Ideja za izlet: V okolici Kopra se skriva čudovit grad Socerb

Vasica Socerb, po italijansko San Servolo, vas čaka samo 19 kilometrov stran od Kopra. Je odlična ideja za izlet v vseh letnih časih.

Znamenitosti

Socerb je naselje v Mestni občini Koper. Gre za gručasto naselje, ki leži na pobočju, zgrajenem iz apnenca. Kmalu, ko se boste pripeljali v vas, boste zagledali ruševine gradu Socerb. Priporočamo, da parkirate avto in se sprehodite do gradu. Na vrhu boste našli restavracijo in čudovit razgled na dolino. Ko se boste naužili razgleda, si lahko pogledate tudi Sveto jamo, ki skriva edino podzemno cerkev v Sloveniji. V njej je živel Sveti Socerb, po katerem se vasica imenuje.

Navodila za pot

Najlažje boste našli, če avtocesto zapustite na izvozu za Kastelec, od tam naprej pa se držite tabel za Socerb. Pot je dobro označena. Ko pridete v vas, lahko avto parkirate na velikem parkirišču tik ob vznožju gradu ali pa se do tja odpravite peš. Iz Ljubljane boste za pot potrebovali približno eno uro.

Grad Socerb

Že pred vhodom v grad vas bo pričakal čudovit razgled na tržaški zaliv, Trst in okolico. Lepše kot je vreme, dlje se vidi. Grad je bil prvič omenjen že v srednjem veku zaradi njegove strateške lege, ki mu je dala velik pomen. Med drugo svetovno vojno je bil večkrat poškodovan, leta 1944 pa je bil tam sedež VOS in ljudskega sodišča.

Podzemna jama

Če vam bo ostalo še kaj časa, vam priporočamo še obisk Svete jame, ki je od gradu oddaljena približno 150 metrov. S ceste zavijete na gozdno pot in po kratkem spustu boste prišli do jame. Jama je odprta za oglede le vsako nedeljo od 14.00 do 15.00 ure. Če boste prišli kak drug dan, pa si notranjost lahko, vsaj malo, pogledate skozi reže v vratih. Jama je globoka 44 in dolga 231 metrov. Legenda pravi, da je v njej dve leti bival mladi Sveti Socerb, potem ko je prestopil v krščansko vero. Kasneje je bila jama obravnavana kot svetišče, kjer so do druge svetovne vojne vsako leto 24. maja darovali za sveto mašo.

Če boste imeli prost cel vikend, vam priporočamo še raziskovanje okoliških poti, ki so dobro označene. Prenočišča na slovenski obali pa si po ugodnih cenah lahko poiščete TUKAJ.

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Foto: Instagram, Unsplash

Preberite še: Odlična priložnost, da letos obiščete dih jemajoči Dubrovnik

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.