Destinacije, ki so se v letu 2019 zaprle za turiste

Te destinacije niso več dostopne množičnemu turizmu.

Veliko smo že pisali o problematiki turizma, ki onesnažuje in spreminja marsikatere destinacije. V nekaterih koncih sveta turisti najbolj motijo lokalce, ki se preobljudenosti svojih mest vztrajno upirajo. Nekatere turistične destinacije turistično obremenjenost rešujejo tako, da so strogo omejile letno število obiskovalcev. Spet druge uvajajo visoke turistične takse, ki služijo kot kapital za sprotno obnavljanje mest.

Nekatere turistične destinacije pa so tako preobremenjene in uničene od turizma, da so jih pristojni organi pred ostalim svetom preprosto zaprli. Da si opomorejo ter jih obnovijo. Nekatere turistične destinacije so tako zaprte začasno, druge pa so se žal za vedno zaprle pred očmi turistov. Za ohranjanje svetovne kulturne predvsem pa naravne dediščine.

Bazni kamp na Mount Everestu

Najvišji vrh sveta že dolga leta privabljal s svojimi razgledi, a obisk njegovega baznega kampa zaradi neotesanega obnašanja turistov ne bo več mogoč. Ti so ga namreč tako preobremenili z odpadki, da so področje do nadaljnjega zaprli, da ga očistijo.

Maya Bay

Ena najbolj znanih plaž na svetu, Maya Bay na otoku Phi Phi Leh na Tajskem, se je prvič zaprla preteklo leto. Mediji pa poročajo, da odločitev, da ne bo več dostopna turistom, ostaja dokončna. Plaže, kjer je bil posnet film z Leonardom DiCapriem The Beach, si tako do nadaljnjega ne boste mogli ogledati.

Otok Boracay

Tudi otok Boracay je trenutno zaprt zaradi rehabilitacije. Turistična preobremenjenost je namreč tako ohromila njegovo čudovito naravo, da so se pristojni organi odločili, da uvedejo visoke prepovedi in kazni za tiste, ki bodo še naprej škodili tamkajšnjemu okolju.

Skala Uluru

Avstralski rdeči biser, ki ga poznamo tudi pod imenom Ayers Rock bo do nadaljnjega ostal nedostopen očem javnosti. Seveda si ga boste še vedno lahko ogledali od daleč, a plezanje po njem ni več dovoljeno.

Otoki Faroe

Tudi eden najlepših in najbolj ikoničnih delov Islandije je zaradi množičnega turizma zadnjih let utrpel hude posledice. Onesnaženje in uničenje okolice, ki so ga povzročili turisti, je zato sprožilo začasno zaprtje, zaenkrat le za določen čas, da rehabilitirajo čudovito pokrajino.

Foto: Unsplash
Vir: The Discoverer

Preberite še:

Tri skrivnosti nakupovanja cenejših letalskih vozovnic

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.