Nika Matoh in Aleš Abram: “Po letih potovanja sva srečna, da sva rojena v Sloveniji.” #intervju

Vedno radi poklepetamo s tistimi, za katere bi lahko rekli, da življenje živijo nekoliko drugače. Takšna sta tudi Nika Matoh in Aleš Abram, ki ste ju imeli možnost spoznati v televizijski oddaji Bitka parov, morda pa ste ju opazili tudi na kateri izmed delavnic z eksotičnimi živalmi, s kakšno kačo okoli vratu ali pa ptičjim pajkom na dlani. Ti namreč predstavljajo velik del njunega kariernega pa tudi zasebnega življenja. Sicer pa par zase pravi, da poizkuša živeti izven okvirjev običajnega življenja, čim več vlagati vase in vedno poslušati sebe in svoje srce. Seveda pa tudi veliko potujeta.

Kje smo vaju ujeli tokrat? Nika Matoh

Trenutno se nahajava na Gili Air otočku sredi Indonezije. Nika Matoh

Kolikšen del leta preživita na potovanjih?

Najina poslovna pot naju je zapeljala v poučevanje otrok o eksotičnih živalih in pravilni oskrbi za njih. Posledično delava samo določen del leta, ko je dovolj toplo za živali. Januarja in februarja tako vedno potujeva, letos pa sva tudi poleti namesto v Poreč zavila v Indonezijo.

Koliko časa sta bila najdlje zdoma?

Lahko bi rekla, da je najmanj šest tednov nekakšna najina klasika, za manj časa se ne izplača.

Kako izbirata naslednjo destinacijo?

Vse najine destinacije so pogojene z živalskim svetom, ki ga ponuja država. Tako sva šla pred časom v Kostariko pomagat v želvje zavetišče, v Maleziji k slonom, na Borneo k orangutanom in tako naprej.

Katero od preteklih potovanj vam je najbolj pri srcu?

Borneo. Živalstvo in narava v neokrnjeni deželi, kjer imaš še vedno možnost videti v naravi orangutane, manjše primate, slone in neverjetno lep podvodni svet. Noro!

Kaj počnete, ko ste doma?

Načrtujeva naslednje potovanje, poleg ukvarjanja z živalmi, seveda.

Na kakšen način si financirata svoje poti?

Nekateri ljudje vlagajo v nov avto, hišo in podobno. Midva vlagava v svojo osebno rast in potovanja.

Na katerem kontitentu se počutita najbolj domače? Zakaj?

V Aziji, ker je poceni, ima dobro hrano in eksotične živali.

Imata na potovanjih tudi kaj stikov z lokalci?

Lokalci so velik del najinih potovanj, saj vedno potujeva »low budget« in lokalci pomagajo pri iskanju poceni nočitev. Povejo nama tudi, kje najdeva kakšno kačo oziroma se dogovoriva kar z njimi, da naju odpeljejo v džunglo na skupni lov za živalmi. Seveda ne pravi lov.

Si predstavljata potovanje, na katerem ne naredite niti ene fotografije?

Aleš je precej obseden z dokumentiranjem vsakega dneva na potovanju. Včasih so dnevi prepolni dogajanja in si konec tedna srečen, ko pregledaš fotogalerijo dogodivščin, ki si jih ušpičil.

Kakšen tip popotnika sta?

Low budget back packer-ja oziroma, popotnika z nahrbtnikom na hrbtu.

Pet stvari, ki jih najprej spakirata?

Potni list, kopalke, zavarovanje, razkužilo in go pro kamero.

Najboljši nasvet, ki ga lahko namenita drugim popotnikom?

Ne obremenjujte se preveč, ko ne gre vse po planu, včasih je stranska pot boljša od začrtane.

Top 3 jedi, ki sta jih spoznala po svetu?

Pad thai, nasi goreng, pineapple pancake.

Najbolj neprijetna izkušnja s potovanj?

Zastrupitev na Filipinih. Nekje je prišlo do kratkega stika. Ali pri shaku ali pri vodi, ki sem jo popila. Pristala sem v bolnišnici z hudo drisko, bruhanjem do nezavesti in dvanajst urno infuzijo … Aleš se tega dne spominja z zelo grenkim priokusom, saj zdravniki niso bili najbolje kvalificirani in se je resnično bal za moje življenje in ali bom zmogla premagati bakterijo. A zaenkrat sem še vedno živa in zdrava.

Katera destinacija je presegla vajina pričakovanja in katera vaju je razočarala?

Razočarala naju do sedaj še ni nobena. Vsako potovanje je bilo skrbno načrtovano in tudi preseglo pričakovanja. Filipini so kljub bolezni na koncu osvojili najino srce zaradi čudovitega podvodnega sveta, saj je Aleš potapljač in se je zaljubil v barve morja.

Katere so največje zmote, ki jih imajo ljudje o potovanjih in popotnikih?

Da je vse drago.

Katerih življenjskih lekcij so vaju naučila potovanja?

Kljub temu, da letos praznujeva desetletnico zveze, sva se v zadnjih treh letih odkar potujeva še bolj zbližala in poglobila odnos. Ko si na drugem koncu sveta in sta vse kar imaš ti in tvoja ljubljena oseba, se moraš popolnoma prepustiti in zaupati. Tukaj ni prostora za pametovanje, vzvišenost, ego in aroganco. Si kar si in poskušaš na vsakem koraku sebi in drugim omogočiti, da najbolje izkoristiš dani čas, ki ga imaš. In seveda domov prinesti najlepše spomine, ki se jih boš spominjal za vedno.

Imamo Slovenci kaj takšnega, kar po svetu pogrešata?

Po letih potovanja sva srečna, da sva rojena v Sloveniji. Ceniva pitno vodo, čistočo in čudovito naravo, ki jo imamo v Sloveniji. Najljubše opravil, ko se vrneva domov je, da odpreva pipo in spijeva vodo kar iz pipe in se nasmejiva, kako lepo nam je, pa se tega sploh ne zavedamo!

HITRIH 6

Najljubša država: Kostarika
Najljubše mesto: Bangkok
Najljubša plaža: Otok Koh lipe
Najljubša kulinarika: Tajska
Najljubši način transporta: Ladja.
Najljubši jezik: Katerikoli azijski.

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.