Jordanija je zadnje časa ena najbolj zaželenih destinacij. Da bo potovanje lažje organizirati, smo na kup zbrali par uporabnih nasvetov.

Jordanija

Jordanija je arabska država, ki nudi številna presenečenja in nekaj za vsak okus. V njej boste našli eno od sedmih novih čudes sveta, rožnato mesto Petra, pa tudi najnižjo točko suhe zemlje na Mrtvem morju. Jordanija je polna brezčasnih spomenikov, arheoloških znamenitosti in naravnih rezervatov. Aman je cvetoča prestolnica Jordanije in že sama po sebi velika atrakcija. Glavno mesto se hitro razvija, predvsem kar zadeva tehnologijo, pa tudi življenjski slog.

Nastanitev

Ko iščete namestitev v Jordaniji, je najbolje razmisliti o bivanju v Amanu, saj mesto samo po sebi ponuja veliko možnosti za izlete vseh vrst ter najem avtomobila. Na enodnevnih izletih iz prestolnice je mogoče videti veliko krajev v Jordaniji. Aman ponuja široko paleto hotelov, hostlov in apartmajev. Za solo popotnike priporočamo hostle ali airbnb nastanitve, če iščete denarnici prijazna prenočišča. Soseske, na katere morate biti pozorni so: Jabal Al Lweibdeh, Jabal Amman in Abdoun.

Kje jesti

Hrana je zagotovo eden bolj vznemirljivih delov potovanja po Jordaniji. Jordanska tradicionalna jed je mansaf (jagnjetina, počasi kuhana v jogurtovi omaki in postrežena z rižem), poskusite pa jo lahko skoraj v vsaki restavraciji. Tradicionalne kuhinje in restavracije lahko najdemo v vsakem mestu, najbolj raznoliko izbiro hrane pa boste našli v Irbidu, Akabi in seveda glavnem mestu Aman.

Kaj početi v Jordaniji

Jordanija je še posebej čudovita spomladi, zato priporočamo, da jo obiščete enkrat med marcem in majem. V tem času se boste tudi izognili pasji vročini, ki pustoši v poletnih mesecih. Jordanija je dom številnih arheoloških znamenitosti, slavnih gora in ogromnih puščav. Za raziskovanje Jordanije od severa proti jugu boste potrebovali približno teden dni. Če se odločite za nastanitev v Amanu in enodnevne izlete, boste prihranili nekaj denarja za najem avtomobila. Med znamenitostmi, ki si jih morate obvezno ogledati so: Petra, Zakladnica in Al-Siq, Wadi Rum, The Colonnaded Ulica Jeraša, Ajlunov grad.

Potovanje po Jordaniji

Taksiji veljajo za glavni način prevoza po Jordaniji in obstajata dve vrsti. Rumena in bela. Beli avtomobili se imenujejo servisni in so veliko cenejši od rumenih taksijev, saj sprejmejo več potnikov hkrati. Če boste zmedeni, kako ga naročiti, je najlažje, da za pomoč prosite kar domačine. Žal nekateri taksisti izkoristijo potnike, ki ne govorijo v arabščini, zato bodite prepričani, da na števcu vedno preverite znesek, ki ga morate plačati na koncu potovanja, oziroma se o znesku dogovorite vnaprej. Prosite, da se števec vklopi tudi na začetku potovanja. Avtobusi so alternativa taksijem, med tem ko vlakov tu ljudje skoraj ne uporabljajo. Zadnje čase se vse bolj uveljavljata tudi Uber in Careem.

Kaj je dobro vedeti

Kot vsaka država ima tudi Jordanija svoja pravila, predpise in običaje. Jordanija je islamska arabska država, tradicije pa jemljemo resno. Preden obiščete Jordanijo, se prepričajte o kodeksu oblačenja, da ne boste kdaj v zadregi. Ne glede na to, kako strogi se slišijo nekateri od teh običajev, veljajo prebivalci Jordanije za ene najbolj radodarnih, ustrežljivih in ​​prijaznih ljudi v regiji.

Foto: Unsplash

Članek je povzet po predlogih Culture tripa.

Preberite še: Stevardesa iz Slovenije, ki živi v Katarju in raziskuje ves svet

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.