Londonski Heathrow bo postal največje letališče na svetu

Tekanje po Heathtowu, največjem letališču v Evropi, je lahko precej hektično opravilo. V prihodnosti bo najverjetneje le še bolj.

Kot piše spletni portal Travel + Leisure, so se Britanci namreč odločili, da svoje najbolj prometno letališče spremenijo v največjega na svetu. Trenutno največje letališče je sicer Hartsfield – Jackson International v Atlanti, s kapaciteto 104 milijonov potnikov. V vodstvu Heathrowa želijo kapaciteto potnikov povečati z 80 na kar 110 milijonov do leta 2030, saj naj bi mu dodali še eno stezo.

A kot kaže, nad idejo niso navdušeni prav vsi Britanci. Pristajalna steza naj bi se namreč nahajala tik ob ekstremno obremenjeni avtocesti M25. Zato marsikdo trdi, da bo tako gost cestni in zračni promet na enem mestu povzročil veliko škodo za okolje. Poleg tega naj bi za pridobitev prostora za pristajalno stezo morali porušiti tudi 750 domov.

Kljub nasprotnikom gradnje pa bo ta dejansko postala realnost. V britanskem vrhu so namreč predlog potrdili s kar 119 glasovi od 415. Konstruiranje in gradnja novega oziroma razširjenega letališča naj bi Britanijo stala okoli 15 milijard funtov. Vodilni pravijo, da je širitev neizogibna, saj bo letališče sicer preseglo svoje kapacitete do leta 2034.

In če gradnja novega letališča ni razveselila okoliških sosedov, se je lahko razveselijo potniki, ki bodo sedaj lažje potovali v London. Dodatna steza pa bo omogočala tudi dodatne lete in povezave, s katerimi bo postalo dostopnejše in lažje tudi potovanje na bolj oddaljene svetovne destinacije.

Atlantskemu letališču sicer po velikosti sledijo še pekinško, dubajsko, tokijsko in losangeleško, v svetovnem merilu pa se londonski Heathrow uvršča na sedmo mesto.

Foto: Shutterstock

Preberite še:

3 stvari, zaradi katerih morate obiskati Kuala Lumpur

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.