Intervju: Jaka Komočar, Mariborčan, ki več kot 250 dni na leto preživi na potovanjih

V tokratnem intervjuju klepetamo z Jako Komočarjem, profesionalnim kajtarjem, ki prihaja iz Maribora, večino časa pa ga tam sicer ne boste našli. Žene ga neskončna želja po odkrivanju sveta in novih nepozabnih krajev, potovanja pa najraje združi in poveže s kajtanjem, vodnim športom v katerem je zelo uspešen – trenutno 7. na svetu. Iz ljubezni do tega športa je Jaka pri svojih 22 letih odprl tudi kajtarsko šolo na Tajskem. Imenuje se Hykite, več pa preberite v spodnjem intervjuju.

Jaka, kje smo vas ujeli tokrat?

Tokrat ste me ujeli, kjer ponavadi preživim najmanj dni v letu, doma v Mariboru. Jaka

Kolikšen del leta preživite na potovanjih?

Točnega števila dni ne vem, sem pa prepričan, da vsaj 250 dni na leto preživim nekje v tujini oziroma na poti. Ali je to potovanje ali pa kakšna tekma oziroma dogodek, katerega se udeležim.

Koliko časa ste bili najdlje zdoma?

Glede na to, da se stalno premikam oziroma ne preživim zelo dolgo časa na enem kraju (maksimalno 1-2 mesca) sem najdlje zdoma preživel lansko zimo, ko sem potoval od začetka jeseni in se vrnil domov nekje v sredini marca. Potovanje je segalo vse od južne Amerike, Evrope in večino Azije.

Kako izbirate naslednjo destinacijo?

Zelo rad si planiram potovanje v kraj oziroma državo, v kateri še nisem bil. Rad odkrivam novo, še ne videno in, če je le možno ter v tistem trenutku dostopno, se odpravim v kak nov, zanimiv kraj. Vsekakor pa so tudi destinacije, kjer sem bil že velikokrat in sem prepričan, da se bom velikokrat tudi vrnil.

Katero od preteklih potovanj vam je najbolj pri srcu?

Eno najboljših je bilo potovanje po Indoneziji in Filipinih ne dolgo nazaj, zelo rad odkrivam kraje, ki niso vsakomur tako zelo dostopni in so posledično tudi majn turistični in točno to sem našel med potovanjem po otokih Indonezije in Filipinov.

Kako ste prišli na idejo, da odprete šolo na Tajskem?

Tajska je država v kateri sem preživel že kar nekaj časa. V tem času sem spoznal, da ponuja zares idealne razmere za kajtanje. Super veter, lepe peščene plaže, stalne tropske temperature med 27 in 33 stopinj in zelo lepe in zabavne ter ugodne razmere za bivanje. Ljudem želim dati drugačno izkušnjo potovanja in šolo kajtanja saj program oziroma potovanje, ki ga pripravljam z svojo punco, predstavlja zanimiv koncept aktivnega, kajtarskega in sproščujočega tropskega oddiha. Zelo pomembno pa je, da je cel paket na voljo po zelo dostopni ceni.

Kaj počnete, ko ste doma?

Tudi, ko sem doma se moja energija ne zmanjša in prav tako sem vsak dan v gibanju. Dosti časa preživim na kolesu, rad wejkam, saj mi to predstavlja zelo dober trening za kajtanje. Seveda pa je doma tudi ogromno dela. Predvsem mi veliko časa vzame organizacija kajtarskih potovanj in vodenje šole Hykite.

Na kakšen način si financirate svoje poti?

Kot profesijonalen športnik imam dva spoznorja, katera mi pomagata, da lahko potujem, treniram in tekmujem po svetu. Seveda pa to ni dovolj za vsa takšna potovanja. Vsako poletje med drugim delam kot kajt inštruktor in tako združim svojo strast in delo. Letos sem ustanovil tudi svojo kajtarsko šolo in organizacijo potovanj po svetu, ki jo vodivaa z Julijo, mojo partnerko.

Kdo so vaše stranke? Prevladujejo Slovenci ali tujci?

Zaenkrat so to večinoma Slovenci, saj je tudi spletna stran Hykite.si zaenkrat samo v slovenskem jeziku. Vsekakor pa v kratkem ciljam, da šola in potovanja postanejo mednarodno znana in tako popeljem Hykite.si na novo raven prepoznavnosti v svetu.

Na katerem kontinentu se počutite najbolj domače? Zakaj?

Vsekakor lahko rečem, da je najbolj domač občutek še vedno v Evropi. Čeprav sem videl in stopil na zdaj že zelo veliko kontinentov in držav, so razlike v kulturi, načinu življenja precej velike. Mislim pa, da še zmeraj nisem videl dovolj sveta in krajev, da bi se zares lahko odločil in vedel, kje bi najraje živel. Do takrat pa moj dom ostaja v Evropi.

Imate na potovanjih tudi kaj stikov z lokalci? Kje so vam najbolj prirasli k srcu?

Seveda, spoznavanje novih ljudi je del vsakega potovanja. Je tudi zelo zabaven in zanimiv del, saj se z njimi povežeš, deliš zgodbe, doživetja. Tudi lokalci so v večini držav, ki sem jih do sedaj obiskal, vedno bili prijazni. Pomagajo, če se kdaj ne znajdeš in te popeljejo kam, kamor verjetno sam kot turist ne bi zašel.

Seveda se najde tudi kakšna neprijetna izkušnja oziroma situacija, ko se ne počutiš tako varnega, a je takšnih zelo malo.

Si predstavljate potovanje, na katerem ne naredite niti ene fotografije?

Nikakor ne! Fotografiranje je zame ustvarjanje spominov in je del vsakega potovanja in kraja, ki ga obiščem. Prav tako objavljam slike in dogodivščine z vseh potovanj na socialna omrežja.

Kakšen tip popotnika ste?

Nova in nora doživetja, nevsakdanje stvari so tisto kar zmeraj iščem. Sicer pa sem vedno nasmejan, ne glede na situacijo. Včasih tudi v neprimernih trenutkih. Rad se zabavam, vedno sem poln energije in prav iz vsakega potovanja si želim doživeti maksimalno izkušnjo!

5 stvari, ki jih najprej spakirate?

Vsekakor kajti in vsa potrebna oprema, brez tega ne grem skoraj nikamor, prenosni računalnik, brez katerega tudi težko opravljam svoje delo. Kamera in fotoaparat sta takoj za tem, obvezne so tudi kopalke in veliko sončne kreme. Celo leto na soncu ima lahko svoje posledice. Kadar se ne skrivam pod kakšno tropsko palmo, haha.

Najboljši nasvet, ki ga lahko namenite drugim popotnikom?

Mislim, da bi vsak posameznik moral potovati, če ima le možnost videti svet in doživeti življenje in kulturo drugih. Mislim, da le tako zares začnemo ceniti življenje in nanj gledati z bolj odprtimi očmi.

Top 3 jedi, ki ste jih spoznali po svetu?

Inonezijski Gado Gado s tofujem, brazilski Acai, španska sangrija in mehiške faiitas.

Najbolj neprijetna izkušnja s potovanj?

Rahlo neprijetno izkušnjo sem imel v Vietnamu. Stvari se enostavno niso poklopile. Ne z ljudmi, ne s prevozi, spanjem.. ampak vedno pač ne more iti vse po planu.

Katera destinacija je presegla vaša pričakovanja in katera vas je razočarala?

Presegla vsekakor Inonezija, posebej otok Lombok, natančneje mesto Kuta. Plaže in obala, kakršno sem videl tam, je res edinstvena, to vključujejo tudi tamkajšnji prijazni ljudje, kulinarika, pogoji za kajtanje in surfanje

Razočara me težko katera destinacija, saj je vsaka po svoje zanimiva in posebna. Včasih je kakšna samo malce boljša kot druga. Ampak vedno šteje izkušnja, ki me uči na kaj in kje moram bit pazljiv v takšnih neprijetnih trenutkih.

Katere so največje zmote, ki jih imajo ljudje o potovanjih in popotnikih?

Mislim, da predvsem o nevarnostih in drugih nesmiselnih grožnjah in preplahu, ki si ga ljudje včasih ustvarjamo sami pri sebi. V človeški naravi je, da se gibljemo in potujemo, tudi iz finančnega vidika mislim, da je danes potovanje precej bolj mogoče in dostopno kot je bilo nekoč.

Katerih življenjskih lekcij so vas naučila potovanja?

Uf, teh je skoraj preveč za opisati. Predvsem vseh tistih, ki mi jih vsaj po mojem mnenju ne more dati nobena šola. Kadar se odpraviš v svet, te vsaka pot in kraj naučita nekaj novega, data drugačen pogled na svet in marsikdaj vidiš, da je življenje in vse skupaj dosti večje, kot naši problemi oziroma mi sami.

Kdaj hobi preraste v posel?

Kadar si 100%, da boš delo, ki ga opravljaš, opravljal z užitkom, se ob tem imel lepo in predvsem deloval profesionalno in resno.

Imamo Slovenci kaj takšnega, kar po svetu pogrešate?

Slovenija je vsekakor posebna dežela in v večini primerov je svojo domovino težko nadomestiti. Mislim pa, da bi lahko bili Slovenci mogoče malenkost bolj odprti ljudje s širšo sliko o življenju in potrebah.

HITRIH 6

Najljubša država:

Španija.

Najljubše mesto:

El Medano, Tenerife.

Najljubša plaža:

White beach, Boracay, Filipini.

Najljubša kulinarika:

Mehiška.

Najljubši način transporta:

Letalo.

Najljubši jezik:

Španski.

Jako Komočarja lahko spremljate tudi na socialnih omrežjih – Instagramu in Facebooku, več o njegovi šoli Hykite, pa izveste tukaj.

Foto: Jaka Komočar

Preberite še:

Vandraj insider: Slovenka, ki se je s Francozom ustalila na rajskih Karibih

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.