Islandija: 7 stvari, ki jih morate vedeti, preden odpotujete na zeleni otok

Islandija je v zadnjih letih precej turistično aktualna destinacija in v prihajajočem letu na otoku pričakujejo še večji obisk.

Islandija, dežela gejzirjev, divjih konjev in nizkih temperatur je ena izmed tistih, ki se največkrat znajdejo na seznamu popotniških želja. Neokrnjena narava in čudovita ledeniška pokrajina navdušujeta obiskovalce od blizu in daleč. A portal This is insider pravi, da tudi na Islandiji ni vse rožnato (oziroma zeleno). Zato danes pišemo o stvareh, ki jih morate vedeti, še preden se podate na potovanje proti severu.

Za hrano boste na Islandiji zapravili ogromno

Ker je za naše razmere nesramno draga, pričakujte, da boste na otoku pošteno prezračili svojo denarnico. Visokim cenam se na Islandiji žal ne morete izogniti. Za hrano boste veliko odšteli tako v živilskih trgovinah kot v restavracijah. 15 evrov in več za sendvič tu namreč ni nič nenavadnega. Sicer pa je treba Islandcem priznati, da skuhajo odlično tradicionalno ribjo juho.

Voda, v kateri se boste kopali, ima neprijeten vonj

Voda, ki prodira iz tal in polni naravne termalne bazene je izjemno topla, kopanje v islandskih zunanjih kopališčih pa je izjemno prijetna izkušnja. A marsikdo ne ve, da ima vse skupaj vonj po gnilih jajcih. To je posledica žvepla, ki se nahaja v vodi. Brez skrbi, vaše kopalke bodo po nekaj pranjih izgubile neprijeten vonj, bolj pomembno pa je, da veste, da je islandska termalna voda pravi balzam za vaše zdravje.

Pokrajina je polna turistov

Čeprav na 103 000 kvadratnih kilometrih velikem otoku živi le približno toliko prebivalcev kot v Ljubljani, je na Islandiji v zadnjih letih zaradi turističnega obiska postala precejšnja gneča. A ker ste verjetno obiskali že marsikatero obljudeno prestolnico, vas to najverjetneje ne bo motilo.

Dan in noč tu dobita nov pomen

Ker se Islandija nahaja precej bolj severno kot naša dežela, morate pred obiskom v zakup vzeti tudi tamkajšnji drugačen potek dneva in noči. V obdobju med majem in avgustom sonce tu zaide le za približno tri ure, nasprotno pa je v zimskem obdobju dnevno svetlobo mogoče občutiti le štiri do pet ur.

Brez avta ne bo šlo

Zeleni otok je poln naravnih pa tudi kulturnih znamenitosti, a zaradi nizke gostote poseljenosti od ene do druge skoraj gotovo ne boste mogli potovati z javnim prometom. Najbolje je, da že pred odhodom na Islandijo rezervirate rentacar, da boste lahko otok raziskali na lastno pest. Seveda naj vas tudi tukaj opozorimo, da najem ne bo poceni.

Znamenitosti vas bodo drago stale

Muzeji, kopališča in naravni parki vas bodo drago stali in sicer govorimo o vstopninah, ki krepko presegajo cene v drugih evropskih prestolnicah. Za vstop v znamenito kopališče Blue Lagoon boste namreč odšteli najmanj 50 evrov na osebo, približno toliko pa znašajo tudi druge vstopnine. Če si želite vstopiti v čim več muzejev, priporočamo, da si že pred potovanjem preko spleta naročite City card – kartico, s katero boste lahko vstopili v vse atrakcije po enotni ceni. Različne pakete in cenik najdete na tej povezavi.

Gotovine ne boste potrebovali, a vseeno se pripravite na novo valuto

Čeprav Islandija tesno sodeluje z Evropo, ni del Evropske Unije, zato na otoku ne pričakujte, da boste plačevali v evrih. Visoke cene vam bodo zaračunali v islandskih kronah oziroma krajše v ISK, en evro pa znaša 125,15 kron. A brez skrbi, povsod boste lahko plačali s kartico.

Foto: Unsplash

O Islandiji lahko preberete še:

10 razlogov, zakaj obiskati Islandijo

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.