot bi bila cena na taksimetru. Moje priporočilo je, da vsekakor vztrajate pri tem, da taksist vključi taksimeter, včasih je potrebno stopiti do treh, celo štirih različnih taksijev, da ti končno nekdo popusti.

Transport

Izkusili smo tako notranji let z letalsko družbo Air Asia, ko smo se selili na Phuket in tudi kombinacijo bus/nočni vlak, ko smo potovali na sever v Chiang Mai. Tajska je res ogromna država, zato so razdalje res gromozanske in na začetku, ko si naredimo načrt poti, tega sploh ne upoštevamo. Vsekakor priporočam, da vsaj večji del države prepotujete z letalom, sploh če imate na voljo manj časa. Če si letalske karte rezervirate že kakšen mesec prej, jih lahko dobite po precej ugodnih cenah, ki niso dosti višje od transferjev z busom/vlakom. Vsekakor pa je tudi potovanje z vlakom zanimiva izkušnja , zato je bilo potovanje v Chiang Mai še dodatna dogodivščina.

Prenočišča in potovalne agencije

Hoteli in guesthousi so na vsakem koraku, velika večina pa jih sploh ni na internetu in ti so navadno cenejši. Prenočišče si lahko poiščete sproti. Skoraj na vsakem koraku so tudi potovalne agencije, ki vam lahko uredijo vozovnice za bus, vlak ali trajekt ali vam rezervirajo organiziran izlet po zelo ugodnih cenah.

Razgled nad Bangkok-om

V Bangkoku je veliko hotelov ali razglednih ploščadi, ki ponujajo razglede nad velemesto. Vse imajo seveda precej visoke vstopnine. Če želite uživati v razgledu brezplačno obiščite Moon Bar na strešni terasi hotela Banyan Tree Hotel. Vstopnine ni, vendar če boste želeli ob čudovitem razgledu v baru spiti še kakšno pijačo boste šokirani nad cenami (pivo: 6 eur). Dobra novica pa je, da ni obvezno kupiti pijače, lahko se enostavno sprehodite po ploščadi bara in uživate ob čudovitem (brezplačnem) razgledu in nihče vas ne bo grdo gledal. V kolikor si vseeno želite spiti pijačo z razgledom, pa pridite dovolj zgodaj (dobro uro pred sončnim zahodom), saj so mize hitro zasedene. Nujno: bar ima tudi dress code – dolge hlače in zaprte čevlje (v kratkih hlačah in japankah je vstop prepovedan). Če se vseeno prikažete bolj turistično opravljeni vam bodo na vhodu priskrbeli rabljene hlače in čevlje, da boste vseeno lahko vstopili – vseeno pa ni udobno hoditi v tujih čevljih. 🙂

Ayutthaya

Turistično mesto, znano po historičnih templjih in ostalinah, ki je res vreden ogleda. Večina to staro mesto obišče z organiziranmi izleti iz Bangkoka, mi pa smo imeli priložnost Ayutthayo videti ob sončnem vzhodu, ko okoli ostalin ni bilo še nobenega turista. v Ayutthayi som se ustavili na poti iz Chiang Mai-ja v Bangkok, kamor smo potovali z nočnim vlakom. V Chiang Maiju lahko kupite nočno vozovnico do Ayutthaye namesto do Bangkoka in naredite poldnevni postanek v tem zgodovinskem mestu, ki je zagotovo vreden ogleda.

Nočni vlak

Vozovnice so hitro razprodane (sploh za spalnike v drugem razredu), zato priporočam nakup VSAJ tri dni pred potovanjem. Vozovnico lahko kupite KJERKOLI, uredijo vam jo v vsaki potovalni agenciji, ki jo srečate na poti. Mi smo jo recimo kupili na otoku Koh Tao, ki je zelo odročen.

Priporočam ogled

  • Khaosan Road (mestni vrvež, odličen street-food, masaže, glasba in veliko, veliko nakupovanja)
  • Moon Bar (razgled nad velemestom)
  • Obisk kraljestva tigrov v Chiang Maiju (priporočam obisk mladičkov namesto odraslih tigrov, saj je interakcija z njimi bolj pristna)
  • Phang Nga Bay (celodnevni izlet, James Bond Island)
  • Nočni market v Phuketu (odlično za sprehajanje in okušanje različne hrane – vse na enem mestu)

Ayutthaya_sunrise

thai-1

ChiangMai

Menihi

ChiangmAItrekking

ChiangMaiZOO

ChiangMaiZOO

ChiangMaiZOO

TigerKingdom_ChiangMai

Tiger_Kingdom_ChiangmAI

KarenVillage

KarenVillage

KarenVillage

KarenVillage

Koh_Nangyuan

Koh_Nangyuan

Coconut_icecream

PhiPhi

KohTao

KohTao

KohTao

Street

TUKTUK

TUKTUK

Wedding

ChiangMai-to-Ayutthaya

ChiangMai_street

Bangkok

ChiangMai

Phukettown

Bangkok_MoonBar

Fotografije in besedilo: Nastja in Nives Kovačec www.nastjakovacec.com

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.