Kreta: Raj za ljubitelje narave, morja, visokih gora in čarobnih sotesk

Oh, Kreta. Ob misli na največji in najbolj gorat grški otok, večina ne pomisli, da bi se nanj odpravili s pohodniškimi čevlji in načrtom za pohodniške dni. Zakaj le, ko pa otok nudi sanjske plaže, kulinarična razvajanja in zraven vsega še zgodovinski časovni stroj z Minotavrom v glavni vlogi.

Če gre verjeti statističnim lestvicam, pa je vedno več takšnih, ki zraven časa na plaži, okušanja lokalnih dobrot in lova za zgodovinskim zakladom, želimo tudi aktivnih dni. Če ste med njimi tudi vi, potem se danes z nami odpravite na zahodni del Krete. Ta navdušuje ljubitelje pohodništva, gora, naravnih lepot in aktivnega počitnikovanja. Kreta vas bo navdušila.

Bele gore so dom številnim dvatisočakom

Ali ste vedeli, da se na Kreti nahaja gorska puščava, ki jo lahko prehodite? Obdajajo jo stožčasti dvatisočaki, kamor stopi le redko katera noga od štirih milijonov turistov. Toliko jih letno obišče Kreto. Če se boste odpravili v raziskovanje visokogorja, bo po večini vaša družba beketajoča in na štirih nogah. Doživeli boste drugi obraz Krete. Ta je divji, spokojen in tako zelo drugačen od življenja v dolini. Na svoj račun boste prišli tudi ljubitelji flore in favne. Morda nekaj vejic dišečega timijana za domov, ali pogled iz oči v oči z divjo gorsko kozo, ki jo domačini imenujejo kri kri. Bele gore skrivajo številne čare za vsakega pohodnika in naravoljuba.

Soteske, naravni spomeniki vredni obiska

Kreta se lahko pohvali z več sto soteskami. Marsikatero izmed njih je mogoče prehoditi in se med tem naužiti lepot, ki jih je ustvarila narava. Najbolj priljubljena, mogočna in slikovita, je soteska Samaria. Ta je proglašena za nacionalni park in je del Belih gora. Pohodniške čevlje pa je vsekakor še priporočljivo obuti in prehoditi soteske kot so Agia Irini, Imbros, Aradena, Vrissi itd.

Iz visokih gora do samotnih zalivov

Kreta daje prvovrstno priložnost kombinacije gorskega in morskega sveta. In kaj je pri pohodniških vandranjih najlepši del? Da ste lahko v eni točki na vrhu dvatisočaka, obdani s pogledom na visokogorje, medtem ko se v daljavi mikavno sveti modro morje, do katerega vas loči le nekaj ur hoda. Na Kreti so številne pohodniške in kozje steze. Te vas bodo pripeljale do zalivov, katere boste imeli le zase. V zameno za to, bo potrebno le nekaj vložene energije in prehojenih ur. Številni zalivi, kjer težave, kam boste odložili brisačo ni, vas čakajo, če se odpravite po pohodniški poti E4. Pot se sicer vije čez celoten otok, čez visoke gore vse do ljubkih zalivov, kjer se skoki v turkizno morje še kako priležejo.

Daleč od ponorelega sveta

Umirjenim gorskim vasem na Kreti ne daje čara samo lepota narave, pitna in okusna voda, zrak, ki ga je zaradi zdravilnih učinkov priporočil že sam Hipokrat. K dobremu počutju prispevajo tudi domačini, ki vas bodo sprejeli z izjemnim gostoljubjem ter navihanim nasmehom na obrazu. In če k vsemu naštetemu dodamo še okusno hrano, ki jo gospodinja za vas pripravi, potem bo tudi izraz na vašem obrazu zadovoljen in v pričakovanju po novih dogodivščinah na Kreti.

Če ste dobili novo idejo in razmišljate, da bi se odpravil raziskovati gorski obraz Krete, potem se lahko pridružite organiziranemu trekingu po visokogorju Krete. Program, ki pelje na plažo preko dvatisočakov, gorske puščave in različnih sotesk, si lahko preberete TUKAJ.

Foto: Unsplash

Piše: Barbara Kuhar

Preberite še: Nika Matoh in Aleš Abram: “Po letih potovanja sva srečna, da sva rojena v Sloveniji.” #intervju

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.